10 traditional Restaurant and tea house in Iran

Το Ιράν για εμένα είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες που επισκέφτηκα, τον τελευταίο καιρό και πριν σας δείξω τα αξιοθέατα που είναι πολλά και τα περισσότερα συγκλονιστικά τόσο από αρχιτεκτονικής άποψης όσο και για τα χρώματα τους αλλά και την ιστορία που κουβαλάει το καθένα είπα να ξεκινήσω την ξενάγηση μας με αυτό που συγκινεί περισσότερο από όλα και τον πιο δύσκολο ταξιδιώτη, στις περιηγήσεις του.

Μην με ρωτήσετε τι είναι αυτό!!!
Θα σας απαντήσω φυσικά, το καλό φαγητό!!!



Το να τρως νόστιμο φαγητό σε μια χώρα που επισκέπτεσαι και που σε ικανοποιεί είναι για εμένα μια από τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Και φυσικά αν βρεθείτε στο Ιράν που έχει υπέροχη κουζίνα, σας έχω ετοιμάσει έναν κατάλογο με τα καλύτερα για εμένα μαγαζιά που επισκέφτηκα και δοκίμασα νόστιμα τοπικά πιάτα που θα με ακολουθούν οι γεύσεις τους αλλά και οι στιγμές που έζησα σ αυτά, μέχρι και τον επόμενο προορισμό μου.


YAZD

NO NAME !!! ΚΑΒΑΒ

H Yadz είναι μια όμορφη πόλη καταμεσής της ιρανικής ερήμου.
Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι στην πλατεία Amir Chakmaq, το Amir Chakhmaq Complex και εδώ απαιτείται μια στάση όχι από τουριστικής άποψης αυτό θα γίνει σε άλλο χρόνο αλλά για μια συνάντηση με την γαστρονομία και μάλιστα με ψητά σουβλάκια που έχουν ίσως και κάποια απαγορευμένα είδη για κάποιες χώρες του Δυτικού κόσμου.


Καρδούλες, συκωτάκια, σπλήνες και αλλά είδη από τα εντόσθια του αρνιού, σουβλισμένα και έτοιμα να ψηθούν, μας προκάλεσαν και μας προσκάλεσαν από την βιτρίνα του μαγαζιού που βρίσκεται στην στοά αμέσως μετά την κύρια είσοδο στο συγκρότημα.



Πάμε λοιπόν να σας γνωρίσω ένα μαγαζί που δεν ξέρω το όνομα του, γιατί ήταν γραμμένη στα φαρσί και το προσωπικό δεν γνώριζε αγγλικά για να συνεννοηθούμε. Θα σας βάλω όμως φωτογραφία της εισόδου για το αναγνωρίσετε τουλάχιστον εξωτερικά αν δεν σας προκαλέσει η βιτρίνα του.

Είναι ένα τυπικό ιρανικό μαγαζί, χωρίς πολυτέλειες με υπέροχο όμως φαγητό. Αφού παραγγείλετε ότι τραβάει η καρδιά σας, θα τα δείτε όλα στην είσοδο πίσω από τις βιτρίνες του ψυγείου, θα περάσετε στην πρώτη αίθουσα με τα τραπέζια ή στην δεύτερη με τα ξύλινα κρεββάτια- εξέδρες για να τα απολαύσετε όταν σας τα φέρουν.



Παραγγείλαμε συκωτάκια και καρδούλες αρνιού, μανιτάρια σουβλιστά, 
Kebab Koobideh αρνιού και Chicken Kebab, σερβιρισμένα σε δίσκους με κρεμμύδι που τους πάει πολύ, πάνω σε lavash, το τοπικό τους ψωμί και φυσικά ήπιαμε ένα dogh που δροσίζει και αλλάζει την γεύση από το κρέας. Θα σας προτείνω αν πεινάτε να μην παραγγείλετε μόνο μια σούβλα γιατί αν και φαίνεται αρκετό, το κρέας επάνω στην σούβλα όταν ψηθεί στεγνώνει και μαζεύει, παραγγείλτε 5,6 σουβλάκια να το ευχαριστηθείτε.



Ενας φίλος μου λέει όταν τρώω τέτοια φαγητά σε τοπικά μαγαζιά (σιγά δηλαδή το περίεργο), "σου αρέσει να ζεις επικίνδυνα" και εγώ γελάω γιατί ξέρω ότι μου κάνει πλάκα και του λέω πάντα " δεν ξέρεις τι χάνεις, η ζωή είναι ωραία αλλά μικρή, πρέπει να τα απολαμβάνεις όλα". Είναι από τους τύπους που τρώνε πάντα τα save φαγητά των ξενοδοχείων και των καλών εστιατορίων και χάνει τα καλύτερα.


 Με την φωτογραφία και ένα στίγμα της στοάς ελπίζω να σας έπεισα να το ψάξετε και να δοκιμάσετε τα σουβλάκια της Yazd που δεν αποτελούν την σπεσιαλιτέ της, αλλά αφού τα βγήκα δεν μπόρεσα να τα αφήσω παραπονεμένα και φυσικά δεν το μετάνιωσα. 


KΕBAB WORLD

Ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο μας. το Dad hotel, ανακαλύψαμε ένα μεσημέρι μετά από μια κουραστική ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή της Yadz ένα ιρανικό εστιατόριο που έχει πεντανόστιμο Kebab, εξωτερικά μπορεί να περάσει απαρατήρητο για κάποιον που δεν το γνωρίζει αφού δεν το γράφουν οι τουριστικοί οδηγοί.


Ένα εστιατόριο που συχνάζουν κυρίως ντόπιοι για καλό φαγητό κυρίως ΚΕΒΑΒ και εμένα μ΄ αρέσουν τέτοια μαγαζιά. Μόλις ανοίξαμε την πόρτα εισόδου, μας υποδέχθηκε μια πινακίδα που έγραφε "Welcome to Jahan restaurant" και ο χαμογελαστός ιδιοκτήτης του, έτρεξε να μας υποδεχθεί μόλις μας είδε. 

Μας καλωσόρισε στα φαρσί (περσική γλώσσα) και μας έκανε νόημα να περιμένουμε αν και δεν υπήρχε άδειο τραπέζι εκείνη τη στιγμή, γρήγορα κάποιοι που είχαν τελειώσει το φαγητό τους σηκωθήκαν για να καθίσουμε ενώ κάποιοι άλλοι μας κοιτούσαν έκπληκτοι, ίσως για την επιλογή μας. Ανταλλάξαμε χαμόγελα και ευχαριστώ και γρήγορα γίναμε όλοι μια παρέα, ανταλλάσσοντας τα ονόματα μας, μας ρώτησαν από που είμαστε και με γέλια και χαρές περάσαμε ευχάριστα την ώρα μας τρώγοντας καλό ιρανικό φαγητό και απολαμβάνοντας υπέροχες γεύσεις.




Προτιμήσαμε kebab κοτόπουλο πάνω σε lavash (ψωμί) σερβιρισμένο με ψητές ντομάτες και ωμό κρεμμύδι με μαϊντανό ενώ o Jahan μας έφερε να δοκιμάσουμε Mast va khiar ένα περσικό ντιπ γιαουρτιού και αγγουριού, που μοιάζει με το ελληνικό τζατζίκι χωρίς σκόρδο και Ghormeh sabri ένα δημοφιλές ιρανικό πιάτο, στιφάδο με κρέας, φασόλια, μαγειρεμένα σε σάλτσα με βάση τα βότανα (μαϊντανό, σπανάκι και κόλιαντρο, τριγωνόφυλλα) και αποξηραμένα lime. Στα περσικά, ghormeh σημαίνει «τηγανητό» και sabzi σημαίνει «βότανα». Σερβρίρεται επάνω από το ρύζι και το κάνει απολαυστικό. Ηπια και μια ωραία δροσιστική λεμονάδα.


Υπέροχες οι τοπικές γεύσεις στο εστιατόριο του Jahan, ο οποίος μου επέτρεψε χαμογελώντας να τον βγάλω μια φωτογραφία στο βασίλειο της κουζίνας του. Το κατάστημα έχει ισόγειο και πατάρι. Ο ιδιοκτήτης ο 
Jahan που το κληρονόμησε από τον πατέρα του, οπως μου έδειξε στην φωτογραφία που κρέμεται τον τοίχο, είναι φιλικός παίρνει παραγγελίες, ψήνει, τις μοιάζει στα τραπέζια και το περιβάλλον είναι φιλικό, όμορφο και καθαρό άσε που κάνεις γνωριμίες με ανθρώπους από όλο το Ιράν, οπως η οικογένεια από το Ισφαχάν που κάθονταν δίπλα μας, η μαμά με την κόρη, απέναντι μας, από την περιοχή του Μπαλουχιστάν στα σύνορα με το Πακιστάν, που ήταν ντυμένες με τοπικές φορεσιές αλλά η μαμά δεν ήθελε να φωτογραφήσω τα πρόσωπα τους, αλλά μόνο τα ρούχα, και μου έκανε έλεγχο τις φωτογραφίες και αφού μου έδωσε το οκ, μου έδωσε μια σφιχτή αγκαλά.


 Ωραίες στιγμές στα ταξίδια μας η δοκιμή της τοπικής κουζίνας αλλά και η συναναστροφή με τους ντόπιους.

Διεύθυνση: Yazd Province, Yazd, Dahom Farvardin, V9P8+9GJ, Ιράν


ΤΕΧΕΡΑΝΗ

STREET FOOD ΣΤΗΝ ΟΔΟ SI-E TIR ή 30ΤΗ ΤΙR



Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο Τεχεράνης βρίσκεται η οδός Si-e Tir ή η οδός 30th Tir. Σ΄ αυτό τον δρόμο υπάρχουν τα περισσότερα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης. Προσωπικά σας τον προτείνω για street food. Στην Τεχεράνη δεν βρήκα ιδιαίτερο street food στις περιηγήσεις μου, αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όμως αυτός ο δρόμος είναι η χαρά του καλοφαγά που θέλει να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις και όχι μόνο. Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από νόστιμα περσικά φαγητά, όπως κεμπάπ μέχρι fast food, γλυκά, παγωτά, χυμούς. Υπάρχουν και κάποια μαγαζάκια που προσφέρουν ινδική, τουρκική και λιβανέζικη κουζίνα.



Εδώ έφαγα το πιο ωραίο παγωτό σαφράν με μικρά κομματάκια σύκου, στο 10ημερο ταξίδι μου στο Ιράν.


Από την μια πλευρά του δρόμου υπάρχουν καντίνες από όπου μπορείτε να αγοράσετε ότι θέλετε να δοκιμάστε και από την άλλη υπάρχουν καθίσματα και τραπεζάκια όπου μπορείτε να καθίσετε και τα απολαύσετε.

HAJ ALI DARVISH TEA HOUSE.

Επίσκεψη στο πιο μικρό tea house της Τεχεράνης βρίσκεται στο μεγάλο παζάρι. Το όνομα του, HAJ ALI DARVISH TEA HOUSE.


Θα το ανακαλύψετε χωμένο σε ένα μικρό στενάκι που οδηγεί στο ABDOLLAH KHAN MADRASSA. Ενας χώρος που καταλαμβάνει μόλις 2 τετραγωνικά, ένας πάγκος όλο και όλο και πολλά αντικείμενα τακτοποιημένα σε ράφια γύρω γύρω!!!Φυσικά δεν υπάρχουν καρέκλες και χώρος για να καθίσεις.

Διαθέτει 6 είδη τσαγιού, ζεστή σοκολάτα και καφέ που φτιάχνει πάντα ο ίδιος, ο ιδιοκτήτης, ο Κazem. Το μαγαζί βρίσκεται εδώ από το 1918. Από το 1962 το ανέλαβε ο HAJ ALI MABHUTYAN, ο οποίος το παράδωσε στην συνέχεια στον σημερινό ιδιοκτήτη, τον γιό του, τον ΚAZEM MABHUTYAN από τα χέρια του οποίου θα πιείτε το τσάι σας.


Ενας συμπαθητικός και πανέξυπνος άνθρωπος ο Kazem που θα σε καλωσορίσει εγκάρδια θα σε ρωτήσει από που έρχεσαι, θα ανοίξει κουβέντα μαζί σου και αφού σου φτιάξει την παραγγελία θα βγάλει μικρά καρεκλάκια έξω από τη στοά και θα σε τακτοποιήσει να καθίσεις και να απολαύσεις το τσάι σου. Πριν φύγεις θα σου ζητήσει και μια φωτογραφία για να την ανεβάσει στο instagram του. Mεγάλη μορφή ο Kazem.


Παραγγείλαμε τσάι και μας το συνόδευσε με NABAD είναι η ζάχαρη που έχουν στο Ιράν σε ξυλάκια και όχι σε κύβους. Στο Ιράν συνηθίζουν να μην βουτάνε την ζάχαρη στο τσάι αλλά την βάζουν μέσα στο στόμα τους, στο κενό ανάμεσα στα δόντια και το μάγουλο, όταν πέφτει το τσάι εκεί η ζάχαρη σιγά σιγά λιώνει, δεν ξέρω πόσο υγιεινή συνήθεια είναι αυτή άσε που φουσκώνει το μάγουλο σου από την μια μεριά. Το Nabal θα το βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε γλυκά ή σε super markets, σε διάφορες γεύσειs, φυσική, λεμόνι, σαφράν κ.α.


Σας προτείνω να παραγγείλετε, το τσάι λεμόνι με σαφράν και μέντα. Του έδωσα άριστα 10!

Αν καταφέρετε να βρείτε το πιο μικρό τεϊοποτείο, στον λαβύρινθο του Παλιού Μεγάλου Παζαριού της Τεχεράνης σας συνιστώ, να δοκιμάσετε τα υπέροχα τσάγια του!

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

HAJ ALI DARVISH TEA HOUSE

Διεύθυνση: Tehran Province, Tehran, Bozorg Bazaar (Bazzazha Bazaar)
Kazem Mabhoutian, Νο. 78, Haj Ali Darvish Coffee House, 15 Khordad Khayayan, Big Bazaar
+98 912 130 8370
insta acoount @hajalidarvish.teahouse
ώρες λειτουργίας 7π.μ. ως 5μ.μ.(Σάββατο ως Τετάρτη)
τις Πέμπτες μέχρι το μεσημέρι


ΙΣΦΑΧΑΝ

AZADEGAN TEA HOUSE- CHAH HAJ MIRZA

 Μια  ενδιαφέρουσα πρόταση και περιήγηση τόσο φαγητού όσο και μαγαζιού, σας έχω εδώ, ένα παραδοσιακό περσικό τεϊοποτείο με ωραία διακόσμηση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Ένα παλιό μακρόστενο τεϊοποτείο ίσως το πιο διακοσμημένο μέρος που είδα σ αυτό το ταξίδι αλλά και σ΄ όλα τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι σήμερα και βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία Naqsch-e-Jahan. Αναζητήστε το με τη βοήθεια του gps και είμαι σίγουρη ότι ο χώρος του θα σας μαγέψει. Τα μάτια σας δεν θα χορτάσουν να κοιτάνε τριγύρω τις αντίκες, πολλές βρίσκονται εδώ πριν από 400 χρόνια όταν το τεϊοποτείο λειτουργούσε σαν Khaste Khane ένα μέρος δηλαδή για ανθρώπους που σταματούσαν να ξεκουραστούν από το ταξίδι τους.



Πολλά αντικείμενα φωτιστικά, λάμπες, δίσκοι, φωτογραφίες, τσαγιερά, σπαθιά κ.α. βρίσκονται κρεμασμένα στους τοίχους και την οροφή και αφήνουν τον επισκέπτη έκπληκτο ενώ σ αυτό το τεϊοποτείο- εστιατόριο μπορείς να κάνεις και τις αγορές σου αν κάποιο αντικείμενο σου γυαλίσει πολύ!

Μην απογοητευτείτε αν το βρείτε γεμάτο, γιατί το μαγαζί είναι συνήθως γεμάτο από ντόπιους και ξένους που έρχονται εδώ για καλό παραδοσιακό περσικό φαγητό. Για το καλό φαγητό ήρθαμε και εμείς και δεν το μετανιώσαμε καθόλου. Το περιβάλλον εντυπωσιακό, το προσωπικό φιλικό και εξυπηρετικό οι δε θαμώνες υπέροχοι, έτοιμοι να πιάσουν κουβέντα μαζί μας, να μας εξηγήσουν τι τρώνε, να μας δώσουν να δοκιμάσουμε πριν παραγγείλουμε.



Πεντανόστιμο και χορταστικό για μεσημέρι, παραγγείλαμε Beryan ( τηγανητός κιμάς αρνί με μέντα και σαφράν) και είναι το παραδοσιακό πιάτο του Ισφαχάν, Chelo kabab (αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας σε κιμά, με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι που το ψήνουν) το παραδοσιακό πιάτο του Ιράν, παραλείψαμε το ρύζι που συνοδεύει πάντα τα πιάτα, γιατί τρώμε κάθε μέρα και τα συνοδεύσαμε με ένα τεράστιο ποτήρι Dogh. 


Τα φαγητά σερβίρονται σε μεγάλους δίσκους επάνω στο τοπικό τους ψωμί, το nân που είναι λεπτό, αφράτο και ζυμωτό και ψήνεται κολλημένο στα τοιχώματα του παραδοσιακού χτιστού φούρνου.


Οι ντόπιοι μας πρότειναν να δοκιμάσουμε τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το Kashke Bademjan ένα Περσικό ντιπ μελιτζάνας και Dizi ένα παραδοσιακό περσικό φαγητό με αρνάκι βραστό και ρεβίθια αλλά ήδη αυτά που παραγγείλαμε ήταν αρκετά και είχαμε συνέχεια στο γαστρονομικό μας περίπατο και το βράδυ.


Το προσωπικό φιλικό, ευγενικό και εξυπηρετικό, οι τιμές τουριστικές πληρώσαμε για αυτά που σας ανάφερα ότι φάγαμε 4.150.000 ριάλια, περίπου 8 ευρώ αλλά ποιος νοιάζεται όταν είναι εκατομμυριούχος και περνάει καλά ( για το νόμισμα τους σας έχω ετοιμάσει Tips για να είσαστε προετοιμασμένοι όταν επισκεφτείτε το Ιράν, πληροφορίες ΕΔΩ is coming soon)

Αν δεν θέλετε να φάτε μπορείτε να το επισκεφτείτε για να δείτε το όμορφο περιβάλλον του και να πιείτε ένα τσάι ή να πιείτε ένα doogh, το οποίο συνοδεύεται από ένα γλυκό που ονομάζεται Gooshfil.

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, μην το χάσετε!

Σας δίνω στίγμα να το βρείτε


ΙΣΦΑΧΑΝ


EMARAT NAMAKDAN "Cafe"


Οσοι με γνωρίζετε από κοντά, ξέρετε την τρέλα μου για τα ταξίδια αλλά και το καλό φαγητό σε ωραία μαγαζιά! Ένα τέτοιο θα σας προτείνω στη πόλη Ισφαχάν του Ιράν και αν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να περάστε για φαγητό, τσάι ή καφέ!


Το Emarat Namakdan "Cafe" είναι ένα παλιό και ιστορικό σπίτι στο Ισφαχάν που ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε εστιατόριο-καφέ με ωραία παραδοσιακή περσική κουζίνα, υπέροχη δροσερή αυλή και ιδιαίτερους χώρους.

Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, στη νοτιοδυτική είσοδο της πλατείας Naghsh-e Jahan και κοντά στο τζαμί του Σάχη και όποιον ντόπιο και να ρωτήσετε θα σας το δείξει, καθώς πολλοί Ιρανοί τρώνε σ αυτό.



Τα φαγητά σερβίρονται σε δίσκους και μπακιρένια σκεύη και το κάνουν απολαυστικό, ενώ είναι και πολύ νόστιμο. Δοκιμάσαμε Μaash Polo το περσικό ρύζι με φακές και αρνί ( οι Ιρανοί δεν τρώνε χοιρινά λόγω θρησκείας, εδώ θα φάτε αρνί, πρόβειο ή μοσχάρι), από πάνω του χύνουν ένα μείγμα από το ζωμό του βραστού αρνιού και το διάσημο περσικό ρύζι με την κρούστα το tahchin,ενα κέικ ρυζιού οπως το παρομοιάζουν. Αφού ζεματίσουν το ρύζι το μαγειρεύουν με σαφράν, κρόκους αυγών και γιαούρτι ενώ στην μεσαία στρώση, βάζουν κοτόπουλο. Αυτό το φαγητό ψήνεται και αποκτά μια τραγανή κρούστα που το κάνει μοναδικό.


Τα φαγητά τα συνοδεύσαμε με Mast va khiar ένα περσικό ντιπ γιαουρτιού και αγγουριού, που μοιάζει με το ελληνικό τζατζίκι χωρίς σκόρδο και Zeytoon parvardeh ένας συνδυασμός από πράσινες ελιές, σκόρδο, καρύδια, μέντα, μελάσα από ρόδι και ρόδι και σπόρους Αγγελικής και με 
σαλάτα Shirazi που αποτελείται από αγγούρια, ντομάτες, κρεμμύδια και μυρωδικά). Τελειώσαμε το γεύμα μας με ένα τσάι.


Ήπιαμε και μια παγωμένη μπύρα χωρίς αλκοόλ, αφού στον Ιράν δεν επιτρέπεται η χρήση αλκοόλ. Οι Ιρανοί πίνουν μπύρες χωρίς αλκοόλ με γεύσεις φρούτων αλλά εμένα αυτή η φρουτένια γεύση τους δεν μου αρέσει καθόλου.



Το Namakdan είναι ένας πολύ ωραίος χωρος για φαγητό, καθήραμε στον πρώτο όροφο του αρχοντικού που είχε αρκετές αίθουσες, όμορφα διακοσμημένες με παλαιά αντικείμενα. Αν το επισκεφτείτε τους καλοκαιρινούς μήνες σας προτείνω να κλείσετε ένα τραπέζι στην αυλή με το όμορφο σιντριβάνι, τα δένδρα και τα φυτά, για δροσιά. Το προσωπικό είναι φιλικό και εξυπηρετικό και το φαγητό τους νόστιμο. 


Λειτουργεί από το πρωί ως αργά το βραδύ, θα σας προτείνω να το επισκεφτείτε βράδυ για να συνδυάσετε και μια βόλτα στην πλατεία Naghsh-e Jahan για να δείτε τον τρόπο ζωής των κατοίκων της πόλης τις βράδυνες ώρες όταν μαζεύονται παρέες φίλων και οικογένειες (από το νεότερο μέλος μέχρι τον παππού και τη γιαγιά) σε πάρκα και πλατείες για πικ νικ. Στρώνουν ένα χαλί χάμω, ένα τραπεζομάντηλο από επάνω και ακουμπάνε φαγητά, σαλάτες, φρούτα, γλυκά, ξηρούς καρπούς, τσάι, χυμούς και περνάνε ευχάριστα την ώρα τους ενώ σε προσκαλούνε να πας κοντά τους, για να σε κεράσουν. Η φιλοξενία στο Ιράν είναι μέρος της κουλτούρας τους.


Σας δίνω και διεύθυνση του μαγαζιού για να κάνω την ζωή σας πιο εύκολη,
Emarat-e Namakdan Cafe
Namakdan Mansion Naghshe Jahan Sq. 
Esfahan
10:00 AM ~ 00:00 pm
031-32247313
Isfahan, Estandari Street
instagram namakdan.mansion


BAHAR NARENJ CAFE

Ένα συμπαθητικό μέρος για καφέ και τσάι, είναι το παραδοσιακό καφενείο
Bahar Narenj Cafe, βρίσκεται στην αρμενική γειτονιά Jolfa, κοντά στον καθεδρικό ναό Vank. 


Bahar Narenj σημαίνει άνθη νεραντζιάς.


Η αίθουσα του αν και μικρή είναι εντυπωσιακή με υπέροχες τοιχογραφίες στους τοίχους και την υπέροχη οροφή του από όπου κρέμεται ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος.


Αξίζει μια στάση για ξεκούραση στο υπέροχο περιβάλλον του και μερικές κουβέντες με τους φιλικούς ανθρώπους που το δουλεύουν. Δοκιμάστε εξαιρετικά τοπικά τσάγια και κέικ. Το μαγαζί έχει υπέροχη σπιτική λεμονάδα.


Bahar Narenj Cafe
Kalissa Street, Isfahan 81464 Ιράν


 

BASTANI TRADITIONAL RESTAURANT

Από την πλατεία Naqsh-e Jahan κινηθήκαμε στο Chaharsogh Maghsod Bazar, δίπλα στο Masjed-e Shah για να ανακαλύψουμε ένα ατμοσφαιρικό και παραδοσιακό εστιατόριο με μια υπέροχη εσωτερική αυλή με σιντριβάνι και κρεβατάρες-εξέδρες όπου ντόπιοι και τουρίστες μπορούν μα απολαύσουν παραδοσιακά πιάτα σε ένα δροσερό περιβάλλον.


 Το εστιατόριο εκτός από την όμορφη αυλή με το σιντριβάνι με τα τουρκουάζ πλακάκια και τα πολύχρωμα βιτρό στις ξύλινες πόρτες διαθέτει μια αίθουσα με θολωτές οροφές και υπέροχες τοιχογραφίες με πολλά γυαλάκια που κάνουν το περιβάλλον μαγικό βγαλμένο από περσικό παραμύθι.


Τα φαγητά σερβίρονται σε μεγάλους δίσκους και παραδοσιακά σκεύη και μπορείς να καθίσεις οκλαδόν στα ξύλινα κρεββάτια με τα πολύχρωμα χαλιά για να φας, εμένα δεν με βολεύει καθόλου αυτός ο τρόπος, νομίζω ότι το φαγητό δεν μου κατεβαίνει, όμως εδώ έκανα την εξαίρεση και ο λόγος ήταν ότι ήπιαμε μόνο ένα τσάι γιατί ήδη είχαμε φάει κάτι πρόχειρο και αργότερα είχαμε κλείσει ραντεβού στο επόμενο μαγαζί που μας περίμενε για φαγητό.


Στο Bastani Traditional Restaurant με το έντονο περσικό στυλ, οι σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το παραδοσιακό ιρανικό Dizi, το οποίο χρωστάει το όνομα του στο πέτρινο σκεύος που σερβίρεται. Οι Ιρανοί αποκαλούν το φαγητό και Abgoosht, που κυριολεκτικά σημαίνει ζωμός κρέατος ενώ πολλοί τουριστικοί οδηγοί προτείνουν το khoresh-e beh (βρασμένο αρνί και κυδώνι) και το khoresh-e alu (κοτόπουλο και δαμάσκηνο) σαν must φαγητά του μαγαζιού. Φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε kebab και τα υπέροχα ρύζια τους και σαλάτες, σερβιρισμένα όλα σε χάλκινα σκεύη.
(για περσικά πιάτα με ρύζι μπορείτε να δείτε ΕΔΩ is coming soon)


Μπορείτε να φάτε και να ακούτε παραδοσιακή ιρανική μουσική από τους μουσικούς που παίζουν και χαρίζουν απολαυστικούς ήχους με τα μουσικά τους όργανα, στα αυτιά των θαμώνων.

Θα ξαναπήγαινα σίγουρα για να δοκιμάσω την κουζίνα του.

Σας δίνω στίγμα


SIRAZ

HAFT KHAN COMPLEX


Tο Haft Khan complex, ένα από τα πιο διάσημα και ντιζαινάτα εστιατόρια στη Shiraz. Σε εντυπωσιάζει αρχικά εξωτερικά αλλά και το εσωτερικό του σε εκπλήσσει ευχάριστα γιατί δεν περιμένεις να δεις κάτι τόσο μοντέρνο και παραδοσιακό ταυτόχρονα.


Το επισκεφθήκαμε για φαγητό, το κτήριο διαθέτει πολλούς ορόφους που ο κάθε ένας είναι αφιερωμένος σε συγκεκριμένο είδος φαγητού. Η διαρρύθμιση και η διακόσμηση κάθε ορόφου αλλάζει ανάλογα με το είδος του φαγητού που σερβίρεται.

Το συγκρότημα Haft Khan αποτελείται από 5 ορόφους και έχει πέντε εστιατόρια και δύο καφετέριες και όλα τα ονόματα ελήφθησαν από το Shahname Ferdowsi (το βιβλίο των βασιλιάδων ένα από τα περσικά επικά αριστουργήματα). Η περσική λέξη "Khan" σημαίνει τραπέζι φαγητού. Το Haftkhan ως τουριστικό συγκρότημα, λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Χειροτεχνίας και Τουρισμού του Fars.


Επιλέξαμε το υπόγειο, που βρίσκεται το παραδοσιακό εστιατόριο Forood ( «Forood» σημαίνει κατεβαίνοντας), με την παραδοσιακή κουζίνα για να δοκιμάσουμε ντόπια πιάτα σε ένα ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον με μια οροφή λευκή, οπως οι είσοδοι των τζαμιών, λευκές κολώνες και ημικυκλικά κρεβάτια σαν εξέδρες στρωμένα με μοκέτες, κάποιες εξέδρες καλύπτονταν τριγύρω με διάφανες αέρινες λευκές κουρτίνες για λίγη ιδιωτικότητα, ενώ επάνω στις εξέδρες στρώνονται τραπεζομάντηλα και σερβίρεται το φαγητό.


Επιλέξαμε να δοκιμάσουμε δυο παραδοσιακά πιάτα του Ιράν, το ένα πιάτο μας ήταν το Zereshk Polo Ba Morgh δηλαδή κοτόπουλο με ρύζι, σαφράν, Barberry - Zereshk (αποξηραμένα κόκκινα φρούτα σαν μικρά βατόμουρα) σταφίδες, φιστίκια και σάλτσα ντομάτας.
Το άλλο πιάτο μας ήταν Κalam polo with meatballs (Koofteh) δηλαδή κεφτεδάκια μινιατούρες, κρυμμένα μέσα σε λάχανο με ρύζι και σαφράν. 

Υπέροχα πιάτα και τα δύο, σας προτείνω να τα δοκιμάσετε.

Τα συνοδεύσαμε με ταχίνι, με σαλάτες, πίκλες αλλά και με dogh ένα κρύο ρόφημα που συνηθίζουν να πίνουν σ όλες τις χώρες της  Μέσης Ανατολής με το φαγητό τους, γνωστό σε εμάς και σαν αριάνι, φτιάχνεται με γιαούρτι, κρύο νερό αλάτι και σερβίρεται με αποξηραμένο δυόσμο ή βασιλικό ή μέντα.


Η έκπληξη του μαγαζιού ήταν η μουσική. Μια ομάδα κωφάλαλων νέων παιδιών από την Σιράζ μας παρουσίασαν ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα στην νοηματική γλώσσα που βασίζεται στην κίνηση των χεριών, στην στάση ή την κίνηση του σώματος καθώς και στις εκφράσεις του προσώπου για να αποδώσει ένα νόημα και καταχειροκροτήθηκαν.
 Eλπίζω να σταθείτε και εσείς τυχεροί και να τους απολαύσετε.


Δεν χρειάζεται να σας πω ότι έφυγα κατενθουσιασμένη από το Haft Khan complex και ότι σας προτείνω ένα πέρασμα οπωσδήποτε από εκεί. 

Διεύθυνση: 
Haft Khan complex 
 Shiraz, No. 17، Ayatollah Rabbani Blvd, No. 17, Ιράν
Ώρες: Κλείνει στις 12:30 π.μ.
Τηλέφωνο: +98 71 3227 0000
Info@haftkhanco.com

NAEIN

LINOO CAFE



Τo Naein βρίσκεται στην έρημο του Ιράν, το προσεγγίσαμε στην διαδρομή μας από Ισφαχάν προς Yazd.


Όταν κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο για να δούμε τα πιο σημαντικά του αξιοθέατα, το κάστρο, ένα από τα πιο παλιά τζαμιά του Ιράν, τους φυσικούς ανεμιστήρες του και τα υπόσκαφα εργαστήρια όπου κατασκευάζονται τα περίφημα χάλια του Νaein καταλάβαμε ότι η θερμοκρασία χτυπούσε κόκκινο και έτσι γρήγορα επιλέξαμε το linoo cafe για να ξεκουραστούμε και να δροσιστούμε, σε ένα ιδιαίτερο, παραδοσιακό περιβάλλον τόσο εσωτερικά όσο και στην αυλή του, αλλά και να απολαύσουμε την φιλοξενία του νεαρού ιδιοκτήτη του.


Σας προτείνω μια στάση στο linoo.cafe για ένα τσάι, μια δροσερή λεμονάδα και κυρίως μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το μοναδικό του παγωτό με σαφράν.



Θα το βρείτε ακριβώς απέναντι από τα υπόσκαφα εργαστήρια χαλιών και στο insta @linoo.cafe


Aυτό το άρθρο στηρίζεται στην προσωπική εμπειρία μου και στις δοκιμές ντόπιων φαγητών σε παραδοσιακά περσικά εστιατόρια. Φυσικά επισκέφτηκα και άλλα υπέροχα εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία φαγητών σε μπουφέ για να γνωρίσω τα περσικά φαγητά και τις γεύσεις (έρχεται άρθρο soon).


Κυρίως εστιατόρια, σε αίθουσες πολυτελών ξενοδοχείων και αίθουσες για γάμους και τελετές, ειδικά για group ανθρώπων που θέλουν την σιγουριά και την εγγύηση όσων θα φάνε. Προσωπικά βρήκα πολλές από αυτές τις αίθουσες κιτς και αποστειρωμένες, καθόλου στα γούστα μου, χωρίς την ύπαρξη άλλων ντόπιων και παρά μόνο του προσωπικού, όμως τα φαγητά και οι γεύσεις τους ήταν σε γενικές γραμμές πολύ καλά μαγειρεμένα και κάλυψαν κάθε απαίτηση μου, για την γνωριμία με την τοπική παραδοσιακή περσική κουζίνα.

Ελπίζω να απολαύσετε αυτά τα εστιατόρια και τα tea house όσο κι εγώ στο Ιράν. Αν έχετε περισσότερες προτάσεις, αφήστε ένα σχόλιο για να τα επισκεφτούμε τον Μάρτιο του 2024 που θα ξαναπάμε.


Αν θέλετε
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου