20 + Things to do in Isfahan



Για το Ισφαχάν, όλοι μου έλεγαν πριν το ταξίδι μου στο Ιράν, ότι είναι η πόλη που θα με εντυπωσιάζει περ
ισσότερο από όλες. 
Μετά από μια οδική διαδρομή 440 χλμ (5 ώρες περίπου απευθείας) βρίσκεται νότια από την Τεχεράνη, με πολλές ενδιάμεσες στάσεις για να δούμε κάποιες σημαντικές πόλεις και αξιοθέατα, φθάσαμε αργά το απόγευμα στην εντυπωσιακή πόλη του Ισφαχάν και έτσι σιγά σιγά περπατώντας την, κατάλαβα ότι η παροιμία που λένε οι Πέρσες για αυτή την πόλη «Isfahan nesf-e jahan» δηλαδή «Το Ισφαχάν είναι ο μισός κόσμος» δεν είναι είναι τυχαία και δεν έχουν καθόλου άδικο.



Η Ισφαχάν ή Εσφαχάν ήταν παλιά, η πρωτεύουσα της Περσίας, δηλαδή του σημερινού Ιράν.

Σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, μετά την Τεχεράνη και την Μασχάντ και αποτελεί ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με σημαντική βιομηχανία, ειδικότερα στη κλωστοϋφαντουργία, στη χαλυβουργία και στις χειροτεχνίες.



ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΟ ΙΣΦΑΧΑΝ


Θα επισκεφτεί την πιο όμορφη και εντυπωσιακή πλατεία του Ισφαχάν, την Naqsh-e Jahan Square, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της, έχει πλάτος 160 μέτρα και μήκος 560 μέτρα (έκταση 89.600 τετραγωνικών μέτρων) και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, μετά την την πλατεία Τιεν αν μεν στο Πεκίνο της Κίνας, αλλά και λόγω των ιστορικών κτηρίων και μνημείων που βρίσκονται τριγύρω της.


Κατασκευάστηκε μεταξύ 1598 και 1629 και αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό χώρο και ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Θα την ακούσεις επίσης ως Πλατεία Σαχ ή Πλατεία Ιμάμ. Σ΄ αυτή την τεράστια πλατεία παλιά γινόταν αγώνες ιππασίας και πόλο.

Εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, εδώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, να βρείτε καταστήματα για τα ψώνια και τα δώρα σας, αλλά και θα ανακατευτείτε με τους ντόπιους και θα δείτε πως περνούν την ημέρα τους.
Γύρω από την πλατεία μ αρέσει να κάνω βόλτες στις στοές της, με τα καταστήματα που πουλάνε είδη χειροτεχνίας, λαϊκής τέχνης, αντικείμενα από χαλκό, σμάλτο, τουρκουάζ, κεραμικά πλακίδια, περσικά χαλιά και τραπεζομάντηλα και άλλα σουβενίρ, θέλω να πιάνω κουβέντα με τους εμπόρους που στέκονται μέσα και έξω από τα μαγαζιά τους χωρίς να γίνονται ενοχλητικοί, να βλέπω και να αγοράζω, τα προϊόντα τους.

Να ανακαλύπτω μαγαζάκια για ένα καφέ και τσάι αλλά για καλό παραδοσιακό φαγητό. Όλα τα έχει αυτή η πλατεία αρκεί να της αφιερώσεις χρόνο.

Στην πλατεία θα βρείτε μια άμαξα με άλογα για να κάνετε μια βόλτα (το προτείνω αλλά δεν το κάνω για τους δικούς μου λόγους) προτιμώ να περπατήσω και να ανακαλύψω την περιοχή.

Προτιμώ να ανακατευτώ με τους ντόπιους που κάθονται στα παγκάκια και το γρασίδι και να χαζέψω τα παιδάκια που πλατσουρίζουν στις τεράστιες πισίνες - σιντριβάνια, για λίγη δροσιά.


Μ΄ αρέσει να την επισκέπτομαι τα βράδια που οι κάτοικοι της πόλης μαζεύονται εδώ για πικ νικ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και μου άρεσε πολύ, είναι ότι τα βράδια στο Ισφαχάν μαζεύονται παρέες φίλων και οικογένειες (από το νεότερο μέλος μέχρι τον παππού και τη γιαγιά) σε πάρκα και πλατείες για πικ νικ. Στρώνουν ένα χαλί χάμω, ένα τραπεζομάντηλο από επάνω και ακουμπάνε φαγητά, σαλάτες, φρούτα, γλυκά, ξηρούς καρπούς, τσάι, χυμούς και περνάνε ευχάριστα την ώρα τους ενώ σε προσκαλούνε να πας κοντά τους, για να σε κεράσουν. Η φιλοξενία στο Ιράν είναι μέρος της κουλτούρας τους. Εδώ έχουν θέση και τα ήδη παραλίας, καρεκλάκια, τραπεζάκια, ψυγεία θαλάσσης που τα είδα στα μαγαζιά τις ημέρες των περιηγήσεων μου και αναρωτιόμουν που να τα χρησιμοποιούν στις πόλεις, αφού δεν έχουν θάλασσα κοντά, μέχρι που κατάλαβα και πραγματικά τους χάρηκα που απολαμβάνουν την ζωή και την οικογένεια.

Αφιερώστε χρόνο στην πλατεία για περιήγηση αλλά και για επίσκεψη στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της.


Sheikh Lotfollah Mosque - Το τζαμί του Sheikh Lotfollah


Θα το βρείτε στην ανατολική πλευρά της πλατείας Naqsh-i Jahan. Η κατασκευή του τζαμιού ξεκίνησε το 1603 και ολοκληρώθηκε το 1619 την εποχή των Σαφαβιδών, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σάχη Αμπάς Α΄ της Περσίας, με σχέδια του αρχιτέκτονα Ali Reza Abbassi, που του έδωσε το όνομα του πεθερού του, Σεΐχη Λοτφολάχ.


.

Αυτό το τζαμί δεν έχει αυλή για να συγκεντρώνεται κόσμος, έτσι το εσωτερικό του έμεινε για χρόνια μακριά από τα βλέμματα του λαού που δεν μπορούσαν να μπουν για να προσευχηθούν αλλά και να το θαυμάσουν, χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά από τον Σάχη της Περσίας (Σάχης=βασιλιάς) για να προσεύχεται μόνος και με την οικογένεια του, λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει υπόγεια στοά που περνάει κάτω από την πλατεία και επικοινωνεί απευθείας με το παλάτι Ali Qapu Palace που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.


Είναι ένα ιδιαίτερο τζαμί καθώς δεν έχει μιναρέ αλλά ξεχωρίζει από τον ιδιαίτερο τρούλο του, επενδυόμενο εξωτερικά από πλακάκια στα χρώματα της γης (με το φως της ημέρας αλλάζουν τα χρώματα και γίνονται από κρεμ σε ροζ) ενώ από κάτω του, υπάρχει η αίθουσα προσευχής στην οποία φθάνεις αφού περάσεις από ένα μακρύ ελικοειδή σκοτεινό διάδρομο που αξίζει να του ρίξεις και μια και δυο ματιές χάρη στα υπέροχα χρώματα, σκούρο μπλε και κίτρινο που έχουν ταπλακίδια, που είναι επενδυμένοι οι τοίχοι του.

Στην αίθουσα της προσευχής κυριαρχούν το τουρκουάζ, οι αποχρώσεις του μπλε του πράσινο - γαλάζιου και του κίτρινου ενώ εντυπωσιάζει και εσωτερικά ο τρούλος που έχει ύψος 32 μέτρα και διάμετρο 22 μέτρα με τα υπέροχα χρώματα του, σε λευκό, μπλε, μαύρο σε φόντο κίτρινο-χρυσαφί.

Υπάρχουν παράθυρα που διοχετεύουν φυσικό φως στο χώρο και μάλιστα στο κέντρο του τζαμιού, ακριβώς κάτω από τον τρούλο, υπάρχει ζωγραφισμένο ένα παγώνι που αν είσαστε τυχεροί, κάποιες ώρες της ημέρας, λόγω του ηλίου ενισχύετε το χρώμα στην ουρά του. Ο θόλος κλέβει και αυτός την ματιά του επισκέπτη που δεν χορταίνει να τον κοιτάζει.

Εντυπωσιακή η είσοδος του τζαμιού, η κύρια πύλη iwan, διακοσμημένη με πλάκες καλλιγραφίας στα αραβικά, πλακάκια με τις μπλε αποχρώσεις και το εντυπωσιακό μουκαρνά της.

Σ΄αυτό το τζαμί, δεν θα σας ζητηθεί να φορέσετε το μακρύ κάλυμμα-ένδυμα που φορούν οι γυναίκες στο σώμα τους, στον χώρο προσευχής, αρκεί η μαντήλα στο κεφάλι, γιατί αποτελεί περισσότερο τουριστικό αξιοθέατο, παρά χώρο λατρείας.

Αναμφίβολα είναι από τα πιο εντυπωσιακά τζαμιά που επισκέφτηκα, λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής του αλλά και των χρωματιστών κεραμικών πλακιδίων που έχει στην επένδυση του, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το Sheikh Lotfollah Mosque είναι ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της ιρανικής αρχιτεκτονικής.

ώρες λειτουργίας: 9.00 π.μ.-12.30 μ.μ. και 14.00 μ.μ. - 18.00 μ.μ.


Ali Qapu Palace

Ακριβώς απέναντι από το Sheikh Lotfollah Mosque, στη δυτική πλευρά της πλατείας Naqsh-e Jahan, βρίσκεται το Ali Qapu Palace γνωστό επίσης ως το παλάτι Alighapoo (Aliqapou Edifice), ''Daulat Khaneh-e-Mobarakeh Nagsh-e-Jahan" και "Daulat Khaneh Palace". Χρονολογείται και αυτό στην εποχή των Σαφαβιδών και κατασκευάστηκε με εντολή του Σάχη Αμπάς Α'. Εδώ ο Σάχης, θα υποδέχονταν και θα φιλοξενούσε διάφορες αποστολές από το εξωτερικό.


Το παλάτι έχει ύψος σαράντα οκτώ μέτρα και έχει έξι ορόφους, στους οποίους μπορείτε να ανεβείτε από μια δύσκολη στενή και σπειροειδή σκάλα επενδυμένη με χρωματιστά πλακίδια για να σπάει τη μονοτονία του ανεβάσματος. Ανεβείτε όροφο - όροφο σιγά σιγά πάρτε τον χρόνο και τις ανάσες που σας χρειάζονται για να συνεχίσετε στον 6ο όροφο όπου βρίσκεται το Music Hall, με τις εντυπωσιακές κυκλικές κόγχες στους τοίχους του, λέγεται ότι ο χώρος έχει υπέροχη ακουστική. Εδώ γινόταν οι βασιλικές δεξιώσεις και τα συμπόσια.


Οι όροφοι του παλατιού είναι υπέροχα διακοσμημένοι με τοιχογραφίες, ζωγραφιές από λουλούδια, φυτά, ανθρώπους, πουλιά, άγρια ζώα, γεωμετρικά σχήματα και αλλά έργα τέχνης πολλά από αυτά έργα του φημισμένου καλλιτέχνη της εποχής, Reza Abbassi.



Η θέα από την βεράντα, στην πλατεία είναι υπέροχη από εδώ καταλαβαίνει κάποιος το πραγματικό της μέγεθος αλλά και την αρχιτεκτονική της,  μοναδική θέα στην πλατεία θα σας κάνει να ξεχάσετε την προσπάθεια σας να ανεβείτε όλα αυτά τα σκαλιά. Ευκαιρία για ξεκούραση και μερικές ωραίες φωτογραφίες από ψηλά, στην πλατεία και τα γύρω κτήρια. 

Η UNESCO είχε συμπεριλάβει στους καταλόγους της, το Παλάτι και την Πλατεία ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λόγω της πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας τους.

ώρες λειτουργίας 9.00 π.μ.-16.00 μ.μ. το χειμώνα
9.00-18.00 το καλοκαίρι
εισιτήριο 200.000 ριάλια

Shah Mosque or Abbasi Great Mosque

Αφήστε λίγο περισσότερο χρόνο για την επίσκεψη στο Shah Mosque or Abbasi Great Mosque, το τζαμί του Σάχη όπως συνηθίζεται να το αποκαλούν, στη νότια πλευρά της πλατείας. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σαφαβιδών με εντολή του Σάχη Αμπάς Α' της Περσίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1611 και ολοκληρώθηκε γύρω στο 1630 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Σάχη Σάφι, διαδόχου του Αμπάς, αν και ο Σάχη Αμπάς Α' είχε όνειρο ζωής να ολοκληρωθεί επί των ημερών του, μάλιστα διέταξε την επίσπευση με κάθε τρόπο των εργασιών αποπεράτωσης του, καθιστώντας κάποιες εργασίες επικίνδυνες για το μέλλον του. Εδώ σκόπευε να αναπαύσει την ψυχή του προγόνου του, Shah Tahmasb, εν ειρήνη.


.

Αξιοσημείωτο για το τζαμί είναι ο προσανατολισμός του. Όπως γνωρίζουμε τα περισσότερα τζαμιά έχουν προσανατολισμό προς τη Μέκκα. Εδώ όμως τα πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά ώστε η πανύψηλη πύλη να μην εμποδίζει την θέα προς τον τρούλο. Η πύλη εισόδου μπαίνοντας από την πλατεία, είναι εντυπωσιακή έχει ύψος 27 μέτρα, η αψίδα της έχει τουρκουάζ και μπλε κεραμικά πλακάκια και μοιάζει με σταλακτίτη, τα γνωστά muqarnas που συναντάμε στο ισλάμ.

Έτσι λοιπόν "αφού μπει κανείς στην πύλη εισόδου του τζαμιού, κάνει μια ελαφριά στροφή προς τα δεξιά καθώς η πύλη τον οδηγεί και βγαίνοντας στην αυλή του τζαμιού, βλέπει ακριβώς την κατεύθυνση της Μέκκας. Χάρη σε αυτό το τέχνασμα, και οι δύο κατασκευές - η είσοδος και ο κύριος τρούλος του τζαμιού, είναι εξίσου ορατές από την πλατεία, χωρίς να εμποδίζουν τη θέα του άλλου" ( https://itto.org/iran/attraction/shah-mosque-isfahan/)




Άλλο χαρακτηριστικό του τζαμιού είναι, για την γρηγορότερη αποπεράτωση της κατασκευής του χρησιμοποιήθηκαν επτάχρωμα ψηφιδωτά πλακάκια με καλλιγραφικές επιγραφές τα οποία μάλιστα ήταν φτηνότερα, εκπληκτικής όμως ομορφιάς. Πάντως οι αποχρώσεις του μπλε στα πλακάκια κυριαρχούν παντού τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στο εξωτερικό του τζαμιού. Και επειδή ίσως και εσείς οπως και εγώ δεν γνώριζα τι είναι τα επτάχρωμα πλακάκια - Seven Colored Tiles - Haft Rang σας αφήνω ένα link ΕΔΩ για μελέτη. Οσο τριγυρίζουμε τον κόσμο ψάχνουμε και μαθαίνουμε!!!

Το τζαμί γύρω από τη τεράστια αυλή του έχει 4 iwans (μεγάλες αίθουσες) και στις τέσσερις πλευρές του. Εκτός από τον μεγαλύτερο τρούλο του Ισφαχάν, ύψους 53 μέτρων, το τζαμί έχει μια χειμερινή αίθουσα προσευχής και 2 ιερατικά σχολεία (μεντρεσέδες) στις 2 πλευρές του. Το τζαμί έχει και μιναρέδες που υψώνονται στα 48 μέτρα, στις 2 πρώτες πύλες της εισόδου.


Αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι η αίθουσα κάτω από τον κεντρικό τρούλο. Το ιδιαίτερο της είναι ότι κάπου στην μέση, στο πάτωμα, υπάρχει μια πέτρα όπου αν σταθεί κάποιος και μιλήσει, χτυπήσει παλαμάκια ή αν είσαστε τυχεροί και κάποιος απαγγείλει στίχους από το κοράνι, να είσαστε σίγουροι ότι ο ήχος θα αντηχήσει πολύ δυνατά σ όλη την τεράστια αίθουσα. Το σημείο αυτό είναι χαρακτηριστικό για την ακουστική του, είναι το σημείο όπου ο ιμάμης χαμηλόφωνα κάνει το το Khutbah δηλαδή το ισλαμικό κήρυγμα και η φωνή του αντηχεί μέσα στο τζαμί. Ήμουνα τυχερή αφού αφιέρωσα χρόνο στην αίθουσα και άκουσα δυο άτομα να απαγγέλουν στίχους, αν και δεν τους κατάλαβα, δέος και ρίγος με συνεπήρε.

Επίσης αυτό που μάλλον θα συναρπάσει και εσάς σ αυτό το τζαμί είναι το μέγεθος του, το ύψος και η μεγαλοπρέπεια του. Ίσως είναι το μεγαλύτερο τζαμί που είδα αυτές τις ημέρες στο Ιράν αν και η πρώτη εκτίμηση, βλέποντας το από την πλατεία, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που αισθάνθηκα όταν βρέθηκα στην εσωτερική αυλή του και έβλεπα το ύψος των κτηρίων τριγύρω με τις πανύψηλες κάμαρες και πύλες τους. Για αρκετή ώρα ήμουν με το κεφάλι ψηλά για να παρατηρήσω και να συνειδητοποιήσω αυτό το μέγεθος.

Το 1931 το Σαχ Τζαμί καταχωρήθηκε ως ένα από τα Εθνικά Μνημεία του Ιράν. Ηδη έχει  καταχωρηθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το τζαμί λειτουργεί σαν χωρος προσευχής για τους μουσουλμάνους και ίσως σας ζητηθεί να το εγκαταλείψετε αν βρεθείτε μέσα την ώρα της προσευχής.

ώρες λειτουργίας 9-11.30και 13.00 με 16.15
εισιτήριο 200.000 ριάλια


Δεν θα εγκαταλείψετε την πλατεία αν δεν κάνετε μια βόλτα στο Μεγάλο Παζάρι του Ισφαχάν -  Bazaar-e-Bosorg, αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και πιο πολυσύχναστα παζάρια στο Ιράν και ξεκινάει από το βόρειο τμήμα της πλατείας Naqsh-e, η κύρια είσοδος του είναι η πύλη Qeysarieh Jahan ενώ φτάνει μέχρι το Masjed-e Jameh- Τζαμί της Παρασκευής.

Μια καλή ώρα για να το περπατήσετε είναι το μεσημέρι όταν η περιοχή ησυχάζει από τον πολύ κόσμο καθώς τα αξιοθέατα είναι κλειστά, οι τουρίστες ξεκουράζονται και ανανεώνουν τις δυνάμεις τους, σε κάποιο εστιατόριο ή καφέ στα στενά σοκάκια και οι ντόπιοι συνήθως αναπαύονται, βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος κάποια μαγαζιά να τα βρείτε κλειστά. Στο παζάρι θα βρείτε μπαχαρικά, σαφράν, τσάγια, ξηρούς καρπούς, χαβιάρι, αποξηραμένους χουρμάδες, κεραμικά και ξύλινα αντικείμενα, τσαγιέρες, πιάτα, κούπες, ρούχα, μαντήλες, 
τσαντόρ, περσικά χαλιά, υπέροχα τραπεζομάντηλα από βαμβακερό ύφασμα, τα ονομάζουν Qhalam Kari και έχουν τυπωμένο το ύφασμα με ξύλινες σφραγίδες και φυτικά χρώματα με υπέροχα παραδοσιακά σχέδια και χρώματα, συνήθως μπλε, μπροντοκόκκινα και πράσινα αλλά και ότι άλλα ψώνια βάλει ο νου σας, για αγορές.


Θα περπατήσετε μέχρι το Masjed-e Jameh - το Τζαμί της Παρασκευής για να το επισκεφθείτε καθώς αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και παλαιότερα τεμένη στο Ιράν. Αρχισε να κτίζεται το 771 και κατά την διάρκεια των αιώνων από τον 8ο μέχρι τον 20ο ανακαινίστηκε πολλές φορές κάτω από τις εντολές του κάθε ηγεμόνα ο οποίος ήθελε να δείξει την δύναμη του και ίσως και το γούστο του.


Το πρώτο τζαμί που χτίστηκε περίπου το 771, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αββασιδικού χαλίφη Αλ-Μανσούρ ήταν μικρό, με διαστάσεις περίπου 52 επί 90 μέτρα. Ήταν χτισμένο σε λασπόπλινθο και είχε διακόσμηση με γυψομάρμαρο και Συρο - Μεσοποταμίας αρχιτεκτονική, της εποχής Αββασιδών. Τα απομεινάρια του ανασκάφηκαν τη δεκαετία του 1970 κατά τη διάρκεια μελετών του σημερινού τζαμιού και μπορείτε να δείτε ένα τμήμα του και να διαβάσετε τους πίνακες για λεπτομερή ενημέρωση ή να έχετε μαζί σας κάποιον ντόπιο ξεναγό που γνωρίζει την ιστορία του να σας φωτίσει, αν σας ενδιαφέρουν τέτοιες λεπτομέρειες. Προσωπικά τόσες πληροφορίες με κουράζουν και ψάχνω πάντα μια καρέκλα ή μια ήσυχη γωνιά που να μπορώ να θαυμάσω το περιβάλλον και να γεμίσω εικόνες.

Το Masjed-e Jameh - το Τζαμί της Παρασκευής ήταν, το πρώτο τζαμί που υιοθέτησε τα 4 iwans γύρω από την κεντρική αυλή, κάτι που στη συνέχεια επαναλήφθηκε σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, ήδη το είδαμε πριν στο Shah Mosque.


Σταθείτε στην κεντρική αυλή για καλύτερη θέα στις τέσσερις ψηλές ορθογώνιες κατασκευές ( iwans), η καθεμία με τρεις τοίχους και ένα μεγάλο άνοιγμα μπροστά. Οι είσοδοι των iwans είναι διακοσμημένες με πολύχρωμα πλακάκια, σε χρυσό και ιρανικό μπλε. Νομίζω ότι δίκαια το Ισφαχάν το ονομάζουν και η πόλη του μπλε ρουά!

Στη μέση της αυλής υπάρχει ένα σιντριβάνι που στην ουσία αντιγράφει την Κάαμπα της Μέκκας και χρησιμοποιείται για την άσκηση του χατζ, του πέμπτου πυλώνα του Ισλάμ. Το Χατζ εκτελείται σε 7 βήματα και είναι μια ευκαιρία για τους Μουσουλμάνους να καθαρίσουν τις αμαρτίες του παρελθόντος τους.
Αν και το τζαμί βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό μέρος της πόλης στην αυλή δεν ακούς τον παραμικρό θόρυβο απέξω και το περιβάλλον είναι ήρεμο.


Πιο εντυπωσιακό είναι το νότιο Qibla iwan, που βλέπει στη Μέκκα. Είναι η αίθουσα προσευχής με δύο μιναρέδες που υψώνονται πάνω από την είσοδό και έναν μεγάλο τρούλο πίσω του.

Στην νότια πλευρά θα δείτε τον θόλου Nizam al-Mulk, κατασκευασμένο με διπλό κέφυλος.

Στη βόρεια πλευρά του τζαμιού βρίσκεται ο θόλος Taj al-Mulk, χτισμένος το 1088, φημίζεται για τη τελειότητα του και θεωρείται ένα από τους καλύτερους κατασκευαστικά και εμφανισιακά στην Περσία.

Τα τέσσερα iwans σε κάθε πλευρά του τζαμιού έχουν μοναδικής ομορφιάς εισόδους διακοσμημένες με τουρκουάζ, μπλε και χρυσά πλακάκια. Η περιήγηση στις αίθουσες αξίζει, ο χρόνος που θα διαθέστε σ αυτό το τζαμί είναι σίγουρα ένα 2ωρο, στις αίθουσες θα δείτε υπέροχα διακοσμημένους θόλους, μοναδικά κεραμικά πλακίδια στους τοίχους, με περίπλοκα σχέδια και εκπληκτικά χρώματα, έξυπνα εφέ φωτισμού, από το φως που μπαίνει από τα παράθυρα και κάνει παιχνίδια με το σκοτάδι στις αίθουσες και τους διαδρόμους.

Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2012.

Λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 9:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ. και 4:00 έως τις 4:30 μ. μ, τις ώρες της προσευχής δεν επιτρέπονται τουρίστες.



Να κάνετε έναν περίπατο με τα πόδια από την Naqsh-e Jahan Square μέχρι τη γειτονιά του Chahar Bagh για μια επίσκεψη στο παλάτι με τις 40 κολώνες, στο Chehel Sotoun palace. Το υπέροχο αυτό παλάτι χτίστηκε την εποχή των Σαφαβιδών, η ανέγερση ξεκίνησε το 1588 και ολοκληρώθηκε το 1647, στα εγκαίνια του βρέθηκαν ντόπιοι και ξένοι καλεσμένοι του βασιλιά. Στη συνέχεια χρησίμευσε ως Αίθουσα Υποδοχής για την υποδοχή ξένων πρεσβευτών και αξιωματούχων.

Το παλάτι Chehel Sotoun, βρίσκεται στο βάθος ενός τεράστιου κήπου με μια πισίνα στην μέση και δένδρα δεξιά και αριστερά. Ο κήπος του αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των περσικών κήπων του Ιράν και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. 

Το παλάτι είναι γνωστό ως Chihil Sutun, ή Chehel Sotoun που σημαίνει «40 στήλες» στην περσική γλώσσα.

Στο κτήριο με τις 40 κολόνες, όσες φορές και να προσπαθήσετε να τις μετρήσετε θα σας βγαίνουν πάντα λιγότερες και μόνο 20. Οι κολώνες είναι όντως 20 αλλά αν κοιτάξεις μπροστά στην τεράστια πισίνα με το νερό θα δεις την αντανάκλαση τους μέσα άρα συνολικά 40! 
Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι 20 στήλες αντανακλούνται στην οροφή με τους υπέροχους καθρέπτες και έτσι το σύνολο είναι 40!


Ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι όταν κτίστηκε το κτήριο, του Chehel Sotoun από τον Σάχη Αμπάς Β' είχε στην πραγματικότητα 40 στήλες από τις οποίες οι 20 μαζί με ένα μέρος της έπαυλης καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, την εποχή του Σάχη Σολτάν Χοσεΐν, του τελευταίου βασιλιά των Σαφαβίδων, και ανακατασκευάστηκε αργότερα στη σημερινή μορφή.

Εντυπωσιακοί οι κήποι με τα σιντριβάνια που περπατάς για να φθάσεις στο παλάτι, αφού ανέβεις τις σκάλες βρίσκεσαι στο μπαλκόνι που έχει μήκος 38 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα, με τις 20 στήλες από ξύλο κυπαρισσιού και ένα σιντριβάνι με 4 λιοντάρια σε κάθε γωνία του. Τότε αρχίζουν τα ωραία, καθώς προχωράς προς το εσωτερικό του, πίνακες ζωγραφισμένοι στους τοίχους, εκθαμβωτικοί καθρέφτες, ξυλόγλυπτα σε τοίχους και πλακάκια μουρκανάς στην οροφή κλέβουν την παράσταση και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Η αίθουσα του θρόνου ή η κύρια αίθουσα του παλατιού που επισκεφθήκαμε, είναι το πιο σημαντικό μέρος του παλατιού Chehel Sotoon.



Αφιερώστε χρόνο παρατηρώντας τις λεπτομέρειες στους τοίχους, έχει εντυπωσιακές τοιχογραφίες της περιόδου των Σαφαβιδών, παράθυρα που ρίχνουν διακριτικά το φως τους στην αίθουσα και μια μεγαλοπρεπή οροφή με μπλε, κόκκινο χρώμα και φύλλα χρυσού.
Οι τοιχογραφείς έχουν γίνει με φυτικά και ζωικά χρώματα αλλά υπάρχουν και αρκετές τοιχογραφίες με τις τεχνικές της τέμπερας και ελαιογραφίες. Αναπαριστούν γιορτές, μάχες, πρόσωπα ηγεμόνων και λένε πολλές ιστορίες της Περσίας, αν έχετε υπομονή και ενδιαφέρον θα τις ακούσετε από τον guide σας.




Θα επισκεφτείτε οπωσδήποτε την Αρμενική συνοικία - Armenian Quarter Jolfa η οποία δημιουργήθηκε όταν ο Σάχης Αμπάς Α', μετέφερε την πρωτεύουσά του στο Ισφαχάν (1605-1722), τότε διέταξε μια αποικία Αρμενίων Χριστιανών από την πόλη Jolfa (που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα του Ιράν μεταξύ Αζερμπαϊτζαν και Ρωσίας), να μετακομίσει στο χωριό "Νew Jolfa" στο Ισφαχάν. Έτσι οι Αρμένοι βρέθηκαν στο Ισφαχάν και δημιουργήσαν την δικιά τους κοινότητα που υπάρχει μέχρι και τις ημέρες μας, έκτισαν 25 εκκλησίες, από τις οποίες σώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, οι 13. Μεταξύ όλων των εκκλησιών της Jolfa, ο ναός της Bedkhem (1628) και η Vank Cathedral (1655) είναι ανοιχτές για τους επισκέπτες.

Οι Αρμένιοι που ζουν στην συνοικία μέχρι και τις ημέρες μας, αφού η Jolfa είναι από τις παλιότερες και πιο σημαντικές κοινότητες του κόσμου, επιτρέπεται να πραγματοποιούν τις δικές τους θρησκευτικές τελετές και δραστηριότητες, ενώ συνυπάρχουν αρμονικά με τους Μουσουλμάνους της περιοχής.

Σήμερα η περιοχή είναι από τις πιο πολυσύχναστες και δημοφιλείς συνοικίες της πόλης με πολλά εμπορικά καταστήματα, ρεστοράν και καφέ ενώ την προτιμούνε πολλοί ντόπιοι με καλή οικονομική κατάσταση για να μείνουν και τις βόλτες τους και φυσικά δέχεται τις επισκέψεις πολλών τουριστών για να την γνωρίσουν, να χαλαρώσουν, να δουν τις χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες, τα μουσεία και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της.


Ο Καθεδρικός Ναός Βάνκ - 
Vank Cathedral είναι γνωστός και ως Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σωτήρα ιδρύθηκε το 1606. Vank σημαίνει "μοναστήρι" στην αρμενική γλώσσα.
Είναι γνωστός για τις μοναδικές του τοιχογραφίες που ζωγραφίστηκαν από Αρμένιους καλλιτέχνες κατά την εποχή των Σαφαβιδών και απεικονίζουν ιστορίες από την Αγία Γραφή καθώς και για τις μοναδικές εικόνες του του Χριστού, της Παναγίας και πολλών Αγίων, στολισμένες με ασήμι και χρυσό. Εντύπωση προκαλούν οι Ιρανοί Μουσουλμάνοι επισκέπτες του ναού, που με πολύ προσοχή και σεβασμό εξερευνούν τον χώρο. Vank σημαίνει "μοναστήρι" στην αρμενική γλώσσα.
Ρίξτε μια ματιά στο καμπαναριό είναι εντυπωσιακό!


Επισκεφτείτε το Αρμένικο Εθνογραφικό Μουσείο της "Νew Jolfa" το οποίο ιδρύθηκε σύμφωνα με την διαθήκη του Margarit Khackarian και με βάση την απόφαση της Αρμένικης εκκλησίας και των συμβουλίων των Αρμενίων στην "Νew Jolfa" το 2019. Τα εκθέματα αντιπροσωπεύουν την ιστορία, τον τρόπο ζωής τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα της αρμένικης κοινότητας, στο πέρασμα των αιώνων 17ο ως 20ο. Τα εκθέματα είναι δωρεές της εκκλησίας και των κατοίκων της περιοχής.


Από τα εκθέματα προσέχεις ιδιαίτερα τη πρώτη κινηματογραφική μηχανή, τη πρώτη εκτυπωτική μηχανή, πολλά τυπωμένα βιβλία, φορεσιές και υφάσματα, εικόνες, πίνακες ζωγραφικής, χάρτες, αντικείμενα, εντύπωση προκαλεί το σκεύος συλλογής τω δακρύων. Μην παραλείψετε έστω και αν έχει ουρά να δείτε στο μικροσκόπιο, την τρίχα πάνω στην οποία είναι γραμμένο κείμενο από την Αγία γραφή, πολύ εντυπωσιακό και ευτυχώς κατάφερα να το φωτογραφίσω για να σας το δείξω!

Να επισκεφτείτε έναν περιστερώνα στο Ισφαχάν. Το ξέρετε ότι στο Iράν υπήρχαν περισσότεροι από 3000 περιστερεώνες από τους οποίους σήμερα σώζονται περίπου 300 κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Ισφαχάν. Οι Ιρανοί κατάλαβαν από νωρίς, 16ο και 17 αιώνα ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα περιστέρια σαν ταχυδρόμους, αφού είδαν ότι αν ένα περιστέρι το πήγαιναν πολύ μακριά από την φωλιά του, αυτό θα επέστρεφε πάλι πίσω.

Όμως επειδή ήθελαν λίπασμα για τους κήπους που δημιουργήσαν στα αστικά κέντρα αλλά και για τα χωράφια τους, όπου καλλιεργούσαν πεπόνια και αγγούρια, έφτιαξαν τους περιστερώνες από όπου μάζευαν τα περιττώματα των περιστεριών και τα χρησιμοποιούσαν σαν κοπριά, για καλύτερα ανάπτυξη των φυτών αλλά και για καλύτερη παραγωγή. Φυσικά τα ήθελαν και για το κρέας τους αλλά επειδή στο Ιράν το περιστέρι θεωρείται ιερό, λένε ότι δεν τα έτρωγαν.



Επισκεφτείτε τον περιστεριώνα 
MERDAVIJ PIGEON TOWER που θα τον βρείτε στην πλατεία Borj στο Ισφαχάν και ρίξτε μια ματιά στο περίτεχνο εσωτερικό του με τις φωλιές και την κλίση που έχει ώστε να να καταλάβετε τον τρόπο που συλλέγονταν και αποξηραίνονταν τα περιττώματα.


Οι περιστερεώνες του Ιράν, είναι ψηλά κτήρια κατασκευασμένα από άψητο τούβλο λάσπης ασβεστοκονίαμα και γύψο, έχουν ύψος ίσως και περισσότερο από 20 μέτρα και διάμετρο 10-22 μέτρα και μπορούν να φιλοξενήσουν ως 14000 περιστέρια οπως μας είπε ο guide μας. Η κατασκευή του είναι τέτοια ώστε να αποτρέπουν μεγάλα ζώα, φίδια αλλά και άλλα από τα αρπακτικά γεράκια, κουκουβάγιες, κοράκια να μπαίνουν στο εσωτερικό τους και να θανατώνουν τα περιστέρια. Οι οπές στην κορυφή του πύργου, μεγέθους 7 επί 7 εκατοστά είναι ιδανικές για την πρόσβαση μόνο των περιστεριών.


Mardavij Pigeon Tower, Azadi Ave, Hezar Jerib Ave, Isfahan
για να βρείτε ανοιχτά και να επισκεφτείτε το εσωτερικό του φροντίστε να είσαστε εκεί από 8 π.μ.-12 μ.μ εμείς πήγαμε αργά το μεσημέρι και δυστυχώς και τον είδαμε εσωτερικά.


Κάντε βόλτα στο ποτάμι, το Zayanderud, για να θαυμάσετε τις γέφυρες του Ισφαχάν.
Συνολικά μπορείτε να περπατήσετε και να ανακαλύψετε 5 Ιστορικές Γέφυρες στο Ισφαχάν: τη γέφυρα Shahrestan, τη γέφυρα Juei, τη γέφυρα Khaju, τη γέφυρα Si-o-Se pol και τη γέφυρα Marnan.


Η Pole Khaju ή Kahju Bridge είναι μια ιστορική, διάσημη αλλά και η καλύτερη γέφυρα στο Ισφαχάν για εμένα. Χτίστηκε κατά παραγγελία του Σάχη Αμπάς Β', του Πέρση βασιλιά των Σαφαβίδων, το 1650. Ενώνει τις δυο όχθες και συνδέει τη συνοικία Khaju στη βόρεια όχθη με τη συνοικία των Ζωροαστρών απέναντι. Λειτουργεί σαν φράγμα, αλλά είναι και τόπος συνάντησης των κατοίκων.

Διαθέτει 23 τόξα με μήκος 133 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα. Ο διάδρομος της γέφυρας έχει πλάτος 7,5 μέτρα και είναι κατασκευασμένη από τούβλα και πέτρες. Είναι διακοσμημένη με έργα ζωγραφικής και πλακάκια. Οι υπέροχες τοξωτές καμάρες της, φιλοξενούν ντόπιους και ξένους για μια ανάσα δροσιάς όταν κάνει ζέστη και κουβεντούλα.


Επισκεφτείτε την γέφυρα το βράδυ όταν οι καμάρες φωτίζονται, το θέαμα είναι εντυπωσιακό, είναι η ώρες που οι κάτοικοι αλλά κυρίως οι νέοι της πόλης έρχονται μέχρι εδώ να συναντηθούν και να περάσουν μερικές όμορφες στιγμές. Eδώ συγκεντρώνονται οι ντόπιοι για να τραγουδήσουν τραγούδια κάτω από την γέφυρα και κατά ένα μυστήριο τρόπο μπορούν να τους ακούσουν και στους επάνω ορόφους, της γέφυρας.

Δυστυχώς κατά την επίσκεψη μας το ποτάμι δεν είχε νερό για να μας δώσει συναρπαστικές εικόνες, όπως το είχα δει σε φωτογραφίες, εύχομαι εσείς να είσαστε πιο τυχεροί και να το βρείτε με νερό. Όπως μας είπε ο guide μας το Ιράν τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έλλειψη νερού και ξηρασία.



Θα παρακολουθήσετε μια παραδοσιακή μουσική παράσταση στο Μουσικό Μουσείο, αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία και αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε. Ιδρυτές του μουσείου είναι οι διάσημοι μουσικοί, Mehrdad Jeihooni και Shahriar Shokrani, οι οποίοι συγκέντρωσαν περισσότερα από 300 κομμάτια εθνικών και λαϊκών μουσικών οργάνων, μερικά από τα οποία χρονολογούνται πριν από 150 χρόνια. Μπορείτε να δείτε μουσικά όργανα όχι μόνο από το Ιράν αλλά από όλο τον κόσμο και να μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στην ξενάγηση σας, από τον νεαρό που και ο ίδιος είναι μουσικός και γνώστης της ιστορίας της μουσικής του Ιράν και όσων θα σας δείξει. Βασική προϋπόθεση δεν αγγίζετε, δεν δοκιμάζετε μόνοι σας να ακούσετε ήχους από τα όργανα παρά μόνο όταν τελειώσει η ξενάγηση και σας το επιτρέψουν.


Σε διπλανή αίθουσα θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια μικρή συναυλία από μια ομάδα νέων μουσικών που παίζουν παραδοσιακά μουσικά όργανα και τραγουδούν τραγούδια του Ιράν.
Μπορείτε στο τέλος να αγοράσετε CD με την μουσική για να ενισχύστε το έργο τους ενώ οι ίδιοι ζητούν support για να γίνει το έργο τους γνωστό.

Θα το βρείτε στο Hasht Behesht Complex, ένα κτήριο που βρίσκεται σ ένα όμορφο δρόμο (Chahar Bagh e Abbasi Street) με πανύψηλα δένδρα και λουλούδια που δημιουργούν ένα σκιερό και δροσερό περιβάλλον ότι πρέπει για μια βόλτα ειδικά στις ζέστες ημέρες του χρόνου. Το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 2015.

 Το εισιτήριο κοστίζει 6,5 ευρώ και θα χρειαστείτε γύρω στις 2 ώρες για την περιήγηση - ξενάγηση και την παράσταση

ώρες επίσκεψης  9:00-13:00 και 15:30 -21:00


Aν σας αρέσει να βλέπετε παλάτια, στο κέντρο της πόλης, μετά το Μουσείο Μουσικής, κατευθυνθείτε στο Hasht Behesht Garden (Park-e Rajayi), εκεί θα βρείτε το Hast Behesht Palace. Χτίστηκε το 1670 από τον 8ο βασιλιά των Σαφαβιδών τον Σάχη Σουλεϊμάν της Περσίας.

Behesht στα περσικά σημαίνει Παράδεισος. Hasht Behesht οχτώ παράδεισοι.To παλάτι ήταν αφιερωμένο από τον Σάχη, στις 8 συζύγους του γιαυτό το βρίσκουμε και με την ονομασία Hast Dar Behesht (οι οχτώ σύζυγοι στον Παράδεισο).

Ένα παλάτι με περσικούς κήπους, που η διακόσμηση και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του αφήνουν τους επισκέπτες εντυπωσιασμένους από ότι διάβασα, αλλά και από κλεφτές ματιές που έριξα από την είσοδο του, όπου εσείς μπορείτε να βγάλετε τα εισιτήρια σας. Το αποκαλούσαν το πιο όμορφο παλάτι στον κόσμο. Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν κατάφερα να μπω στο εσωτερικό του και το αποθανάτισα μόνο απέξω.

Chahar Bagh e Abbasi St, Isfahan, Iran.
Ωρες λειτουργίας από 9.00 AM tως 5.30 PM.


Θα κλείσετε για να μείνετε στο ξενοδοχείο ABBASI ΗΟΤΕL, το παλαιότερο ξενοδοχείο στη λεωφόρο Chaharbagh Abbasi, στο κέντρο της πόλης του Ισφαχάν. Το συγκρότημα χτίστηκε την εποχή του βασιλιά Σουλτάνου Χουσεΐν των Σαφαβίδων πριν από περίπου 400 χρόνια. Σχεδιάστηκε από τον από τον Soltan Hoseyn και λειτούργησε ως καρβανσεράι "Mothers Inn" και παρείχε κατάλυμα στους ταξιδιώτες του δρόμου του Μεταξιού κάτι που συνεχίζεται να γίνεται και επί των ημερών μας, με άλλου είδους ταξιδιώτες.

Σήμερα θεωρείται και ως σημαντικό μνημείο ακόμη και για μια επίσκεψη για ντόπιους και αλλοδαπούς τουρίστες. Μάλιστα λέγεται ότι πολλοί ιστορικοί, κορυφαίοι αρχιτέκτονες αλλά και επαγγελματίες του τουρισμού ισχυρίζονται ότι φέρει το παρατσούκλι «Το πιο όμορφο ξενοδοχείο του κόσμου».


Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται όντως για ένα όμορφο ξενοδοχείο με μοναδικούς κοινόχρηστους χώρους, ρεσεψιόν, αίθουσα υποδοχής, μοναδικά διακοσμημένα ρεστοράν, αίθουσα πρωινού όπου απολαύσαμε ίσως το πιο πλούσιο πρωινό με παραδοσιακά προϊόντα σε ένα υπέροχο περιβάλλον όπου οι τοίχοι του ήταν επενδυμένοι και διακοσμημένοι με σχέδια και καθρέφτες από την εποχή των Qajars. Ζωγραφισμένα λουλούδια και πουλιά, υπέροχα χρώματα σε τοίχους και πίνακες είναι όλα αριστουργήματα των καλλιτεχνών Rashtian και του Master Ebrahim Jabbar Beik. Στο χώρο μεταξύ της αίθουσας πρωινού και του διαδρόμου, βρίσκεται μια μικρή αίθουσα της οποίας οι τοίχοι είναι προσεκτικά διακοσμημένοι με Tongbori και moqarnas και θυμίζουν το παλάτι Ali Qapu.

Ο υπέροχος τουρκουάζ θόλος του ιερατείου 
Chahār Bāgh Madrasa που προεξέχει και θα δείτε αν καταφέρετε να βρείτε τραπέζι δίπλα στα παράθυρα, πολλαπλασιάζει την ευχαρίστηση του πρωινού σε αυτή την αίθουσα. Το μόνο κακό είναι οι ορδές των τουριστών, πέσαμε σε τεράστια γκρουπ Ιαπώνων, Ταϊλανδών και άλλων συμπαθέστατων τουριστών από της χώρες της Απω Ανατολής, που έκαναν δύσκολο το έργο μας, να σερβιριστούμε αλλά και να βρούμε να καθίσουμε για να απολαύσουμε το πρωινό μας. Χάρη όμως στο ευγενικό και φιλικό προσωπικό και τη καλή μας διάθεση όλα πήγαν καλά.


Στα πολλά συν του ξενοδοχείου που μπορείς να απολαύσεις, αν έχεις ελεύθερο χρόνο, ο τεράστιος εσωτερικός Ιρανικός κήπος με αρχιτεκτονική της περιόδου των Σαφαβιδών που σε εντυπωσιάζει τοσο από το πράσινο και τα περιποιημένα φυτά του, όσο και από τα γύρω κτήρια αλλά και τα νερά και τις πισίνες. Τα βράδια γεμίζει από ντόπιους και ξένους επισκέπτες, ενώ μπορείς να ακούσεις μουσική. Μην παραλείψεις αν καθίσεις στον κήπο, να δοκιμάσεις ένα παγωτό σαφράν.

Για τα δωμάτια δεν έχω να πω πολλά, στην πτέρυγα που μείναμε ήταν τυπικά δωμάτια ενός καλού ξενοδοχείου, χωρίς πολυτέλεια, με πολλές φθορές, με παλιά και στενά κρεβάτια. Φυσικά ανάλογα με το βαλάντιο που διαθέτει ο καθένας μπορεί να κάνει upgrade σε καλύτερα δωμάτια και σουίτες.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και έτσι με τα πόδια σε ένα τέταρτο μπορείς να βρεθείς στην πλατεία Naghsh-e Jahan ή το βράδυ να κάνεις μια βόλτα, κατά μήκος του ποταμού Zayandeh και να δεις τις φωτισμένες γέφυρες,

Από τα θετικά του ξενοδοχείου ήταν ότι στις ώρες της ξεκούρασης μας μπορούσαμε να έχουμε WiFi υψηλής ταχύτητας και μάλιστα δωρεάν και χωρίς την εφαρμογή vpn. Πρόσβαση σε ελεύθερο wifi μπορεί να έχει ο επισκέπτης σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου.

ABBASI ΗΟΤΕL


Να πιείτε και να φάτε και εσείς, στο EMARAT NAMAKDAN και στο AZADEGAN TEA. Περισσότερες πληροφορίες σου έχω ετοιμάσει σε σχετικό άρθρο που νομίζω πρέπει να διαβάσεις για να ανακαλύψεις και άλλα μέρη για φαγητό και τσάι στο Ισφαχάν αλλά και σε άλλες πόλεις του Ιράν. Σου γράφω αναλυτικά ακόμη και ποια είναι η σπεσιαλιτέ του κάθε μαγαζιού. Τι άλλο θα κάνω για σένα!!

Θα πιείτε καφέ και θα πάρετε μια ανάσα για να συνεχίσετε την περιήγησή σας στο
Αntique cafee κοντά στη Πλατεία Naqsh-e Jahan. Θα το βρείτε στην ίδια πλευρά με το Τζαμί Sheikh Lotfollah σε μια αυλή με δένδρα και πράσινο όπου βρίσκονται και άλλα καταστήματα για καφέ και για σουβενίρ. 


Το cafe είναι συμπαθητικό με ωραία διακόσμηση στο εσωτερικό του, ο καφές του καλός (καπουτσίνο, εσπρέσο, αραβικός) αλλά θα σου προτείνω να ζητήσεις να σου φέρουν ένα παγωτό με μάνγκο και σαφράν. Ήταν τέλειο! 

Το προσωπικό του, 2 φορές που το επισκεφτήκαμε, φιλικό, εξυπηρετικό και ευγενικό!
Να επισκεφτείτε ένα εργαστήριο κατασκευής Μινιατούρας ή της Περσική μικρογραφίας, οπως λέγεται και είναι μια τέχνη που φέρνει τη δυνατότητα απεικόνισης ολόκληρης της φύσης σε ένα μικρό πλαίσιο και κατά βάση αναφέρεται σε οποιοδήποτε λεπτό καλλιτεχνικό φαινόμενο, ανεξάρτητα από τον τρόπο που έχει δημιουργηθεί. Μια τέχνη που άκμασε από τα αρχαία χρόνια στην Περσία και ανθεί και μέχρι τις ημέρες μας, με πολλές αλλαγές όμως στην τεχνική της, στο πέρασμα των αιώνων.

Οπως και να έχει οι μινιατούρες προκαλούν τον θαυμασμό μας, για την λεπτοδουλειά τους, την υπομονή του καλλιτέχνη να τις φτιάξει και το υπέροχο αποτέλεσμα.

Επισκεφτείτε ένα εργαστήριο γύρω από την πλατεία Naqsh-e Jahan υπάρχουν αρκετά που λειτουργούν και ως καταστήματα πώλησης, ζητήστε από τον υπεύθυνο πληροφορίες και ίσως σας δείξει τον τρόπο κατασκευής τους. Ίσως έτσι εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο τις Περσικές μικρογραφίες. 

Αγοράστε αν το βαλάντιο σας το επιτρέπει, ένα ή περισσότερα όμορφα κομμάτια (κουτιά, κάδρα, κ.α.) ως σουβενίρ για εσάς και τους φίλους σας. Τα αυθεντικά δεν είναι τόσο φτηνά μπορείτε όμως να καταφύγετε σε αντίγραφα που στοιχίζουν λιγότερο δεν έχουν όμως την ίδια αξία, ούτε ποιότητα.

Θα σας προτείνω αυτό που επισκέφτηκα, γιατί ο καλλιτέχνης και ιδιοκτήτης του, Reza Toghi ήταν ευγενικός και προσφέρθηκε να μας ενημερώσει και να μας δείξει την τεχνική, μάλιστα μας ζωγράφησε μια μικρογραφία με πινέλο από τρίχες γάτας οπως μας είπε, μας έδειξε κόκαλα καμήλας που τα χρησιμοποιούν στην μικρογραφία και ας μην αγοράσαμε τίποτα, μας αποχαιρέτησε με χαμόγελο στα χείλη του.

http://tbminiaturist.com/ Toghi.beheshti miniaturist-Persian Art Gallery
AddressNO 8, Beetween Posht Matbakh & Saadi Alley, Ostandari St, Isfahan, Iran
+98 31 32244402
+98 9133278669



Θα επισκεφτείτε σίγουρα ένα κατάστημα με χαλιά, γιατί είμαι σίγουρη ότι έχετε ακούσει πολλά για τα για τα περσικά χαλιά του Isfahan και σας τρώει η περιέργεια αλλά και η τσέπη. 



Τα χαλιά παράγονται σε αστικά εργαστήρια έχουν διάφορα μεγέθη, ενώ τα προϊόντα του χωριού είναι συνήθως πιο μικρά. Έχουν έντονο χρώμα και αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως, το μπεζ και το κορεσμένο μπλε χρησιμοποιούνται περισσότερο από άλλα χρώματα. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται έως και δεκαπέντε χρώματα που αυξάνουν την αντίθεση των παλετών. Τα περιτυλίγματα και τα υφάσματα αποτελούνται από νήματα, τα οποία αποτελούνται από βαμβάκι ή μαλλί, αλλά και τα χαλιά από μετάξι είναι και αυτά από νήματα μεταξιού. Όλα τα παραπάνω αποτελούν υφαντά που δημιουργούνται σε κάθετους αργαλειούς.

Tα χαλιά του Isfahan μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε οκτώ στυλ:
1. Τα χαλιά με μοτίβα “Toranj” ή paisley
2. Τα χαλιά μαλλιού
3. Τα χαλιά από μετάξι
4.Τα “χαλιά” ή χαλιά με μοτίβα λουλουδιών
5. Τα χαλιά μεταξιού γνωστά και ως “Lahestani” ή αλλιώς Πολωνικά
6. Τα χαλιά με μοτίβα βάζου
7. Τα χαλιά με μοτίβα δέντρων και κήπων
8. Οι κουρτίνες που είναι σαν χαλιά.
(πληροφορίες για τα χαλιά από iran culture)

Μια επίσκεψη σε ένα τέτοιο κατάστημα θα σας ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα για την ιστορία του χαλιού, την ποιότητα, τις τις τιμές του και σίγουρα δεν θα φύγετε με αδειανά τα χέρια σας. Είτε ένα μικρό είτε ένα μεγαλύτερο θα το βάλετε στις αποσκευές σας  για το φέρετε στο σπίτι σας και να αναπολείτε τις κρύες μέρες του χειμώνα,  όσα είδατε και ακούσατε ενώ θα σας τρώει το σαράκι γιατί δεν αγοράσετε και εκείνο το μπορδοκόκκινο!!!

Καταστήματα με χαλιά υπάρχουν πολλά στο Ισφαχάν, σίγουρα αν το ζητήσετε, όλο και κάποιο θα έχει υπόψιν του ο τοπικός guide σας. Επισκεφτήκαμε ένα στην Αρμένικη συνοικία - Armenian Quarter Jolfa πίσω από την εκκλησία. Μπορείς να πληρώσεις και την πιστωτική σου κάρτα (διάβασε ΕΔΩ για το νόμισμα, τις κάρτες και τον τρόπο συναλλαγών στο Ιράν).

.

Θα δοκιμάσετε αλλά θα πάρετε δώρο για τους φίλους σας Gaz. Είναι το παραδοσιακό γλυκό του Ισφαχάν που παρασκευάζεται από ζάχαρη, γλυκόζη, ασπράδι αυγού, αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης, κάρδαμο, φουντούκι και ροδόνερο. Σκεφτήκατε το μαντολάτο? αυτό είναι πολύ καλό καλύτερο! Παλιότερα που δεν ήξεραν την γλυκόζη, το παρασκεύαζαν από τον χυμό ενός σπάνιου τοπικού φυτού που ονομάζεται Gazangabin.
Αν πάτε στο Ισφαχάν θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε για να σας δώσω την παραγγελία μου για να μου φέρετε 


Gaz! είναι εκπληκτικό γλυκάκι και δεν το χορταίνεις.
Η τιμή του είναι ανάλογη με πόσους ξηρούς καρπούς περιέχει, μην σας φανεί λοιπόν περίεργο αν ακούσετε διάφορες τιμές. Συνήθως στα καταστήματα, προσφέρουν να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις πριν αποφασίσετε, επιλέξτε την γεύση που άρεσε περισσότερο

Να αγοράσετε σουβενίρ για εσάς αλλά και για δώρα στους φίλους σας από το Ισφαχάν από καταστήματα και στα παζάρια, νομίζω ότι σας γράψει πιο πάνω τι αξίζει να αγοράσετε. Υπόσχομαι ότι θα ετοιμάσω και ένα άρθρο με τα πιο σημαντικά σουβενίρ από το Ιράν που πρέπει να φέρεις στις αποσκευές σου.



TIPS


Στο Ισφαχάν θα φθάσετε αεροπορικώς από το εξωτερικό ή μέσω άλλων μεγάλων πόλεων του Ιράν. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ισφαχάν (IFN) απέχει μόλις 30 λεπτά από το κέντρο της πόλης, μπορείτε να φθάσετε με ταξί που θα παραγγείλετε μέσω της εφαρμογής SNAPP. (Διαβάστε ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες για τα ταξί)

Για τις μεταφορές σας στα αξιοθέατα και τα μνημεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο. 
Στα λεωφορεία οι άνδρες κάθονται στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου και οι γυναίκες ξεχωριστά στο πίσω μέρος του λεωφορείου.
Προμηθευτείτε μια κάρτα Isfahan έτσι θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα την χρησιμοποιήστε αρκετά στις μεταφορές σας.

Στην πόλη υπάρχει μετρό και προαστιακός (1 γραμμή και 2 υπό κατασκευή).

Χρησιμοποιήσαμε πολύ τα πόδια μας και στα πιο μακρινά αξιοθέατα το βαν με τον οδηγό, που είχαμε κλείσει για όλες τις ημέρες της περιοδείας μας.


Για το 1stquest σας έχω μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο μου, εδώ μπορείτε με τον κωδικό μου tripsanddreamsbymary να κλείσετε ξενοδοχεία, μεταφορές, visa και ότι άλλο χρειαστείτε στο Ιράν με έκπτωση 5% .

Οι γυναίκες εκτός από την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ και τα φαρδιά ρούχα που καλύπτουν κάποια σημεία του σώματος και το δέρμα, στα τζαμιά πρέπει να φορέσουν το ειδικό ένδυμα που θα τους δοθεί στην είσοδο. Το Ισαφαχάν είναι βαθιά θρησκευόμενη πόλη όπως και οι περισσότερες περιοχές του Νοτίου Ιράν και οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Οι άνδρες υποχρεωτικά θα φορούν μακρύ παντελόνι και όχι αμάνικα μπλουζάκια.
Επίσης στα τζαμιά κατά την ώρα της προσευχής δεν θα πρέπει να μείνετε μέσα ή να επιχειρήσετε την είσοδο σας, το πιθανότερο είναι να φάτε πόρτα.

Θεωρώ ότι 2 ημέρες στο Ισφαχάν είναι οριακά αρκετές για να προλάβετε να δείτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Θα σας έλεγα αν ταξιδεύετε ανεξάρτητα από group και  κάνετε το δικό σας πρόγραμμα και έχετε χρόνο να προσθέσετε άλλες 2 ημέρες για να τα κάνετε όλα πιο χαλαρά. Το Ισφαχάν δεν είναι μόνο αυτά που σας ανέφερα πιο πάνω, έχει και άλλα αξιοθέατα αλλά και πολλά ακόμη να σου προσφέρει.

Το Ισφαχάν, είναι μια καλή βάση για ημερήσιες εκδρομές στην περιοχή. Εμείς με τον οδηγό μας, κάναμε την διαδρομή που σας περιγράφω πιο κάτω με τελική κατεύθυνση και διαμονή στην YAZD την οποία είχαμε στο πρόγραμμα μας για να εξερευνήσουμε. Εσείς αν δεν θέλετε να πάτε στην Yazd μπορείτε να επιστρέψετε στο Ισφαχάν ή να τροποποιήσετε το πρόγραμμα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας.




Εκδρομή στο Nain - ΝΑΪΝ (Naeen), μια πόλη μέσα στην έρημο μεταξύ Ισφαχάν και Γιαζντ. Για να φθάσετε στο Nain, θα κάνετε σίγουρα ένα δίωρο (156 χλμ απόσταση) με αυτοκίνητο ή λεωφορείο που θα πάρετε από τον τερματικό σταθμό Jey, στο Ισφαχάν.

Μπορείτε να ελέγξετε τις ώρες των λεωφορείων και να κλείσετε τα εισιτήριά σας στο σύστημα κρατήσεων 1stQuest χρησιμοποιώντας τον κωδικό tripsanddreamsbymary

Είναι γνωστό για τα υπέροχα χαλιά του, που χαρακτηρίζονται από τα κεντρικά μενταγιόν σε μπλε και μπεζ συνθέσεις και κατασκευάζονται από μαλλί εξαιρετικής ποιότητας από τις ορεινές περιοχές της χώρας. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα υπόσκαφα εργαστήρια της πόλης που κατασκευάζουν τα χαλιά, είναι πραγματικά μια ωραία εμπειρία και οι χώροι τους ιδιαίτεροι.




Εδώ θα έχετε την πρώτη σας επαφή με τα  badguir, τις ανεμοπαγίδες, ανεμοσυλλέκτες, τα
 φυσικά κλιματιστικά των Περσών αλλά και τα Yakhchal, τα φυσικά ψυγεία της ερήμου.

Το τζαμί είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης και ένα από τα παλαιότερα στο Ιράν, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Οι εσωτερικοί χώροι ωστόσο είναι της εποχής των Σελτζούκων με τούβλα και σχέδια, που παραπέμπουν στον 11ο αιώνα.

Από το Nain συνεχίστε στη πόλη Meybod για να επισκεφτείτε πρώτα το Narin castle -Narin Qal΄ eh (123 χλμ περίπου 1μιση ώρα) σε δρόμους μέσα στην έρημο του Κεντρικού Ιράν.


Το Narin castle - Narin Qal΄ eh ένα καλοδιατηρημένο κάστρο από λασπότουβλα, χτισμένο πριν από περίπου 2.000 έως 6.000 χρόνια, έχει τέσσερις πύργους και ύψος 40 μέτρα από την βάση του, ενώ έχει και ένα ιδιαίτερο υδραυλικό σύστημα. Μέσω των διαδρόμων εξερευνήστε το κάστρο, μπείτε στα δωμάτια και ανεβείτε την σκάλα που οδηγεί στην κορυφή του κάστρου για να έχετε πανοραμική θέα στην πόλη, Meybod. Από την κορυφή του κάστρου η θέα είναι μοναδική και λέγετε ότι οι φύλακες του κάστρου είχαν την δυνατότητα να βλέπουν ακόμη και 70 χλμ μακριά από όλες τις πλευρές, μέσα στην έρημο και έτσι να προετοιμάζονταν για τυχόν επιθέσεις εχθρών.

Η θέα στην σημερινή πόλη είναι εκπληκτική, ενδιαφέρον προκαλεί ότι στα σπίτια των κάτοικων που είναι κτισμένα στα χρώματα της ερήμου, σε κάθε αυλή ξεχωρίζεις πράσινα δένδρα και μπαχτσέδες με καλλιέργειες. Ενδιάμεσα θα ξεχωρίσεις τους πύργους κλιματισμού, τους ανεμοσυλλέκτες, τα αρχαία κλιματιστικά των Ιρανών με τα οποία κατάφερναν να έχουν δροσερό αέρα στα σπίτια τους.


Επισκεφτείτε το Meybod Shah Abassi Caravansaray, χτίστηκε το 17ο αιώνα από τον ο Σαχ Αμπάς Α' της Αυτοκρατορίας των Σαφαβιδών (1501-1722) ο οποίος είχε έναν εφιάλτη ότι ο κόσμος θα τελείωνε το 1000 AH ή το 1591 μ.Χ. Έτσι έκανε όρκο να κατασκευάσει πολλά πανδοχεία για τους ταξιδιώτες της εποχής του. Κατασκεύασε 1000 καραβανσεράι όμως ο εφιάλτης του, δεν έγινε πραγματικότητα. Έτσι αποφάσισε ότι ο αριθμός 999 αντιπροσωπεύει καλύτερα τη σημασία του επιτεύγματός του. Στην πραγματικότητα, πίστευε ότι ο αριθμός 999 είναι πιο χορταστικός και εντυπωσιακός από το 1000. Ως αποτέλεσμα, διέταξε να καταστραφεί ένα καραβανσεράι.

Το Meybod Shah Abassi Caravansaray ένα από τα ξενοδοχεία που σώζονται μέχρι σήμερα. Είναι επισκέψιμο και από την αυλή του μπορείτε εύκολα να διακρίνεται τα τεσσάρα Iwans
και τους 24 θαλάμους που άλλοτε φιλοξενούσαν τους ταξιδιώτες του Δρόμου του Μεταξιού ενώ σήμερα είναι εκθέσεις και μαγαζιά παραδοσιακών αντικειμένων και σουβενίρ, ενώ υπάρχουν και άλλα δωμάτια από πίσω τους και χώροι για να ξεκουράζονται τα ζώα και να φυλάσσονται τα εμπορεύματα των ταξιδιωτών. Το καραβανσεράι έχει συνολικά 100 δωμάτια. Εχει επίσης ένα παραδοσιακό εστιατόριο το οποίο όμως ήταν κλειστό κατά την επίσκεψη μας. .

Στην μέση της αυλής του Caravansaray υπάρχει μια κατασκευή, ένα Ab-Anbar δηλαδή μια οκταγωνική δεξαμενή νερού όπου ο επισκέπτης μπορεί και σήμερα να πιει νερό, να ρίξει νερό επάνω του για να δροσιστεί χάρη στα qanats ένα σύστημα ύδρευσης και συλλογής νερού πολυ διαδεδομένο στην Περσία.

Η επίσκεψη δεν μου προσέφερε κάτι επιπλέον εδώ (μια εγκατάλειψη υπήρχε στον αέρα και να το παραλείπαμε δεν θα με πείραζε καθόλου) παρά μόνο λίγες ανάσσες δροσιάς στο Ab-Anbar και μερικά ψώνια παραπάνω από τα μαγαζάκια τριγύρω, με τα χειροποίητα είδη. 

Το καραβανσεράι καταχωρήθηκε ως Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς το 1979.

Ωρες επίσκεψης 8 π.μ. - 23 μ.μ.



Επίσκεψη στο Meybod ice house ή Yakhchal Meybod, ένα φυσικό ψυγείο που χρονολογείται από την περίοδο των Qajar (18ος αιώνας), είναι ένα από τα λίγα ψυγεία που άντεξαν στο πέρασμα των χρόνων στην περιοχή της Yazd, κατασκευασμένο με πλίνθους και λάσπη και αξίζει νομίζω μια επίσκεψη.

Οι Πέρσες για να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες της ερήμου έκτισαν τα ψυγεία ώστε να αποθηκεύουν πάγο τον χειμώνα από τα ψηλά βουνά της ευρύτερης περιοχής και να το χρησιμοποιούν κυρίως το καλοκαίρι. Επίσης δημιουργούσαν κολώνες πάγου και αποθέματα νερού ώστε να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους, στις δύσκολες περιόδους του καλοκαιρού και της ξηρασίας.


.

Τα Yakhchal αποτελούν σήμερα ιστορικά κτίρια αλλά και ανεκτίμητους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς από άποψη σχεδιασμού και της χρήσης των υλικών αλλά του τρόπου που είναι κατασκευασμένα.

Ο πάγος που αποθήκευαν, κατηγοριοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε με διαφορετικούς τρόπους.

Ο κρυσταλοποιημένος πάγος πρώτης κατηγορίας χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη ποτών, ο μεσαίου μεγέθους πάγος χρησιμοποιήθηκε για να κρατήσει τα τρόφιμα κρύα και ο πάγος χαμηλής ποιότητας χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή παγωτού.

Τα φυσικά ψυγεία, αποτελούν μια τεράστια κατασκευή από τοίχους πάχους τουλάχιστον 2 μέτρων στην βάση, που είναι θαμμένη μέσα στην γη και την έκτιζαν από ένα μείγμα υλικών που ονόμαζαν sarooj (άμμος, πηλός, ασπράδι αυγών, τρίχες κατσίκας και στάχτη) αυτά τα υλικά έκαναν τον τοίχο ανθεκτικό στην μεταφορά θερμότητας ενώ ήταν αδιαπέραστος από οτιδήποτε.

Πολλά Yakhchal ήταν συνδεδεμένα με qanat δηλαδή υπόγεια υδραγωγεία και είχαν και badguir, ανεμοπαγίδες για δροσερό αέρα στο χώρο.


Το Meybod ice house αποτελείται από τοίχους, μια δεξαμενή πάγου, μια δεξαμενή ψυγείου και έναν θόλο με μια τρύπα στην κορυφή του, που τον άνοιγαν τον χειμώνα για να μπει κρύος αέρας και τον έκλεισαν το καλοκαίρι για να μην μπει το φως του ήλιου και να λιώσει τον πάγο, ώστε να το μοιράσουν και να το χρησιμοποιήσουν οι κάτοικοι που υπέφεραν από τη ζέστη.


Το Meybod Fridge είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο των εθνικών μνημείων του Ιράν. Υπέροχη κατασκευή, αξίζει η επίσκεψη!

Ωρες επίσκεψης 8 π.μ. έως 5 μ.μ
Ημέρες επίσκεψης Καθημερινά εκτός αργιών

Από την Meybod κατευθυνθείτε στην Yazd, μια απόσταση 59,2 χλμ που θα κάνετε περίπου 55 με 60 λεπτά, για να φθάσετε. Για την ενδιαφέρουσα πόλη Yazd, την πόλη των ζωροοαστρών θα σας κάνω ιδιαίτερη ανάρτηση!


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου