10 ημέρες με μαντήλα στο Ιράν

Μπορεί να μην συμφωνώ με την υποχρεωτικότητα της χρήσης μαντήλας από τις γυναίκες στο Ιράν, ίσως ήταν ένας λόγος που απέφευγα αυτό το ταξίδι χρόνια τώρα, όμως τελικά πήρα την απόφαση να την "φορέσω" για να μπορέσω να επισκεφτώ αυτή την όμορφη χώρα της Μέσης Ανατολής.



Τα τελευταία γεγονότα, από τον Σεπτέμβριο του 2022 με το θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας, Μασχά Αμινί επειδή φορούσε την χιτζάμπ με λάθος τρόπο, μέσα στο αυτοκίνητο του αδελφού της, στην Τεχεράνη και τις διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικότητας της μαντήλας, μπορεί να ήταν η αρχή να αλλάξουν λίγο τα πράγματα, αφού σκέφτηκαν αμέσως την κατάργηση της αστυνομίας ηθών, όμως 10 μήνες μετά, η χρήση μαντήλας είναι ακόμη υποχρεωτική τόσο για τις ντόπιες όσο και για τις ξένες επισκέπτριες γυναίκες, στο Ιράν.

Η υποχρέωση χρήσης της μαντήλας ξεκίνησε το 1983. Οι γυναίκες ανεξάρτητα με την πίστη τους και την χώρα από όπου προέρχονται υποχρεούνται να φορούν μαντήλα στο κεφάλι σε δημόσιους χώρους, που θα καλύπτει τα μαλλιά, το λαιμό και τους ώμους.

Η αστυνομία Ηθών (γαστ-ε ερσάντ-περιπολίες προσανατολισμού-Guidance Patrol) που τόσα έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα, ιδρύθηκε το 2006 με αποστολή την διάδοση της κουλτούρας, της σεμνότητας και του χιτζάμπ. Συμμετείχαν στις περιπολίες μέχρι και πριν λίγους μήνες, άνδρες με πράσινη στολή αλλά και γυναίκες με μαύρα τσαντόρ.


Ο ενδυματολογικός κώδικας της χώρας απαγορεύει 
στις γυναίκες να φορούν στενά ρούχα, επιτρέπει μόνο φαρδιά ρούχα με μανίκια μέχρι κάτω, άντε στην καλύτερη περίπτωση με καύσωνα, μανίκια τριών τετάρτων.
Απαγορεύονται τα σορτς και τα στενά παντελόνια ή αυτά που αφήνουν ακάλυπτο μεγάλο μέρος του ποδιού. Δεν υπάρχει περιορισμός στα χρώματα, μπορείτε να φορέσετε ότι χρώμα επιθυμείτε αρκεί τα ρούχα να μην είναι διάφανα και να μην διαγράφεται η σιλουέτα.


Τα παπούτσια πρέπει να είναι κλειστά σε κάποιες περιπτώσεις συστήνουν και σκούρες κάλτσες αλλά με 40 βαθμούς Κελσίου μπορείς να φορέσεις ένα πέδιλο νομίζω!!!και ναι το τολμήσαμε ακόμη και με βαμμένα νύχια, ευτυχώς χωρίς πρόβλημα.

Για τους άνδρες απαγορεύονται τα σορτς, τα κοντομάνικα μπλουζάκια είναι οκ.

Διαπίστωσα ότι πολλές γυναίκες (ειδικά τα νεαρά κορίτσια) αρχίζουν να μην φοράνε την μαντήλα τους στους δημόσιους χώρους, με ότι συνεπάγεται αυτό...

Πολλές γυναίκες μας είπαν ότι δεν την θέλουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά...

Άλλες γελούσαν που την φορέσαμε, εμείς οι Ευρωπαίες, ενώ ζήτησαν συμπαράσταση...(ποια τολμάει όμως..)


Γυναίκες στον δρόμο, σε εστιατόρια, καφέ ειδικά αυτές με τα μαύρα τσαντόρ μας κάναν πολλές φορές παρατήρηση γιατί η μαντήλα μας " γλιστρούσε" ή δεν την φορούσαμε σωστά. Αναγκάστηκα πολλές φορές να την σταθεροποιήσω με τσιμπιδάκια για να στέκεται στο ύψος της....

Πολλές γυναίκες δεν φορούν μαντήλα στα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης, όμως και αυτό δεν επιτρέπεται. Μπορεί να γίνει παρατήρηση, να μπει πρόστιμο αλλά και πιο σοβαρές κατηγορίες να τις οδηγήσουν στα δικαστήρια. Ποινές όμως επιβάλλονται και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και εστιατορίων που δέχονται γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ, βάζοντας λουκέτο στις επιχειρήσεις για αρκετό καιρό.


Άνδρες, κυρίως υπάλληλοι σε μουσεία και τζαμιά μας κάναν σύσταση να φορέσουμε την μαντήλα μας που έπεφτε και φαίνονταν τα μαλλιά μας...

Κάποιες στιγμές που η μαντήλα χαλάρωνε ή έπεφτε, έβλεπα βλέμματα που δεν μπόρεσα να προσδιορίσω αν ήταν θαυμασμού που δεν την φοράω ή επίπληξης...

Η guide μας, μας σύστησε και μας παρακάλεσε να την φοράμε συνέχεια ειδικά στο νότο που είναι πιο συντηρητικοί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οπως μας είπε, μπορεί να την συλλάβουν, να πληρώσει πρόστιμο, ακόμη και να χάσει την άδειά της, επειδή δεν μας συμβούλευσε σωστά για την υποχρέωση να φοράμε τη μαντήλα συνεχώς για να είμαστε ασφαλείς. Φυσικά η ίδια δεν την έβγαλε ούτε για ένα δευτερόλεπτο από το κεφάλι της.

Σε πολλούς δημόσιους χώρους ακόμη και στα ξενοδοχεία θα δείτε αφίσες που αναφέρουν ότι η χρήση μαντήλας είναι υποχρεωτική.


10 ημέρες στο Ιράν με μαντήλα στο κεφάλι, στην αρχή δυσανασχέτησα με την υποχρεωτικότητα, στην συνέχεια την φόρεσα αφού δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, την άφησα πολλές φορές να πέσει κάτω από τα μαλλιά μου γιατί δεν την αντέχεις πολλές ώρες και με υψηλές θερμοκρασίες, έπιασα όμως τον εαυτό μου να την σηκώνει ξανά, για να καλύψω το κεφάλι μου κοιτώντας τριγύρω μου, φόβος δεν ξέρω.... ίσως σεβασμός και συμπαράσταση στις Ιρανές γυναίκες που δεν μπορούν να την "πετάξουν" και τελικά όταν γύρισα στην Ελλάδα μου έλλειψε κιόλας γιατί αν δεν κάνεις κάτι συνέχεια και εξαναγκαστικά είναι αλλιώς, άσε που σου δίνει και ένα στυλ και σε προστατεύει και από τον ήλιο.... Πλάκα κάνω δεν μου λείπει καθόλου!!!

Ένα θα σας πω όμως, είμαστε τυχερές οι γυναίκες στην Ελλάδα, στην χώρα της Δημοκρατίας με τις ελευθερίες που έχουμε κατακτήσει και καλό είναι να τις διατηρήσουμε σε κάθε επίπεδο και για τις επόμενες γενεές.

Εύχομαι στις γυναίκες του Ιράν και όλου του κόσμου να ζήσουν ελεύθερες και να απολαύσουν την ζωή τους χωρίς περιορισμούς. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας δώσω μερικές πληροφορίες για τις μαντήλες. Οι μουσουλμάνες φορούν μαντήλες που καλύπτουν το κεφάλι τους σε διάφορα σημεία σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις περί σεμνότητας σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα η υποχρέωση να φοράει η γυναίκα μαντήλα ξεκινάει από μικρή ηλικία.

Υπάρχουν διάφορα είδη που θα προσπαθήσω να τα αναλύσω πιο κάτω.

Το ΝΙΚΑΜΠ είναι μαντήλι που καλύπτει το κεφάλι και αφήνει έκθετα μόνο τα μάτια. Είναι μακρύ, φτάνει πίσω μέχρι την μέση της πλάτης και από μπροστά μέχρι τη μεση του στήθους. Το φοράνε οι γυναίκες στις αραβικές χώρες αλλά και οι μουσουλμάνες της Δύσης.

Το ΧΙΤΖΑΜΠ είναι ένα σύνολο, δηλαδή το σεμνό φόρεμα που φοράνε οι μουσουλμάνες και το μαντήλι που φοράνε στα μαλλιά και καλύπτει το κεφάλι και τον λαιμό ενώ αφήνει το πρόσωπο εκτεθειμένο

Η ΜΠΟΥΡΚΑ είναι το σύνολο που καλύπτει πρόσωπο και σώμα. Το πρόσωπο είναι καλυμμένο και στα μάτια υπάρχει ένα αραιό πλέγμα για να βλέπουν αλλά να μην φαίνονται. Φοριέται κυρίως στο Αφγανιστάν λόγω των Ταλιμπάν.

Το ΤΣΑΝΤΟΡ είναι ένας μανδύας συνήθως μαύρος που φοριέται από τις γυναίκες εκτός σπιτιού επειδή είναι ανοιχτός μπροστά. Συνήθως οι γυναίκες τον κρατούν και τον κλείνουν με τα χέρια τους. Το φοράνε οι γυναίκες του Ιράν.

Το KHΙMAR είναι ένα μακρύ πέπλο που φτάνει μέχρι τη μέση. Καλύπτει μαλλιά, ώμους και αφήνει ορατό το πρόσωπο.

Η ΑΜΠΑΓΙΑ είναι παραδοσιακή φορεσιά των μουσουλμάνων γυναικών (ένα μακρύ φόρμα) και καλύπτει το σώμα όχι όμως το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια.   

STAY TUNED

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

10 ημέρες με μαντήλα στο Ιράν


10 + 1 things to do in Tehran



10 traditional Iranian Restaurant and tea house in Iran


TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια:

  1. Υπέροχη περιγραφή, η αλήθεια είναι ότι η λέξη υποχρεωτικό ειναι κάτι που δεν μου αρέσει, και κυρίως όσο αναφορά την ελευθερία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή