ΒΕΝΕΤΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ - ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ


Το καρναβάλι της Βενετίας είναι παγκοσμίως γνωστό, γιορτάζεται κάθε χρόνο 40 μέρες πριν το Πάσχα των καθολικών και είναι ένα φεστιβάλ γεμάτο με κέφι, μουσική, χορό και χρώματα.





Κύριο χαρακτηριστικό του οι παραδοσιακές βενετσιάνικες στολές και φυσικά οι περίτεχνες μάσκες των μασκαράδων.


Γνωστή η Βενετία, για τις Βενετσιάνικες μάσκες της που είναι κατασκευασμένες από δέρμα, πορσελάνη ή χρησιμοποιώντας την πρωτότυπη τεχνική του γυαλιού, κοσμούν τα πρόσωπα των καρναβαλιστών που ξεχύνονται στα στενά σοκάκια της Βενετίας και στα κανάλια της και φωτογραφίζονται με χαρά και κέφι με τους επισκέπτες της πόλης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων .



Σήμερα, οι μάσκες κατασκευάζονται από γύψο και φύλλα χρυσού και είναι όλες ζωγραφισμένες στο χέρι χρησιμοποιώντας φυσικά φτερά και πολύτιμους λίθους για διακόσμηση. 


Μπορείτε να τις βρείτε σε πολλά καταστήματα και σε μεγάλη ποικιλία και μην διστάσετε να αγοράσετε μια, να την φορέσετε και να μπλέχτηκε μέσα στο πλήθος του κόσμου που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την πόλη από κάθε γωνιά του πλανήτη, για να απολαύσει και να διασκεδάσει στο βενετσιάνικο καρναβάλι .










Φωτογραφηθείτε στα σοκάκια με τους αρλεκίνους, τους πιερότους, τις κολομπίνες, τις κόμισες και τους δόγηδες και αποφύγετε να τους κοιτάτε στα μάτια, ειλικρινά κάποιες στιγμές φοβήθηκα, ήταν το μόνο σημείο του προσώπου και του σώματος που μπορούσα να δω και κάποιες στιγμές αισθάνθηκα τρόμο ....αφού δεν ήξερα ποιος μπορεί να κρύβεται από πίσω....



Αγοράστε μια παραδοσιακή βενετσιάνικη μάσκα από δέρμα, πληρώνοντας κάτι παραπάνω και αποφύγετε τις κινέζικες απομιμήσεις από παπιέ μασέ, που το πιο πιθανό είναι να διαλυθεί και να μην φτάσει ποτέ πίσω στην Ελλάδα, για να σας θυμίζει τις όμορφες στιγμές που ζήσατε στο Καρναβάλι της Βενετίας.





Έκτος από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα παρακολουθήσετε, μπορείτε να κάνετε και ένα μικρό τουρ στην περιοχή, αν και δεν σας το προτείνω τέτοιες μέρες, πλήθη ξένων τουριστών θα έχουν την ίδια ιδέα με εσάς και δεν θα το ευχαριστηθείτε, άλλωστε η Βενετία δεν είναι μακριά για να ξαναπάμε κάποια άλλη εποχή, που θα είναι πιο ήρεμα.

Τι πρέπει να δεις στην Βενετία 


Οπωσδήποτε να κάνεις βόλτα με το βαπορέτο ως την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Έτσι θα πάρεις μια ιδέα από τα κανάλια και από τα κτήρια της πόλης σε βενετσιάνικο – γοτθικό ρυθμό, τα 118 νησάκια, τα 160 κανάλια και τις 400 γέφυρες.



Η Piazza San Marco είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Βενετίας, το πιο κομψό σαλόνι της Ευρώπης, όπως την αποκαλούσε ο Ναπολέων, από εδώ ξεκινάει η περιήγηση, αφού είναι το πιο κεντρικό σημείο της πόλης και ο τόπος όπου δίνονται τα περισσότερα ραντεβού. Επίσης είναι και η πλατεία που φιλοξενεί τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης, πολλά καφέ και καταστήματα.

Κτίστηκε τον 9ο αιώνα, καταλαμβάνοντας αρχικά μια μικρή έκταση στην συνέχεια όμως επεκτάθηκε .

Στην 
Piazza San Marco μπορείς να δεις 



1.Τις στήλες των Αγίων Μάρκου και Θεόδωρου, βρίσκονται εδώ από το 1172 είναι από γρανίτη και στην κορυφή τους φιλοξενούν, η μια τα άγαλμα του άγιου Θεόδωρου, πρώτου προστάτη της πόλης και η άλλη το φτερωτό λιοντάρι, σύμβολο του ευαγγελιστή Μάρκου και έμβλημα της πόλης .



2. Το παλάτι των Δόγηδων-Palazzo Ducale το οποίο αρχικά ήταν ενωμένο με την Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Πληρώνοντας το αλμυρό εισιτήριο των 20 ευρώ μπορείς να περπατήσεις στις τεράστιες αίθουσες, που είναι υπέροχα διακοσμημένες με τοιχογραφίες, πίνακες και αντικείμενα, να ανέβεις και να κατέβεις πολλά σκαλιά, άλλα και να φτάσεις στα περίφημα κελιά των φυλακών, να περπατήσεις και να περάσεις πάνω από το κανάλι μέσω της διάσημης Γέφυρας των Στεναγμών η οποία είναι μια κλειστή γέφυρα και ίσως και η μοναδική κλειστή στην Βενετία. Οι κατάδικοι μεταφέρονταν από το δικαστήριο προς τις φυλακές και εδώ ήταν το τελευταίο σημείο που έβλεπαν το φως του ήλιου και ανέπνεαν καθαρό αέρα. Εδώ,επίσης θα θυμηθείς και τον Καζανόβα, ο όποιος φυλακίστηκε και δραπέτευσε από τις φυλακές, ανεβαίνοντας στην σκέπη του κτηρίου το 1756. 
( http://palazzoducale.visitmuve.it/en/pianifica-la-tua-visita/tickets/ )



3.Η βασιλική του Αγίου Μάρκου, αφιερωμένη στον προστάτη της Βενετίας, ευαγγελιστή Μάρκο, είναι βυζαντινού ρυθμού και κτίστηκε αρχικά το 828 προκειμένου να φιλοξενήσει τα λείψανα του αγίου που έφεραν από την Αλεξάνδρεια. Από τότε έγιναν πολλές τροποποιήσεις μέχρι να πάρει την σημερινή της μορφή. Βασιλική σε σχήμα ελληνικού σταυρού μετά πέντε τρούλων, έχει χιλιάδες τετραγωνικά ψηφιδωτά σε τοίχους και μαρμάρινα πατώματα, επίχρυσα αλόγα στην στέγη (αντίγραφα φυσικά, τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο) τα έφεραν από την Κωνσταντινούπολη ως λεία, αλλά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από χρυσό και πολύτιμους λίθους, που δίκαια της έδιναν το όνομα της  << χρυσής εκκλησίας>>. Συνήθως έχει ουρά για να την επισκεφτείς, αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένετε.
(δείτε όμως και εδώ http://www.basilicasanmarco.it/informazioni-per-i-turisti/prenotazioni/?lang=en )





4.Campanile di San Marco, ένας ψηλός πύργος βρίσκεται στην πλατεία, πρόκειται για το καμπαναριό της εκκλησίας του αγίου Μάρκου και προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη αλλά και στην λιμνοθάλασσα, από ύψος 98,50 μέτρων, όπου μπορείτε να ανεβείτε με ασανσέρ. Είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως φάρος για τους ναυτικούς και ως παρατηρητήριο αλλά και ως θάλαμος βασανιστηρίων. Ο πρώτος πύργος χτίστηκε το 1173. Αυτός που βλέπουμε σήμερα φιλοξενεί 5 καμπάνες και στέκει εκεί από το 1912 αφού ο προηγούμενος πύργος καταστράφηκε από έναν μεγάλο σεισμό που έγινε το 1902. (η είσοδος έχει εισιτήριο, νομίζω 8 ευρώ, δείτε εδώ https://www.venetoinside.com/attraction-tickets-in-veneto/tickets/st-marks-bell-tower-skip-the-line-entry/ )



5.Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Πύργος του Ρολογιού ''Torre dell' orologio'' κατασκευάστηκε στα τέλη του 15 αιώνα και αποτελείται από ένα πολύπλοκο μηχανισμό. Η πρόσοψη του αποτελείται από παραστάσεις ζωδίων και διαφορετικών φάσεων της σελήνης .Κατασκευάστηκε για να δείχνει στους ναυτικούς τις παλίρροιες και τους μήνες που ήταν ευνοϊκοί για να ταξιδέψουν. Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, τύφλωσαν τους κατασκευαστές για να μην ξαναφτιάξουν το ίδιο !



Χρησιμοποιήθηκε για την διακόσμηση του, σμάλτο και χρυσός, το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου στέκει πάνω από το μπλε φόντο με τα αστέρια, ενώ πιο πάνω, κάθε ώρα οι μπρούντζινες μορφές, γνωστές ως Μόρι (Μαυριτανοί) χτυπούν την καμπάνα και οι μπρούντζινοι δείκτες γυρίζουν. Ενδιαφέρον να το παρατηρήσεις κάνοντας μια στάση στην πλατεία .



6.Στην πλατεία βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτήρια της Βενετίας, το μουσεία αρχαιολογίας και η κεντρική βιβλιοθήκη. Φυσικά στα ισόγεια των αναγεννησιακών κτηρίων μπορείς να βρεις πολλά καταστήματα για να αγοράσεις σουβενίρ και άλλα ψώνια άλλα και για να πιεις έναν καφέ .






Απολαύσετε τον καφέ σας στο πασίγνωστο καφέ Φλοριάν - Caffe Florian, το πρώτο ευρωπαϊκό καφέ της πόλης, ιδρύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1720. Από εδώ περάσαν σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού και συνεχίζει μέχρι σήμερα την λειτουργία του αφού είναι από τα πιο διάσημα καφέ της Ευρώπης. Διατηρεί την αρχική αίγλη του, τα κουφώματα είναι ακόμη τα παλιά ξύλινα, τα τραπεζάκια του έχουν επάνω τους βαρύ μάρμαρο ενώ στους τοίχους υπάρχουν πολλοί εντυπωσιακοί καθρέπτες.



7. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια για να φτάσετε στην μεγαλύτερη και πιο διάσημη γέφυρα της Βενετίας την Γέφυρα του Ριάλτο.Περπατήσετε επάνω στην γέφυρα ,ύψους 28 μέτρων ,κτισμένη από το 1588 με πέτρα Ίστριας. Από εδώ μπορείτε να έχετε μια ωραία θέα προς την πόλη και το Μεγάλο Κανάλι. Αφιερώστε χρόνο στα καταστήματα που υπάρχουν στην περιοχή, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για όμορφα ψώνια και αν έχετε χρόνο πιείτε έναν cappuccino ,τον παραδοσιακό καφέ των Ιταλών, στα καφέ δίπλα στο κανάλι.



8.Συνεχίστε τις βόλτες σας, περπατήσετε πάνω από τα κανάλια περνώντας τις πολυάριθμες γέφυρες, και γιατί όχι νοικιάστε μια γόνδολα, είτε είστε ερωτευμένοι είτε όχι και αφήστε τον γονδολιέρη να σας κάνει βόλτες με την γόνδολα στα κανάλια της πόλης, τραγουδώντας το 'O Sole Mio.



Φροντίστε να έχετε φορτισμένες μπαταρίες για κάμερες,κινητά και φωτογραφικές μηχανές,σας ορκίζομαι ότι θα πάρουν φωτιά.



9. Ως Έλληνες ανακαλύψαμε και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων που στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Επισκεφτείτε τον ναό για να ανάψετε ένα κεράκι και περάστε στο χώρο του Ινστιτούτου που ιδρύθηκε το 1951 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας. Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι επιστημονικός - ερευνητικός. Ειδικότερα, το Ινστιτούτο έχει δραστηριότητα εκδοτική, στο πλαίσιο της οποίας εκδίδει βιβλία Ελλήνων και αλλοδαπών επιστημόνων, καθώς και ετήσιο επιστημονικό περιοδικό, με τίτλο "Θησαυρίσματα", όπου δημοσιεύονται μελέτες ερευνητών. Επίσης, διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια και διαλέξεις. Τέλος παρέχει δωρεάν φιλοξενία σε ερευνητές-επιστήμονες που εργάζονται για διατριβές τους. Έχει στην κατοχή του πολλά ακίνητα όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου, το Μουσείο του Ινστιτούτου και η Φλαγγίνειος Σχολή. Επίσης, το Ινστιτούτο έχει στην κυριότητά του 300 εικόνες, μεταξύ των οποίων τρεις Παλαιολόγειες, 250 αντικείμενα και σκεύη λατρείας, το Αρχείο του Ελληνισμού Βενετίας (1498-1953), καθώς και συλλογή χειρογράφων. Εξαιρετικά δείγματα της Συλλογής αυτής αποτελούν η "Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου", βυζαντινό χειρόγραφο με μικρογραφίες, η Συλλογή Μουσικών Βυζαντινών Χειρογράφων, καθώς και Πατριαρχικά έγγραφα του 16ου αιώνα. (πηγή ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ)






Μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο, πληρώνοντας εισιτήριο για να δείτε αξιόλογα εκθέματα πίνακες και αντικείμενα.

10.Και αφού βρεθήκατε εδώ μέρες καρναβαλιού και ειδικά την τελευταία Κυριακή αργά το απόγευμα και αφού τελειώσετε με τις βόλτες σας,επιστρέψτε στην πλατεία του Αγ. Μάρκου για να δείτε το Grande finale, όπου καίγεται ο καρνάβαλος και το έθιμο του Πετάγματος του Αγγέλου από το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου.






Προτάσεις βιβλίων για να τα διαβάσετε πριν ή μετά το ταξίδι σας στην Βενετία

ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ του Γιαελ Γκιλαντι από τις εκδόσεις Ψυχογιός 


ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ του THOMMAS MANN από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 


Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ της Σοφίας Βόικου από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Λίγα λόγια για το βιβλίο 

(δείτε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=Ps2RKILUrnI )
Τόπος Βενετία. Ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένα βιβλιοπωλείο όπου επιλέγεις βιβλία με βάση το άρωμα που αναδίνουν και με τη βοήθεια της μικρής Ιρένε, που δεν ξέρει να διαβάζει. Ένας κόσμος σαγηνευτικός, από αμέτρητες εκδόσεις, σπάνιες και νέες, που τις παραδίδει τα μεσάνυχτα ένας μαυροφορεμένος άντρας με τη γόνδολά του. Ο Ρωμανός, ο Έλληνας με το αιρετικό αίμα, κυνηγάει με πάθος παλιά χειρόγραφα και περγαμηνές, ενώ παρασύρει σ’ έναν καταστροφικό έρωτα την όμορφη Ελιζαμπέτα. Πίσω από τις μισάνοιχτες γρίλιες ενός διάσημου πορνείου, η Σινιόρα κινεί αόρατα τα νήματα και επεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων.

Όταν η παλίρροια πλησιάζει και το νερό στη λιμνοθάλασσα φουσκώνει, η πόλη δακρύζει για να ξεπλύνει μια μεγάλη αμαρτία που βαραίνει στις πλάτες ενόχων και αθώων.

Ένα μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει στην ατμοσφαιρική και ερωτική Βενετία, που θέλεις να πας ξανά και ξανά για να την γνωρίσεις καλύτερα, να ζήσεις και εσύ το δικό σου παραμύθι ..




ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

Για το ταξίδι στην Ιταλία διαβάστε επίσης 





TO DUOMO ΣΤΗΝ ΣΙΕΝΑ και OI ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ

Επίσκεψη στην μεσαιωνική πόλη  SAN GIMIGNANO με τα πυργόσπιτα 

10 σημαντικά αξιοθέατα στην Τοσκάνη που πρέπει να επισκεφτείς

ΒΕΝΕΤΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ  - ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ
























































TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου