TO DUOMO ΣΤΗΝ ΣΙΕΝΑ και OI ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ

 ΤΟ DUOMO ΣΤΗΝ ΣΙΕΝΑ και OI ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ


H Σιένα είναι μια μεσαιωνική πόλη με έντονα γοτθικά στοιχεία και κτήρια στο χρώμα της ώχρας, σκαρφαλωμένη σε τρεις λόφους, με τεράστιες εκκλησίες, ψηλούς πύργους και υπέροχες πλατείες στο ιστορικό της κέντρο. 


Η Σιένα ήταν μια ισχυρή πόλη για πολλούς αιώνες χάρη στον πλούτο της, εδώ υπήρχαν οι μεγάλες τράπεζες και το χρήμα, άκμαζε το εμπόριο αλλά και οι τέχνες και η δημοκρατία. Τον 13ο αιώνα συναγωνίζονταν την Φλωρεντία ώσπου το 1348 οι κάτοικοι της αποδεκατίστηκαν από την πανούκλα και όλα σταμάτησαν ξαφνικά μέχρι και το 1555 όπου η Φλωρεντία κατέκτησε την πόλη. Η Σιένα έμεινε υπό την κυριαρχία των Μεδίκων μέχρι το 1861 όπου ενοποιήθηκε με την Ιταλία.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Τοσκάνης, στην Σιένα είναι το Duomo, θα το βρείτε στην Piazza del Duomo και είναι το υψηλότερο σημείο της πόλης. Ο καθεδρικός ναός της Santa Maria Assunta, γοτθικού στυλ με μπαρόκ στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε για να θαμάσετε όχι μόνο εξωτερικά αλλά να δείτε και στο εσωτερικό του έργα τέχνης από τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Πιζάνο, τον Ντονατέλο και άλλους καλλιτέχνες.


Το Duomo είναι ένα συγκρότημα κτηρίων που περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό της Σιένα, το Βαπτιστήριο, την Κρύπτη, τη Βιβλιοθήκη Piccolomini, το Μουσείο Museo dell'Opera del Duomo, τη βεράντα με θέα στο Facciatone.


Λευκό και πράσινο μάρμαρο ντύνουν τον ναό, που σε εντυπωσιάζει από τον πλούτο και την ποσότητα των ψηφιδωτών, τις νωπογραφίες και τα γλυπτά σε όλες τις επιφάνειες του αλλά και περίτεχνα πατώματα του.

Η επίσκεψη στην βιβλιοθήκη Piccolomini θα σας αφήσει άφωνους βλέποντας τις υπέροχες τοιχογραφίες έργα του Pinturicchio, που θα σας θυμίσουν την Καπέλα Σιξτίνα, στο Βατικανό.


Κάτω από τον καθεδρικό ναό βρίσκεται η Κρύπτη με υπέροχες τοιχογραφίες που απεικονίζουν βιβλικές σκηνές. Η κρύπτη ήταν "εξαφανισμένη" θα λέγαμε από τον κόσμο και ανακαλύφτηκε τυχαία κάτω από τον άμβωνα το 1999 ώστε σήμερα να μπορεί να βλέπει το κοινό, τα εκθέματα της.

Στο βαπτιστήριο θα δείτε την κολυμβήθρα έργο πολλών διάσημων γλυπτών οπως ο Donatello, ο Ghiberti και ο Jacopo della Quercia αλλά και υπέροχες τοιχογραφίες από την εποχή της Αναγέννησης.

Επισκεφθείτε το Μουσείο για να δείτε τα γλυπτά των Pisano, Donatello και Bernini.


Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο Opa Si Pass και να τα επισκεφτείτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τον χρόνο σας, για αυτό σας δίνω link για να τα ψάξετε (πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων ΕΔΩ )


Η Σιένα χωρίζεται σε 17 συνοικίες και κάθε συνοικία έχει την δική της σημαία για να ξεχωρίζει. Από την περιπλάνηση μας στους πλακόστρωτους δρόμους και τα ατελείωτα σοκάκια της μεσαιωνικής Σιένας αισθανθήκαμε σαν να γύρισε ο χρόνος πίσω. Ανακαλύψαμε γραφικά σοκάκια που το πιο πιθανό είναι να λοξοδρομήσεις και να χαθείς, σίγουρα όμως θα σε οδηγήσουν σε υπέροχα μέρη για να τα εξερευνήσεις, μοναδικά κτήρια με βαριές πόρτες και περίτεχνα πόμολα αλλά και σιδερένιοι κρίκοι στους τοίχους σε ανάμνηση όσων έρχονταν με τα ζώα τους και τα έδεναν προκειμένου να μπουν στις τράπεζες για τις συναλλαγές, στα καταστήματα για τα ψώνια τους και στα ξενοδοχεία για να περάσουν την νύχτα τους, στα σπίτια τους. Στη βόλτα σας θα ανακαλύψετε πλατείες, αγάλματα, κήπους και πολλά ακόμη που σας αφήνω να τα εξερευνήσετε και εσείς, μόνοι σας.


Παρασυρθήκαμε εκτός της πορείας μας πολλές φορές αλλά τον ξαναβρήκαμε και γυρίσαμε και στο σήμερα, βλέποντας βιτρίνες με υπέροχα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Θα σας προτείνω να ακολουθήσετε την Via Banchi de Sopra, είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός δρόμος στη Σιένα.


Aλλες φορές πάλι, το άρωμα του καφέ μας προσκάλεσε για ένα espresso στο πόδι ή για να δοκιμάσουμε ένα γλυκάκι που μας έκλεισε το μάτι από την βιτρίνα των όμορφων ζαχαροπλαστείων, για να το δοκιμάσουμε ή ένα gelato μας ξετρέλανε με την γεύση του αλλά και το χρώμα του και γιατί όχι δοκιμάσαμε και μια focaccia στο χέρι έτσι για να σπάσει η πείνα μας.


Στις βόλτες μας διακρίναμε την Βασιλική του του 13ου αιώνα, αφιερωμένη στον San Domenico που θα βρείτε στην Piazza San Domenico, ξεχωρίζει από το κόκκινο τούβλο που είναι κατασκευασμένη, την πλατεία Piazza Salimbeni, η οποία ανακαινίστηκε τον 19ο αιώνα από τον Giuseppe Martini, στην μέση της πλατείας παρατηρήσαμε το άγαλμα του Sallustio Bandini, ενός διακεκριμένου οικονομολόγου του 18ου αιώνα και γύρω από την πλατεία τα κτήρια της παλιότερης τράπεζας του κόσμου, της Monte dei Paschi di Siena που ιδρύθηκε την 27 Φεβρουαρίου 1472 και σήμερα απλά έχει τον τίτλο της τράπεζας με τα περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη.



6. TO ΙL CAMPO & PALAZZO PUBBLICO ΣΤΗ ΣΙΕΝΑ


Η Piazza del Campo (λέγεται και Il Campo) είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης. ξεχωρίζει για το σχήμα της, είναι επικλινής για να απομακρύνει τα νερά της βροχής και μοιάζει με κοχύλι θα έλεγα καλύτερα σαν χτένι και η πλακόστρωση της χωρίζεται σε 9 τμήματα, ο αριθμός 9 συμβολίζει την Κυβέρνηση των εννέα.

Τριγύρω περιβάλλεται από δημόσια κτήρια, με βασικότερο το Palazzo Pubblico - Παλάτσο Πούμπλικο, σήμερα λειτουργεί σαν Δημαρχείο ενώ ο αρχικός σκοπός του κτιρίου όταν ξεκίνησε να χτίζεται το 1297 ήταν να στεγάσει την κυβέρνηση γι΄ αυτό περιέχει τις μοναδικές μη θρησκευτικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Το Παλάτσο φιλοξενεί το Civic Museum Siena, το οποίο αφηγείται την ιστορία της Σιένα και της γύρω περιοχής μέσα από αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, τοιχογραφίες και διάφορα αντικείμενα.

Εδώ θα δείτε τον πύργο - Torre del Mangia και αν έχετε κουράγιο να ανεβείτε τα 400 σκαλιά του θα έχετε την ωραιότερη πανοραμική θέα στην πόλη. Το ασανσέρ να το ξεχάσετε γιατί απλά δεν υπάρχει!!Στη βάση του πύργου βρίσκεται ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία η οποία τους απελευθέρωσε από την επιδημία της πανούκλας.

Απέναντι από το παλάτι, θα δείτε την κρήνη, Fonte Gaia. Σήμα κατατεθέν της πόλης το μαρμάρινο σιντριβάνι κατασκευάστηκε το 1419 από τον γλύπτη Jacopo della Quercia, αυτό που θα δείτε είναι το αντίγραφό του, ενώ το πρωτότυπο έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό του παλατιού.

Γύρω στην Piazza del Campo υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια όπου μπορείτε να καθίσετε και να πάρετε μια γεύση από τους ρυθμούς της πόλης και τους ανθρώπους που κάθονται, βολτάρουν ή βαδίζουν βιαστικά για να πάνε στις δουλειές τους. Πλήθη τουριστών, φοιτητών και ντόπιων κάθονται στα καταστήματα ή χάμω στην πλατεία απολαμβάνοντας την ομορφιά της.

Αν και δεν πολυσυμπαθώ τα πολύ τουριστικά μέρη για να κάθομαι, εδώ έκανα μια εξαίρεση, καθίσαμε για ένα ποτήρι κρασί με θέα την πλατεία και το παλάτσο πριν πάρουμε τον δρόμο για την αναζήτηση ενός πιο παραδοσιακού ρεστοράν, για να δοκιμάσουμε ντόπιες σπεσιαλιτέ της Σιένας. Προσοχή στις τιμές στα μαγαζιά γύρω από την πλατεία, είναι λίγο ακριβές!


Θα σας προτείνω για φαγητό το παραδοσιακό εστιατόριο Osteria Boccon del Prete-Via S. Pietro, 17, 53100 Siena SI, έχει ωραίο περιβάλλον, καλό φαγητό και λογικές τιμές και δεν είναι μακριά από το Il Campo, μόνο προσέξτε ανοίγει μετά τις 7 το απόγευμα!


Ηomemade pasta ( tagliatelle ) with maremma wild boar, η σάλτσα με αγριογούρουνο είναι τοπ πιάτο στην Σιένα και στη Τοσκάνη γενικότερα.


Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε και pici τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Σιένας, που μοιάζουν με χονδρά μακαρόνια και η ζύμη συνήθως γίνεται μόνο από αλεύρι και νερό. Τα δοκιμάσαμε με chesse and peper (18 months seasoning) αλλά για να πω την αλήθεια δεν με ενθουσίασαν και προτίμησα τις ταλιατέλες με τη σάλτσα και τα κομματάκια κρέατος, από αγριογούρουνο.


Θα σας προτείνω να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό γλυκό της Σιένας το Ricciarelli, πρόκειται για ιταλικά μπισκότα επικαλυμμένα με ζάχαρη άχνη, που τα βρίσκουμε στην Σιένα από τον 14 αιώνα και μετά. Τα δοκιμάσαμε στο Dolci Nannini Siena srl στην Strada delle Frigge, 5. Ενα ζαχαροπλαστείο με ιστορία 100 χρόνων στην πόλη, διάσημο σ όλη την Ιταλία αλλά και το εξωτερικό για τα υπέροχα γλυκά του αλλά και για τον καφέ του στο bar-caffe που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Eδώ θα σας προτείνω να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό κέικ φρούτων το panforte di Siena. Τα παραδοσιακά γλυκά για να μην ψάχνετε θα τα βρείτε στην ειδική γωνιά, στο πίσω μέρος του καταστήματος.


Η Σιένα απέχει μιάμιση ώρα από τη Φλωρεντία, είναι εύκολο να φτάσετε με τρένο ή λεωφορείο. Αν πάτε με δικό σας αυτοκίνητο επειδή το ιστορικό κέντρο είναι πεζοδρομημένο πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο σας, σε κάποιο χώρο στάθμευσης γύρω από την πόλη ή στο ξενοδοχείο που έχετε επιλέξει εκτός πόλης, πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο να κουβαλήσετε τα μπαγκάζια σας στα πλακόστρωτα σοκάκια του κέντρου, βέβαια αν μείνετε στο κέντρο θα τα έχετε όλα στα πόδια σας, όχι όμως το αυτοκίνητο σας..


Θα σας προτείνω λίγο έξω από το κέντρο, 2,8 χλμ μακριά, μισή ώρα περπάτημα με τα πόδια, χτισμένο πάνω σ ένα λόφο το Garden Hotel, 4 αστέρων που περιβάλλεται από ένα μεγαλοπρεπές πάρκο του 18ου αιώνα με κήπους με τριαντάφυλλα, πολύ πράσινο και ψηλά κυπαρίσσια και πολλά αγάλματα. Τα περισσότερα δωμάτια προσφέρουν υπέροχη θέα προς την πόλη. Είτε μείνετε στο κεντρικό κτήριο, μια παλιά βίλλα, είτε στα νεότερα συγκροτήματα θα απολαύσετε την ηρεμία του τοπίου, την άνεση και την καθαριότητα των δωμάτιων αρκεί να μην σας τύχει σχολείο με μαθητές που θα κάνουν τον ύπνο σας ανήσυχο, από τις φωνές και τα γέλια. Το πρωινό είναι πολύ καλό. Το ξενοδοχείο απέχει μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σιένα, είναι κοντά στη στάση του λεωφορείου που κατευθύνεται προς το κέντρο της πόλης ή το San Giminiano και τη Φλωρεντία. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

Για το ταξίδι στην Ιταλία διαβάστε επίσης 





TO DUOMO ΣΤΗΝ ΣΙΕΝΑ και OI ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ

Επίσκεψη στην μεσαιωνική πόλη  SAN GIMIGNANO με τα πυργόσπιτα 

10 σημαντικά αξιοθέατα στην Τοσκάνη που πρέπει να επισκεφτείς

ΒΕΝΕΤΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ  - ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου