MONTEPULCIANO επίσκεψη για οινογνωσια και οχι μόνο


Το Montepulciano, είναι μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης και βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, 
στην Κοιλάδα της Val d'Orcia, θα φθάσετε στο χωριό μέσα από μια υπέροχη ανηφορική διαδρομή σε ένα ελικοειδή δρόμο με θέα στην ύπαιθρο της Τοσκάνης, που δεν χορταίνει το μάτι από την τόση ομορφιά. Χωράφια, αγροτόσπιτα, αμπελώνες, οινοποιεία, κυπαρίσσια συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία και εσύ σκέφτεσαι τον εαυτό σου σε ένα ανοιχτό αμάξι με το αεράκι να παρασύρει το μαντήλι που έχεις δεμένο γύρω από το κεφάλι σου.


Το Μοντεπουλτσιάνο είναι μια περιτειχισμένη πόλη και για να μπείτε στο κέντρο περνάτε  από τη μεσαιωνική πύλη Πόρτα Πράτο. Εχει περπάτημα για να φθάσεις στο κέντρο της πόλης αλλά και να δεις τα αξιοθέατα και κάποια σημεία είναι ανηφοριά



Τα βασικά αξιοθέατα της είναι η Piazza Grande, η κεντρική πλατεία της πόλης, τελικά διαπιστώνω ότι όλες οι περισσότερες πόλεις στην Ιταλία έχουν μια Piazza Grande, εδώ θα δείτε το Duomo δηλαδή ο καθεδρικός ναός της Santa Maria Assunta (Κοίμησης της Θεοτόκου) του 1619 με ενδιαφέρουσες νωπογραφίες και βιτρό στο εσωτερικό της.


Εδώ βρίσκεται και το πηγάδι του Γκρίφι, κατασκευασμένο από πέτρα, με δύο λιοντάρια στις κορυφές του, που κρατούν το λοφίο της οικογένειας των Μεδίκων.


Αναζητήστε τον ψηλό πύργο για να δείτε το Palazzo Comunale, που φιλοξενεί κρατικά γραφεία, ενώ αν έχετε χρόνο μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του για υπέροχη θέα.


Επισκεφθείτε την εκκλησία του Sant'Agostino, έργο του αρχιτέκτονα Michelozzo κατασκευασμένη από την μπεζ πέτρα που είναι φτιαγμένη όλη η πόλη και στο εσωτερικό της δείτε την υπέροχη σταύρωση του Ιησού, έργο του Donatello.


Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία, θα δείτε έναν πύργο ρολόι που στην κορυφή του έχει ένα άγαλμα του Pulcinella! Ο Pulcinella είναι γνωστός κυρίως στην Νάπολη, είναι ένας κλασικός χαρακτήρας που προέρχεται από την commedia dell'arte και είναι βασικός χαρακτήρας του Ναπολιτάνικου κουκλοθέατρου. Τώρα πως βρέθηκε εδώ? τον έφερε ένας επίσκοπος από την Νάπολη μέχρι εδώ και έτσι βρέθηκε στην κορυφή του πύργου να μετράει τις ώρες.


Ανεβείτε στο φρούριο Medici για να δείτε τα τείχη αλλά και να έχετε υπέροχη θέα.

 Περιπλανηθείτε στον κεντρικό πεζόδρομο Corso μήκους 1,5 χλμ., με τα καταστήματα για να αγοράσετε σουβενίρ, τοπικά προϊόντα και φυσικά μην φύγετε χωρίς να αγοράσετε κρασιά. Χαθείτε στα στενά σοκάκια για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της πόλης.


Η Τοσκάνη φημίζεται για τα κρασιά της. Εδώ θα αφιερώσετε χρόνο για μια οινογνωσία σε ένα οινοποιείο στα περίχωρα ή σε ένα από τα ειδικά διαμορφωμένα μαγαζιά της πόλης ή απλά καθίστε με την παρέα σας σε ένα από τα όμορφα μαγαζιά της πόλης για να δοκιμάσετε το διάσημο Vino Nobile di Montepulciano με την συνοδεία ενός πλατό με τυριά και αλλαντικά της περιοχής. Το Vino Nobile di Montepulciano είναι ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί που παρασκευάζεται από σταφύλια Sangiovese. Η περιοχή είναι γνωστή και για το καλό της λάδι.


Σας προτείνω να βρείτε στην πόλη, το Chiacchiera Cantina - Montepulciano SI, εκεί θα σας εξυπηρετήσει ο Lilo, οποίος μας συστήθηκε ως οινοποιός και αγρότης, αμπελιών και ελαιόδεντρων. Ένα συμπαθητικό μαγαζί με τοπικά προϊόντα, από όπου μπορείς να τα αγοράσεις ή να καθίσεις να δοκιμάσεις διάφορα κρασιά, τοπικά τυριά και αλλαντικά. Ένα έχω να σας πω, ο Lilo μας περιποιήθηκε με το παραπάνω, απάντησε σ όλες τις απορίες, φωτογραφήθηκε μαζί μας και αφού ήπιαμε τα κρασιά μας, μας κέρασε και ένα ποτήρι από το καλύτερο κρασί του οινοποιείου τους, το Vino Nobile. Πραγματικά η γεύση του τα σπάει.


Αν θέλετε να φάτε κάτι τοπικό αναζήτησε το τοπικό ζυμαρικό pici που φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι, νερό και αλάτι και μοιάζει με χονδρό μακαρόνι, εδώ η σπεσιαλιτέ τους είναι με τσίλι, φρυγανιά και σκόρδο, ζητήστε το "pici alle briciole". Επίσης δοκιμάστε μια pasta με σάλτσα από σάλτσα κρέατος, από χήνα ή λαγό.



Η θέα από την πόλη, προς την ύπαιθρο της Τοσκάνης, συνεχίζει να σου κόβει την ανάσα και ταυτόχρονα σε εκπλήσσει, καθώς κοιτάς από ένα παράθυρο ή από την βεράντα, στο μαγαζί που επέλεξες για ένα κρασί ή ένα καφέ ή χώθηκες για να εξερευνήσεις τα στενά σοκάκια με άνοιγμα προς την ύπαιθρο, με τα αμπέλια και τις καλλιέργειες.


Η πόλη έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


Στο Montepulciano θα φθάσετε εύκολα με το αυτοκίνητό σας, το οποίο θα αφήσετε σε παρκινγκ εκτός των τειχών της πόλης, ή με το λεωφορείο, συγκοινωνία με τρένο απευθείας δεν υπάρχει. Αν το επισκεφτείτε για μια ημέρα καλυτέρα να κλείσετε μια οργανωμένη ημερήσια εκδρομή από την κοντινή πόλη που βρίσκεστε, για να μην ταλαιπωρείστε και χάνετε χρόνο στις μετακινήσεις. εμείς μείναμε το βράδυ στην Σιένα και την επόμενη ημέρα επισκεφθήκαμε το Arezzo και στην συνέχεια το Montepulciano για να καταλήξουμε το βράδυ στην Περούντζια. θα σας πρότεινα όμως αν σας αρέσουν οι μικρές και πιο ήσυχες πόλεις με εύκολη πρόσβαση στις εξορμήσεις σας, να το προτιμήσετε για να μείνετε περισσότερες ημέρες.

Από Σιένα για Montepulciano απευθείας θα κάνετε 1 ώρα (65,3 χλμ.). Εμείς από Σιένα για Arezzo κάναμε περίπου 1 ώρα και από Arezzo για Montepulciano, 50 λεπτά περίπου. Αργά το απόγευμα από Montepulciano για Περούντζια κάναμε επίσης 1 ώρα (65 χλμ περίπου)
Ενδεικτικά σας δίνω τιμές βενζίνης για να πάρετε μια ιδέα.
Τιμή βενζίνης Ιταλία 1,867 ευρώ 24-4-23
Τιμή βενζίνης Ελλάδα 1,915 ευρώ 24-4-23
Ενώ πρέπει να υπολογίσετε και τις τιμές των διοδίων για τις διαδρομές σας, βέβαια υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε και μην ξεχνάτε ότι η Ιταλία έχει πολύ καλό οδικό δίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες για την μεταφορά σας με αυτοκίνητο στην Ιταλία οδικώς και ότι άλλο πρέπει να ξέρετε για την περιοχή της Τοσκάνης, θα διαβάσετε (ΕΔΩ coming soon)

29-03-2023

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

Για το ταξίδι στην Ιταλία διαβάστε επίσης 





TO DUOMO ΣΤΗΝ ΣΙΕΝΑ και OI ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ

Επίσκεψη στην μεσαιωνική πόλη  SAN GIMIGNANO με τα πυργόσπιτα 

10 σημαντικά αξιοθέατα στην Τοσκάνη που πρέπει να επισκεφτείς

ΒΕΝΕΤΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ  - ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου