ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ : ΑΝΚΟΝΑ - ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ - ΡΙΜΙΝΙ

Πέρασαν πολλά χρόνια από το τελευταίο ταξίδι μου στην Ιταλία και δεν ξέρω πως το έφερε η μοίρα φέτος, αντί για αεροπορικό ταξίδι, βρέθηκα να κάνω ένα απολαυστικό ταξίδι "εν πλω" με ένα υπερσύγχρονο πλοίο (superfast XI) της Superfast Ferries.


Από την Ηγουμενίτσα βρεθήκαμε μετά από 15 ώρες ταξιδιού, σε μια ήσυχη θάλασσα, στο λιμάνι της Ancona. Η Ancona βρίσκεται στο κέντρο της Ιταλίας και αποτελεί ένα σημαντικό λιμάνι της χώρας για τις μεταφορές, το εμπόριο, τον τουρισμό μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας και Κροατίας. Καθημερινά από εδώ εκτελούνται πολλά δρομολόγια σ όλη την Αδριατική.


Οι εντυπώσεις μου από το πλοίο και το ταξίδι μας, είναι άριστες. Κυλιόμενες σκάλες, ασανσέρ για την εύκολη μετακίνηση των επιβατών μεταξύ των ορόφων, self service και εστιατόριο με ποικιλία φαγητών και κρασιών για κάθε γούστο (με τσουχτερές τιμές όμως), εσωτερικά bars αλλά και στους εξωτερικούς χώρους για τους πιο ζεστούς μήνες, πισίνα, disco, cazino, καταστήματα για ψώνια, ειδικοί χώροι για την φύλαξη των κατοικίδιων ζώων, καμπίνες εσωτερικές και εξωτερικές πεντακάθαρες, είναι μερικά από αυτά που σίγουρα θα κάνουν το ταξίδι σου πιο άνετο ενώ θα έχεις την ευκαιρία να χαλαρώσεις στα σαλόνια αγναντεύοντας την θάλασσα μέχρι να φθάσεις στον προορισμό σου. Το προσωπικό του πλοίου (Έλληνες στην πλειονότητα) είναι ευγενικοί και πρόθυμοι να απαντήσουν σε κάθε απορία σου.

Παρά τις ενστάσεις μου για ένα ταξίδι με πλοίο στην Ιταλία μπορώ με σιγουριά να πω, ότι θα το ξανακάνω.
Μπορείτε να δείτε εδώ τιμές για ακτοπλοϊκά εισιτήρια 

ANCONA


Αφού κατεβείτε από το πλοίο μην εγκαταλείψετε την Ancona χωρίς να της δώσετε μια ευκαιρία να την γνωρίσετε λίγο καλύτερα. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα αποβίβασης βρίσκεται το κέντρο της πόλης όπου μπορείτε στον πεζοδρόμο της, να κάνετε βόλτες για να ανακαλύψετε τους ναούς, τα κτήρια, τις πλατείες και τα ιστορικά μνημεία της, να κάνετε τα ψώνια σας στα καλαίσθητα μαγαζιά της, να καθίσετε σε ένα εστιατόριο για να δοκιμάσετε ιταλικές νοστιμιές. Η Αncona φημίζεται για το καλό φαγητό της. Επιλέξτε φρέσκα θαλασσινά με pasta, ψάρια και θα με θυμηθείτε. Καμπανάκι σχετικά με την ώρα που θα πάτε για φαγητό, οι Ιταλοί κλείνουν τις κουζίνες του από τις 4 το μεσημέρι ως τις 7 το απόγευμα που ξανανοίγουν για να υποδεχτούν τον κόσμο. Ένα εστιατόριο που μας εξυπηρέτησε και οφείλω να τους το αναγνωρίσω τόσο για την φιλοξενία εκτός ωραρίου όσο και για την ποιότητα του φαγητού του (δοκιμάστε pasta με seafoods) είναι το Rosa Cremeria Food και θα το βρείτε πίσω από το Zara, στον κεντρικό πεζόδρομο corso Garibaldi.
(Rosa Cremeria Food-Ristorante/Pizzeria/Bar/Gelateria-Corso Mazzini 61, 60121, Ancona)


Αν έχετε χρόνο στην διάθεση σας γνωρίστε τα γραφικά χωριά και τις παραλίες της περιοχής.


SAN MARINO

Από το λιμάνι της Αncona διανύσαμε μια απόσταση 120 χλμ (περίπου μιάμιση ώρα) έχοντας δίπλα μας, στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής την Αδριατική, για να φθάσουμε τελικά στο κρατίδιο του Σαν Μαρίνο. Η Γαληνότατη δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου, όπως αποκαλούν, το πιο παλιό δημοκρατικό κράτος στον κόσμο, από το 301 μ.Χ. ως και σήμερα, είναι τριγυρισμένο από το κράτος της Ιταλίας, βρίσκεται στις παρυφές του Μόντε Τιτάνο σε υψόμετρο 675 μ. στη ΒΑ πλευρά των Απεννίνων Όρων.


Εχει έκταση μόλις 61,2 τ.χλμ και πληθυσμό 33.812 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία απογραφής, του Δεκέμβριου του 2022.

Είναι το πέμπτο μικρότερο κράτος του κόσμου (Βατικανό, Μονακό, Ναούρου, Τουβαλού) και το τρίτο της Ευρώπης (Βατικανό, Μονακό). Θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2008.

ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΑ


Το San Marino έχει την δική του σημαία και το δικό του εθνόσημο.


Το εθνόσημο του Σαν Μαρίνο αποτελείται από μια ασπίδα με τρία πράσινα βουνά σε γαλάζιο φόντο, με τρεις ασημένιους πύργους και ένα ασημένιο φτερό στρουθοκαμήλου στην κορυφή κάθε πύργου. Οι πύργοι συμβολίζουν τα τρία κάστρα του Σαν Μαρίνο (Guaita, Cesta και Montale), ενώ οι λόφοι είναι οι τρεις κορυφές του όρους Titano. Η ασπίδα περιβάλλεται από ένα κλαδί δάφνης και ένα κλαδί βελανιδιάς και μια ασημένια κορδέλα με την επιγραφή LIBERTAS (σημαίνει ελευθερία). Στην κορυφή υπάρχει ένα στέμμα, το οποίο συμβολίζει την εθνική κυριαρχία και όχι τη μοναρχία.
Το εθνόσημο θα το δείτε σε πολλά σημεία της πόλης αλλά και στις πινακίδες των αυτοκινήτων.


Η σημαία του Σαν Μαρίνο είναι γαλανόλευκη, αποτελείται από δύο οριζόντιες λωρίδες, μια λευκή που συμβολίζει την ειρήνη και μια γαλάζια που συμβολίζει την ελευθερία, ενώ στο κέντρο βρίσκεται το εθνόσημο του κράτους.


Δεν χρειάζεται διαβατήριο για την είσοδο σας στο κρατίδιο του San Marino, ούτε έλεγχος και παρότι είναι ανεξάρτητο κρατίδιο και δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή ένωση, το νόμισμα του είναι το ευρώ, ενώ υπάρχει και ειδική σειρά κερμάτων ευρώ του San Marino περισσότερο γνωστή στους συλλέκτες. Οι κάτοικοι μιλούν την Ιταλική γλώσσα με τη διάλεκτο Emiliano-Romagnolo, ενώ ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία.


Αφού αφήσετε τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ancona με την Μπολόνια, πριν το Ρίμινι, ανεβείτε το βουνό με τις στροφές, αφήστε το αυτοκίνητο σας στο parking και περπατήστε μέχρι την πύλη με τους φρουρούς, ακριβώς απέναντι θα βρείτε την είσοδο την Porta San France. Ονομάζεται επίσης Porta del Paes, είναι ένα παλιό φυλάκιο που χτίστηκε το 1361 και στη συνέχεια ανακαινίστηκε αρκετές φορές. Το 1581 χτίστηκε μια εξώπορτα και ο πύργος. Η περιήγηση στην πόλη γίνεται μόνο με τα πόδια.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ


Cava dei Balestrieri - ήταν ένα λατομείο από όπου τα τέλη του 1800 έγινε η εξόρυξη υλικών για την αποκατάσταση του Palazzo Pubblico. Στο χώρο του λατομείου θα έχτιζαν αργότερα ένα κτίριο που θα το χρησιμοποιούσαν ως γραφεία, αλλά λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν συνέβη ποτέ αυτό. Σήμερα η τοποθεσία χρησιμοποιείται για αθλητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη σκοποβολή και την ιταλική βαλλίστρα, ένα άθλημα που εξασκούνταν ευρέως στην αρχαιότητα.


Palazzo Pubblico - βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Piazza della Libertà και σήμερα στεγάζει το δημαρχείο της πόλης. Είναι νεογοτθικού ρυθμού, χτίστηκε τον 15 αιώνα και οι πληροφορίες λένε ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν υπέροχες τοιχογραφίες και έργα τέχνης. Εξωτερικά μοιάζει με κάστρο, ενώ χαρακτηριστικό του αποτελεί ο πύργος του ρολογιού με τις σημαντικότερες μορφές της Δημοκρατίας Sant'Agata, San Marino και San Leone.

Μπροστά από τον πύργο βρίσκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας, ένα λευκό μαρμάρινο άγαλμα που απεικονίζει μια γυναίκα να κρατά μια σημαία στο ένα χέρι και ένα στέμμα με τους «Τρεις Πύργους του Αγίου Μαρίνου» στο άλλο. Η πλατεία χρησιμοποιείται για συναυλίες και υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το άγαλμα της Ελευθερίας δημιουργήθηκε από τον Stefano Galletti το 1876.

Η πλατεία στην μια πλευρά της έχει άνοιγμα όπου μπορείτε να σταθείτε και να έχετε ωραία θέα σ όλη την περιοχή.

Basilica Minore del Santo - η βασιλική του Σαν Μαρίνο είναι μια εκκλησία του 19ου αιώνα.

Η πόλη του San Marino διαθέτει τελεφερίκ΄, μπορείτε να το πάρετε και να κάνετε μια εναέρια βόλτα και να φθάσετε στην κωμόπολη του κρατιδίου, Μπόργκο Ματζιόρε.

Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με τα πόδια από ένα μονοπάτι που συνδέει τους τρεις πύργους στις κορυφές του βουνού Τιτάνο.

Ο πρώτος πύργος, Prima Torre La Guaita, είναι ο παλαιός. Κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα και ήταν φυλακή μέχρι το 1975


Ο δεύτερος πύργος, Seconda Torre Cesta, χτίστηκε τον 13ο αιώνα και βρίσκεται στην πιο ψηλή κορυφή του Μόντε Τιτάνο.


Ο τρίτος πύργος, Terza Torre Montale, χτίστηκε το 14ο αιώνα βρίσκεται στη χαμηλότερη κορυφή και είναι ιδιωτικός.


Στo San Marino θα βρείτε πολλά μουσεία, Κρατικό Μουσείο, Μουσείο όπλων και βασανιστηρίων, Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, μουσείο με vampire κ.α. θα έχετε την ευκαιρία να τα επισκεφτείτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας.


Προτείνω βόλτες στα πλακόστρωσα καλντερίμια με τα μεσαιωνικά κτήρια, τις εκκλησίες, τα όμορφα μαγαζάκια, ενώ αν το επισκεφτείτε απόγευμα την ώρα που δύει ο ήλιος θα έχετε την ευκαιρία από τα τείχη να απολαύσετε υπέροχα χρώματα στον ορίζοντα, αγναντεύοντας την ύπαιθρο της Ιταλίας αλλά τα μάτια σας θα φθάσουν και μέχρι την Αδριατική θάλασσα.


Στις βόλτες σας θα βρείτε πολλά καταστήματα αφορολόγητων ειδών που δεν έχουν πια καμία σημασία για εμάς τους Έλληνες, θυμάμαι όταν το επισκέφτηκα πριν το 2000, ότι αγοράζαμε κυρίως ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, σε πάμφθηνες τιμές λόγω του αφορολογήτου τότε.

Ψωνίστε από τα όμορφα και πολύχρωμα μαγαζάκια, εκλεκτά κρασιά της περιοχής, ζυμαρικά, αλλαντικά, είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ.


Απολαύστε καφέδες, κρασιά, κρεατικά, μακαρονάδες και πίτσες και μην χάσετε να δοκιμάσετε την τούρτα, που είναι γνωστή με το όνομα Torta Tre Monti δηλαδή την Τούρτα των τριών Βουνών, φτιαγμένη από στρώσεις λεπτής βάφλας, επικαλυμμένες με σοκολάτα ή πραλίνα φουντουκιού.



ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ SΑN MARINO


Από Ancona όπου θα φθάσετε με πλοίο, θα συνεχίσετε οδικώς για Ρίμινι και θα ανεβείτε στο όρος Τιτάνο.
Από το Ρίμινι μπορείτε να πάρετε λεωφορείο για να φθάσετε στο Sun Marino. Η διαδρομή είναι περίπου μισή ώρα.
Εύκολα προσβάσιμο οδικώς, για μονοήμερη εκδρομή, είναι επίσης από Μπολόνια, Φλωρεντία.
Το πιο κοντινό αεροδρόμιο στο San Marino είναι το αεροδρόμιο Φεντερίκο Φελίνι στην πόλη του Ρίμινι φυσικά υπάρχουν και αλλά κοντινά αεροδρόμια στην περιοχή όπως αυτό της Μπολόνια, η οποία μπορεί να αποτελέσει την έδρα σας για πολλές ημερήσιες εκδρομές στην γύρω περιοχή, με αυτοκίνητο, τρένο, λεωφορείο.
Δεν υπάρχει σιδηροδρομική συγκοινωνία που να συνδέει τις πόλεις με τον Αγιο Μαρίνο..


RIMINI

23 χλμ οδήγησης από το San Marino και σε μισή περίπου ώρα φθάσαμε στο Ρίμινι, μια παραθαλάσσια πόλη της Αδριατικής γνωστή για τις αμμώδεις παραλίες της, τα πολυτελή ξενοδοχεία της, την έντονη ζωή και διασκέδαση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, την παλιά πόλη του Ρίμινι που αξίζει τον χρόνο σας έστω για μια σύντομη βραδινή εξερεύνηση όπως κάναμε και εμείς λόγω του φορτωμένου προγράμματος μας και φυσικά για να απολαύσετε καλό ιταλικό φαγητό και κρασί στα εστιατόρια και μπαρ.


Το Ρίμινι ανήκει στην επαρχία Emilia-Romagna και έχει πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους. Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 268 π.Χ. και ονομαζόταν Ariminum. Από εκείνα τα χρόνια η θέση της ήταν στρατηγική καθώς οι δρόμοι τους μπορούσαν να συνδέσουν την βόρεια με την Κεντρική Ιταλία. Σημαντικό ρόλο έπαιζε το λιμάνι της, για το εμπόριο της χώρας.


Οι ακτές του Ρίμινι είναι γεμάτες με όμορφα ξενοδοχεία με θέα στην Αδριατική, περιποιημένες παραλίες με μπαρ και καταστήματα εστίασης που περιμένουν τον ντόπιο και τον τουρίστα όλο τον χρόνο. Επισκέφτηκα το Ρίμινι τέλη Μάρτη και ενώ τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και γεμάτα κόσμο η κίνηση στον παραλιακό δρόμο ήταν υποτονική γιατί όπως μας είπαν οι ντόπιοι, οι παραλιακή ζώνη γεμίζει με κόσμο από Ιούνη έως και Σεπτέμβρη.


Αυτό όμως που με εντυπωσίασε πραγματικά στο Ρίμινι ήταν η παλαιά πόλη, το ιστορικό της κέντρο. Ετοιμαστείτε για πολύ περπάτημα με τα πόδια σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας, κυρίως στο ιστορικό τους κέντρο, αφού το αυτοκίνητο πρέπει υποχρεωτικά να το αφήσετε σε κάποιο παρκινγκ γύρω από την παλιά πόλη, αν επιχειρήσετε να μπείτε παράνομα, σας περιμένει τσουχτερό πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος, οι Ιταλοί δεν αστειεύονται.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΙΜΙΝΙ


Ξεκινήστε από το Ponte di Tiberio, χρονολογείται από το 20 μ.Χ. και θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε μια γέφυρα 2000 ετών. Λέγεται και Γέφυρα του Αυγούστου επειδή η κατασκευή ξεκίνησε όταν βασιλέας ήταν ο Αύγουστος, αλλά ολοκληρώθηκε όταν βασίλευσε ο Τιβέριος. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος της πεζοδρομημένης όχθης του ποταμού, θα έχετε ωραία θέα προς την γέφυρα.

Επάνω στην γέφυρα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πεζούς και ποδήλατα. Ήταν η μόνη γέφυρα στον ποταμό Marecchia που δεν καταστράφηκε από τους Γερμανούς ενώ η πόλη υπέστη πολλές καταστροφές κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.


Δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από μια ώρα για να κάνετε μια βόλτα και να δείτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην παλαιά πόλη ξεκινώντας από το Ponte di Tiberio και καταλήγοντας την Αψίδα του Αυγούστου, που χτίστηκε το 27 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Αύγουστο. παρατηρείστε τις στήλες με τα κορινθιακά κιονόκρανα και τις ασπίδες διπλά τους.


Επισκεφτείτε το θέατρο Amintore Galli στην πλατεία Piazza Cavour, δείτε το συντριβάνι του 16ου αιώνα, το οποίο μέχρι το 1912 ήταν η μόνη πηγή πόσιμου νερού στην πόλη, δείτε το Palazzo Grampi (1562), το ρωμαιογοτθικό Palazzo dell'Arengo (1204) και το Palazzo del Podesta (1330), το στεγασμένο χώρο με τους κίονες που ονομάζεται Antica Pescheria και αν κουραστήκατε, καθίστε σε ένα μπαρ για ένα κρασί ή ένα εστιατόριο για να φάτε μια πίτσα και γιατί όχι δοκιμάστε ένα ιταλικό gelato.


Επισκεφτείτε το μουσείο Fellini που άνοιξε πρόσφατα και μοιράζεται σε 3 κτήρια. Ο Φεντερίκο Φελίνι καταγόταν από το Ρίμινι, αν έχετε χρόνο κλείστε εισιτήρια να δείτε μια ταινία στο Cinema Fulgor, το cinema όπου και ο σκηνοθέτης είδε τις πρώτες του ταινίες.

Επισκεφθείτε την Piazza Tre Martiri, την κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης που συνδέει την Αψίδα του Αυγούστου με τη Γέφυρα του Τιβερίου. Δείτε τον πύργο του ρολογιού - Torre dell'Orologio, ο οποίος χρονολογείται από το 1547. Εδώ βρίσκονταν το Foro Romano, μια αρχαία ρωμαϊκή αγορά ενώ θα δείτε και τμήματα του ρωμαϊκού δρόμου 2.000 ετών, μετά από ανασκαφές που έγιναν εδώ.

Η πλατεία φιλοξενεί πολλά και η ιδιαίτερα κτήρια όπως η εκκλησία Tempietto di Sant' Antonio, το Chiesa Dei Paoletti στο νότιο τμήμα της.

Μέχρι το 1945, η πλατεία ονομαζόταν Piazza Giulio Cesare, μετονομάστηκε σε Piazza Tre Martiri, από τους τρεις αντάρτες της ιταλικής αντίστασης που εκτελέστηκαν σε αυτή την πλατεία στις 16 Αυγούστου 1944.

Πολλά εμπορικά και καταστήματα εστίασης βρίσκονται εδώ, ενώ αν είσαστε τυχεροί μπορεί να παρακολουθήσετε και κάποια συναυλία ή εκδήλωση.


Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει αναζητήστε για επίσκεψη το κάστρο του Οίκου Malatesta, το Castel Sismondo ,την αναγεννησιακή εκκλησία Tempio Malatestiano χτισμένη από τον Leon Battista Alberti, περπατήστε στο Borgo ή San Giuliano, στα πλακόστρωτα σοκάκια του και τις όμορφες γειτονιές του. Επισκεφτείτε Το Μουσείο της Πόλης του Ρίμινι - Museo della Citta, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως νοσοκομείο μεταξύ του 18ου και του 20ου αιώνα και βρίσκεται στην Piazza Ferrari. Νομίζω ότι λίγες ώρες δεν είναι αρκετές για να εξερευνήσετε την πόλη, θα σας πρότεινα να της αφιερώστε ένα 2ημερο τουλάχιστον. Ιδανικές εποχές η άνοιξη και το φθινόπωρο, το καλοκαίρι ίσως είναι γεμάτη από τουρίστες και παραθεριστές που έρχονται να απολαύσουν τα μπάνια τους και να διασκεδάσουν.

Εξω από την πόλη, περίπου 15 λεπτά διαδρομή με το αυτοκίνητο, μπορείτε να επισκεφτείτε το θεματικό πάρκο Italia in Miniatura με τις 270 μινιατούρες ιταλικών και ευρωπαϊκών κτιρίων. Πόλος έλξης των τουριστών και των οικογενειών.



Από την παραλία που ήταν το ξενοδοχείο μας μέχρι την παλιά πόλη με τα πόδια ήταν περίπου μισή ώρα περπάτημα. Tο ξενοδοχείο μας το Hotel Majestic - Rimini ήταν στον δεύτερο δρόμο από την θάλασσα έτσι μια πρωινή βόλτα ήταν απαραίτητη για να ρουφήξουμε την θαλασσινή αύρα της Αδριατικής πριν εγκαταλείψουμε οριστικά την πόλη. Τα δωμάτια και το πρωινό ήταν αξιοπρεπή το μόνο μείον η ανυπαρξία ράμπας για τις βαλίτσες μας, τις οποίες έπρεπε να μεταφέρουμε με τα χέρια ανεβαίνοντας αρκετά σκαλιά στην είσοδο.


Έτσι στα γρήγορα πήραμε μια πρώτη γεύση Ιταλίας και τι μας περίμενε τις επόμενες ημέρες του ταξιδιού μας... ενώ δεν βλέπαμε την ώρα να φθάσουμε στο κρεβάτι μας για λίγη ξεκούραση. Η αυριανή ημέρα αναμένεται ενδιαφέρουσα, οι φίλοι κατάφεραν να εντοπίσουν ενδιαφέροντα μέρη για επισκέψεις, για να δούμε ..

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

Για το ταξίδι στην Ιταλία διαβάστε επίσης 





TO DUOMO ΣΤΗΝ ΣΙΕΝΑ και OI ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ

Επίσκεψη στην μεσαιωνική πόλη  SAN GIMIGNANO με τα πυργόσπιτα 

10 σημαντικά αξιοθέατα στην Τοσκάνη που πρέπει να επισκεφτείς

ΒΕΝΕΤΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ  - ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου