1 Day in Arezzo - La vita e bella - ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ

 ΑREZZO ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ!!!

To Arezzo δεν είναι η πόλη που θα προτείνει κάποιος για περιήγηση στην Τοσκάνη γιατί υπάρχουν πολύ πιο δυνατά ονόματα, όμως εμένα αυτή η πόλη με γοήτευσε και φυσικά σας την προτείνω να την επισκεφτείτε έστω και και μια ημερήσια εκδρομή γιατί έχει αρκετά ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Την γνώρισα από σκηνές της ταινίας «Life is Beautiful» του Roberto Benigni και την είχα σημειώσει στο πίσω μέρος του μυαλού μου, για να την επισκεφτώ με την πρώτη ευκαιρία.



Τι προλαβαίνει όμως να δει ο επισκέπτης σε μια ημέρα?

Piazza Grande

Εχει μια ενδιαφέρουσα κεκλιμένη κεντρική πλατεία την Piazza Grande. Σε μια γωνιά της Piazza Grande θα δείτε την Santa Maria della Pieve είναι η παλαιότερη εκκλησία του Arezzo από τον 12 αιώνα. Aπό την πλατεία θα δείτε το εντυπωσιακό πίσω μέρος της εκκλησίας με τις καμάρες και τις κολώνες. Κατεβείτε από την πλατεία, το δρόμο Corso Italia και θα βρεθείτε στην είσοδο της. Εντυπωσιακή είναι η αψίδα της εισόδου. Εχει κίονες και κιονόκρανα που διαφέρουν μεταξύ τους και μάλιστα ένα αναπαριστά μια Καρυάτιδα και πολλοί που το γνωρίσουν από πριν, το έχουν σαν παιχνίδι ψάχνοντας να την ανακαλύψουν.


Στο εσωτερικό ενδιαφέρον έχει το πολύπτυχο Tarlati του Pietro Lorenzetti, "Madonna and Saints" που χρονολογείται μεταξύ 1320 - 1324 το οποίο συντηρήθηκε πρόσφατα το 2020, έτσι τα φύλλα χρυσού και τα χρώματα του είναι καταπληκτικά. Απεικονίζει τη Madonna και το Παιδί με τον Donatus του Arezzo, τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και τον Άγιο Ματθαίο.

Στην κρύπτη υπάρχει η προτομή του San Donato.

Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν αλλά προσέξτε το ωράριο, γιατί η εκκλησία είναι κλειστή μεταξύ 12:30 - 3 μ.μ.



Εδώ υπάρχει ένα τετράγωνο κωδωνοστάσιο ύψους 59 μέτρων που αποκαλείται "το καμπαναριό με τις εκατό τρύπες" λόγω του μεγάλου αριθμού παραθύρων που έχει, κάποιος που τα μέτρησε μου είπε ότι είναι λιγότερα.


Στην Piazza Grande υπάρχει το Palazzo della Fraternita dei Laici κατασκευή του 14ου - 15ου αιώνα, ξεκίνησε να κτίζεται το 1375 από τον Bernardo Rossellino και ολοκληρώθηκε από τον Giorgio Vasari στα μέσα του 16ου αιώνα. Σήμερα λειτουργεί σαν η έδρα του Δημοτικού Δικαστηρίου, από το 2010 στεγάζει το Μουσείο και την έδρα της Αδελφότητας, με το σημαντικό ιστορικό της αρχείο. Εχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσοψη διαφορετικών στυλ (γοτθικού, αναγεννησιακού) ανάλογα την εποχή που γινόντανε οι εργασίες ανέγερσης του και ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πύργος του ρολογιού, με το ιδιαίτερο αστρονομικό ρολόι κατασκευασμένο το 1552 από τον κορυφαίο ωρολογοποιό Felice di Salvatore da Fossato, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα και δείχνει την ώρα, τις φάσεις της ημέρας και της σελήνης, κατασκευασμένο σύμφωνα με την Πτολεμαϊκή αντίληψη για το σύμπαν, με τη γη στο κέντρο γύρω από την οποία περιστρέφονται ο ήλιος και η σελήνη.

Μπορείτε να ανεβείτε μόνο με τα πόδια -είναι μόνο 57 σκαλιά- στην κορυφή του πύργου του ρολογιού για να έχετε μια ωραία θέα στην πόλη και στην ύπαιθρο της Τοσκάνης αλλά και για να βγάλετε ωραίες φωτογραφίες. 



Στο πιο ψηλό σημείο της πλατείας δεσπόζει το Palazzo delle Logge, σχεδιασμένο από τον 
Giorgio Vasari το 1573, έχει μια εκπληκτική στοά με καμάρες και πολλά καταστήματα. Ο Vasari είναι ο αρχιτέκτονας, ζωγράφος, ιστορικός που σχεδίασε και το Uffizi στην Φλωρεντία.


Duomo di Arezzo

 Στο πιο ψηλό σημείο της πόλης βρίσκεται το Duomo. Ξεκίνησε να χτίζεται στα τέλη του 13ου αιώνα, κατόπιν εντολής του Guglielmino degli Ubertini, επισκόπου του Arezzo και ολοκληρώθηκε 16ο αιώνα, ενώ η πρόσοψη είναι έργο του 20ου αιώνα. Το πανύψηλο καμπαναριό έγινε πύργος το 1858 και τελικά ολοκληρώθηκε το 1935.


 Ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δονάτο και προς τιμή του υπάρχει ένα γλυπτό από μάρμαρο του 14ου αιώνα, που φέρει το όνομά του.


Ο ναός είναι γοτθικού ρυθμού, με μεγάλο όγκο και πολύ επιβλητικός. Φιλοξενεί πολλά έργα τέχνης, όπως τα βιτρό του Guglielmo da Marcillat, την "Maddalena" του Piero della Francesca, τον τάφο του επισκόπου Guido Tarlati ενώ έχει μια υπέροχη οροφή που καλύπτεται με μια πολύχρωμη τοιχογραφία και πολλά ακόμη που θα ανακαλύψετε στην επίσκεψη σας. Στον Καθεδρικό Ναό υπάρχει η εικόνα της Madonna del Conforto, προστάτιδας της πόλης.

"La vita è bella"


Ο Roberto Benigni γεννήθηκε στην περιοχή του Αrezzo και είναι ένας πετυχημένος ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Για την ταινία του "La vita è bella" ή "La vie est belle" διάλεξε το Αrezzo για να γυρίσει σκηνές της ταινίας του, που διακρίθηκε με 3 βραβεία Όσκαρ το1999.


Θα σας προτείνω να αναζητήσετε τα μέρη που γυρίστηκαν οι σκηνές για να θυμηθείτε την ταινία, δεν είναι δύσκολο αφού ο δήμος έβαλε μεγάλες αφίσες σ αυτά, για να τα ανακαλύψετε. Δείτε το σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι αναζήτησης για να γνωρίσετε την πόλη καλύτερα.





Το Αrezzo είναι ένας εκπληκτικός προορισμός με αξιόλογα αξιοθέατα που θα τα ανακαλύψετε αν την περπατήσετε. Θα σας προτείνω να  βάλετε στις επισκέψεις σας το Fortezza Medicea ad Arezzo, Anfiteatro Romano ad Arezzo όπου θα βρείτε και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης , την Basilica di San Francesco ad Arezzo του 14ου αιώνα, με τις υπέροχες τοιχογραφίες και πολλά ακόμη μουσεία, πάρκα πολλά υπαίθρια έργα τέχνης αλλά και υπέροχα καταστήματα για καφέ, για φαγητό και για ψώνια τόσο σε είδη μόδας αφού έχει μια σπουδαία αγορά με τις τελευταίες τάσεις της μόδας και γνωστά brands αλλά και σε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, θα σας προτείνω να αγοράσετε τρούφα και πεκορίνο από εδώ και έχω την εντύπωση ότι είδα σε καλές τιμές και τα χειροποίητα ζυμαρικά που αγόρασα τελικά από άλλη πόλη ακριβότερα.


Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο Αrezzo αλλά και στις περισσότερες πόλεις της Ιταλίας που επισκέφτηκα είναι η καθαριότητα, δεν έβλεπες πουθενά σκουπίδια, ούτε πετάμενα χαρτιά και πλαστικά στους δρόμους, ούτε αφίσες και συνθήματα γραμμένα ή κολλημένα σε τοίχους εκτός των προκαθορισμένων χώρων.
To Arezzo βρίσκεται στην ανατολική Τοσκάνη και οι κάτοικοι της αποκαλούνται "Αρετίνοι" (Aretini).

Είναι μια πόλη χωρίς κίνηση αυτοκίνητων στο ιστορικό κέντρο της, μπορείτε εύκολα να την τριγυρίσετε με τα πόδια, πρέπει λοιπόν αν έρχεστε εδώ με αυτοκίνητο να το αφήσετε εκτός κέντρου σε ένα παρκινγκ. Εμείς το αφήσαμε στο πάρκινγκ του σιδηροδρομικού σταθμού και περπατήσαμε με τα πόδια, χαλαρά περίπου 15 λεπτά μέχρι το μεσαιωνικό κέντρο, το οποίο εκτός από τα αξιοθέατα έχει υπέροχα παλιά κτήρια, σημειώστε ότι τα νεότερα είναι του 16ου αιώνα.


Μπορείτε εύκολα να φθάσετε στο Arezzo με τρένο από την Φλωρεντία, την Πίζα και την Περούντζια αλλά και από την Ρώμη μέσα σε μια ώρα με το γρήγορο τρένο.

Αν σκέφτεστε να έρθετε αεροπορικώς θα σας βολεύαν τα αεροδρόμια της Φλωρεντίας και της Πίζας που είναι τα πιο κοντινά.


Η Πίζα απέχει οδικώς από το Arezzo χλμ. 158 χλμ. (2 ώρα και 42 λεπτ.)
To Arezzo βρίσκεται 78,3 χλμ. μακριά από την Φλωρεντία (1ωρα και 31 λεπτά).


Αν είσαστε λάτρεις των μεσαιωνικών φεστιβάλ στο Arezzo πραγματοποιείται το Joust of the Saracens. Είναι ένα φεστιβάλ ιπποτών του μεσαίωνα που διεξάγεται στην πλατεία Piazza Grande δύο φορές το χρόνο Ιούνιο (γίνεται νύχτα, το τρίτο Σάββατο του Ιουνίου) και Σεπτέμβριο (κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου).


Επίσης σημαντικό για την πόλη είναι το φεστιβάλ αντικών. Η έκθεση ξεκίνησε πρώτη φορά το 1968 και εξακολουθεί να πραγματοποιείται κάθε πρώτο σαββατοκύριακο του μήνα. Οι δρόμοι του ιστορικού κέντρου του Arezzo γεμίζουν με εκθέτες που πουλούν έργα τέχνης, έπιπλα, κοσμήματα, μπιζού, ρολόγια, βιβλία, στάμπες αντίκες και πολλά άλλα είδη συλλεκτικών αντικειμένων και ο κόσμος αγοράζει.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας μια ημερήσια επίσκεψη στο Arezzo και αν έχετε χρόνο γιατί όχι και μια διανυκτέρευση. Εμείς προλάβαμε και είδαμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, σίγουρα όμως θέλαμε και άλλο χρόνο για να δούμε και να κάνουμε ακόμη περισσότερα.

(AREZZO 29-3-2023)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

Για το ταξίδι στην Ιταλία διαβάστε επίσης 





TO DUOMO ΣΤΗΝ ΣΙΕΝΑ και OI ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ

Επίσκεψη στην μεσαιωνική πόλη  SAN GIMIGNANO με τα πυργόσπιτα 

10 σημαντικά αξιοθέατα στην Τοσκάνη που πρέπει να επισκεφτείς

ΒΕΝΕΤΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ  - ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου