10 amazing things to do in Ravenna



Μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο για την Ραβένα κατάλαβα ότι είναι η πόλη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτώ σ αυτό το ταξίδι μου στην Ιταλία και ότι κακώς δεν την είχα συμπεριλάβει σε προηγούμενες εξορμήσεις μου.



Έτσι λοιπόν ο λόγος της επίσκεψης μου στην πόλη, στάθηκε το γεγονός ότι η Ραβέννα είναι η πόλη με τα ωραιότερα ψηφιδωτά στην Ιταλία. Οι φωτογραφίες που είδα στα site και στα blogs φίλων bloggers τελικά δεν ανταποκρίνονται σε τίποτα με το τι είδαν τα μάτια μου κατά την επίσκεψη μου εκεί.

Η Ραβέννα είναι μια πόλη που πολλά τουριστικά γραφεία και γκρουπ την προσπερνούν και ίσως κάποιοι μεμονωμένοι ταξιδιώτες ή επισκέπτες με κάποια πιο ειδικά ενδιαφέροντα, είναι αυτοί που δεν χάνουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν και να επιστρέψουν πίσω, οπως και εγώ έκπληκτοι από τον πλούτο και την μαγεία των ψηφιδωτών. Ηδη η UNESCO κατέταξε 8 σημαντικά μνημεία και τα ψηφιδωτά τους, από το 1996 στον κατάλογο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από το Ρίμινι όπου διανυκτερεύσαμε μέχρι την Ραβένα διανύσαμε οδικώς 51,9 χλμ σε 1 ώρα περίπου. Βρίσκεται στην περιοχή της Εmilia Romagna. H Ραβένα ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Ρωμαϊκής και βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη. Σήμερα είναι μια μικρή πόλη της Ιταλίας, όλο το κέντρο της είναι πεζοδρομημένο και εύκολα μπορείτε να το περπατήσετε με τα πόδια, με ένα ποδήλατο ή να νοικιάσετε ένα πατίνι. 

Επειδή το δικό μας ταξίδι των 10 ημερών στην Ιταλία, ήταν ένας αγώνας δρόμου για να προλάβουμε τα σημαντικότερα της Κεντρικής Ιταλίας που περιλάμβαναν τόσο πολιτιστικά αλλά πιο τουριστικά αξιοθέατα αλλά και γαστρονομικές αναζητήσεις στην περιοχή της Τοσκάνης αποφασίστηκε η δική μας διαμονή στην πόλη να είναι ημερήσια και έτσι να μπορώ τώρα να μοιραστώ μαζί σας όσα σημαντικά προλάβαμε να δούμε και να κάνουμε σε μια σχεδόν ημέρα, στην Ραβέννα.


Στις μετακινήσεις σας στην πόλη σε πολυσύχναστα σημεία, πρέπει να σας επισημάνω να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα διότι παντού καιροφυλακτούν κίνδυνοι.

Θα σας προτείνω να εκδώσετε το ενιαίο εισιτήριο 5 σε 1. Η Opera di Religione della Diocesi di Ravenna διαθέτει το εισιτήριο 5 σε 1 που σας επιτρέπει την είσοδο στα καλύτερα μωσαϊκά της Ραβέννας.

Μπορείτε να το αγοράσετε απευθείας από το εκδοτήριο ή να το κλείσετε ηλεκτρονικά για να παρακάμψετε τυχόν ουρές που θα συναντήσετε στα αξιοθέατα. Οι επισκέψεις σας στα σημεία ενδιαφέροντος θα είναι προκαθορισμένες με ραντεβού και καλό είναι να μην καθυστερείτε γιατί είναι πολύ πιθανό να χάσετε την σειρά σας που ίσως σημαίνει και ακύρωση της επίσκεψης σας στο αξιοθέατο αν οι ουρές είναι μεγάλες βέβαια αν βρείτε σε κέφια τον υπεύθυνο, που είναι το πιο πιθανό ίσως σας επιτρέψει να μπείτε αλλά θα έχετε λιγότερο χρόνο στην διάθεση σας να περιηγηθείτε στον χώρο, το επόμενο ραντεβού θα σας περιμείνει και μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχουν και οι συνεπείς. Για να μην σας γράφω λεπτομέρειες οι οποίες όταν διαβάσετε το άρθρο μπορεί να έχουν κιόλας αλλάξει σας αφήνω το link για να αναζητήσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με το εισιτήριο και τις ώρες λειτουργίας (https://www.ravennamosaici.it/).


Ξεκινήστε το μαγικό ταξίδι στην πόλη των ψηφιδωτών από

1.BACILICA΄S APOLLINARE IN CLASSE


Θα την βρείτε μόλις 4 χλμ έξω από την Ραβένα εκεί που στην αρχαιότητα ήταν μεγάλο και σημαντικό λιμάνι, στην Classe λοιπόν κτίστηκε ο ναός και καθαγιάστηκε στις 9 Μαΐου 549 από τον πρώτο αρχιεπίσκοπο Μαξιμιανό, που τον αφιέρωσε στον Αγιο Απολλινάριο, προστάτη της Ραβένας.


Η εκκλησία είναι γνωστή για τα υπέροχα ψηφιδωτά της, την αρχιτεκτονική της (βασιλική τρίκλιτη) αλλά και τις παλαιοχριστιανικές σαρκοφάγους.



Via Romea Sud, 224, 48124 Classe RA, Ιταλία


Από το 2012, μπροστά από την είσοδο της Βασιλικής του Sant'Apollinare in Classe, σε ένα αγρότοπο φιλοξενούνται μερικά χάλκινα γλυπτά που αναπαριστούν πέντε μεσογειακά θηλυκά βουβάλια, έργα του Davide Rivalta, γνωστού Ιταλού καλλιτέχνη που γεννήθηκε το 1974 στη Μπολόνια, θεωρεί όμως δικό του τόπο την Ραβέννα, η οποία φιλοξενεί και πολλά έργα του σε διάφορα σημεία της πόλης, οπως τους γορίλες στην αυλή του δικαστικού μεγάρου, τους Ρινόκερους στην Αίθουσα του Λιμεναρχείου. Μπορείτε να τα πλησιάσετε και να φωτογραφείτε μαζί τους.


2.BACILICA΄S APOLLINARE NUEVO



Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, έργο του βασιλιά των Οστρογότθων Θεοδώριχου, ήταν ένας ναός της αίρεσης του Αρειανισμού. Αρχικά εδώ τιμήθηκε ο Aγιος Μαρτίνος ενώ στην συνέχεια αφιερώθηκε στον Aγιο Απολλινάριο αφού μεταφέρθηκαν εδώ τα λείψανα του για λόγους ασφαλείας, από τον ναό της Classe, λόγω συχνών πειρατικών επιδρομών στην ακτή της Ραβέννας.





Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με υπέροχα και πολύχρωμα ψηφιδωτά, από 26 σκηνές της Καινής Διαθήκης. Υπέροχα ψηφιδωτά που αναπαριστούν τους 3 μάγους με τα δώρα που οδηγούν μια πομπή παρθένων στην Παναγία και το Χριστό. Σε άλλη σκηνή 26 μάρτυρες (άγιοι και προφήτες) με επικεφαλής τον Αγιο Απολλινάριο πηγαίνουν στον ενθρονισμένο Χριστό που είναι περιτριγυρισμένος από αγγέλους. Σε αλλά σημεία θα δείτε το Το παλάτι του Θεοδώριχου, το λιμάνι της πόλης Classe με ένα λουλουδάτο λιβάδι με ψηλούς φοίνικες και πολλά ακόμη υπέροχα ψηφιδωτά.


Η διαφορά σ αυτή την εκκλησία είναι οι υπέροχες τοιχογραφίες και στην οροφή του ναού που αποτελείτε από τρία κλίτη (τρίκλητη βασιλική) με δύο σειρές από 12 κίονες η καθεμία.


Χαρακτηριστικό του ναού εξωτερικά είναι ο κυλινδρικός πύργος ύψους 38 μέτρων, χτίστηκε τον 9ο-10ο αιώνα με τούβλο.


Via di Roma, 53, 48020 Ravenna RA, Ιταλία


3.BASILICA SAN VITALLE



Ενα από τα πιο σημαντικά μνημεία παλαιοχριστιανικής τέχνης στην Ιταλία και στον κόσμο. Προσωπικά είναι το μνημείο που με άφησε με το στόμα ανοιχτό και το κεφάλι μου έμεινε για πολύ ώρα σηκωμένο προς τα πάνω ώστε τα μάτια μου να αποτυπώσουν όσο το δυνατό περισσότερες εικόνες! Όμως και το πάτωμα του Ναού δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο!



Η βασιλική ξεκίνησε όταν η Ραβέννα ήταν υπό την κυριαρχία των Γότθων την εποχή του αρχιεπισκόπου Ecclesio (525-526 μ.Χ.), χάρη στο σημαντικό ποσό των 26.000 χρυσών νομισμάτων που διέθεσε ο τραπεζίτης Giuliano Argentario και ολοκληρώθηκε σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός .

Καθαγιάστηκε από τον επίσκοπο Massimiano το 547 μ.Χ. και αφιερώθηκε στον San Vitale. Ο θρύλος λέει ότι εδώ φυλάσσονταν τα λείψανα του Vitale, μάρτυρα των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού.


Ο ναός έχει μια περίεργη αρχιτεκτονική και εξωτερικά δεν αντιλαμβάνεσαι καθόλου αυτό που θα ακολουθήσει από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθεις στον χώρο. Η εκκλησία του San Vitale έχει οκταγωνική κάτοψη. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως τον επισκέπτη είναι οι εκπληκτικές ψηφιδωτές διακοσμήσεις της αψίδας και ο επιβλητικός κεντρικός θόλος που τοιχογραφήθηκε τον 17ο αιώνα. Οι μπαρόκ τοιχογραφίες στον τρούλο έγιναν μεταξύ 1778 και 1782 από τους Σ. Μπαρότσι, Ου. Γκαντόλφι και E. Γκουαράνα.






Μερικά από τα καλυτέρα βυζαντινά ψηφιδωτά θα τα δεις εδώ να απεικονίζουν πορτρέτα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και της συζύγου του θεοδώρας, τον αρχιεπίσκοπο Μαξιμιανό, ενώ μαρμάρινοι κίονες δέχονται το άπλετο φως από τα μεγάλα παράθυρα. Σημειώστε ότι σ αυτό το ναό θα βρείτε μαρμάρινους πράσινους κίονες που τους συναντάμε και στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατασκευασμένοι με τη πράσινη Θετταλή πέτρα που εξορύσσονταν στην αρχαιότητα από τα λατομεία της Χασάμπαλης ( μια περιοχή που βρίσκεται στο Συκούριο Λάρισας) γνωστή για τα πράσινα μάρμαρα που επένδυσαν πολλά μνημεία παγκοσμίως. Ο ΄Αγιος Βιτάλιος ήταν το πρότυπο για την Αγία σοφία που χτίστηκε μόλις 10 χρόνια μετά.


Ανάμεσα στα διακοσμητικά του ναού ξεχωρίζουν οι σταυροί με σβάστικα.


Μην παραλείψετε να ρίξετε τα μάτια σας στο πάτωμα για να θαυμάσετε το δάπεδο του ναού μπροστά από το χώρο του πρεσβυτέριου θα δείτε μια μαρμάρινη αναπαράσταση ενός κυκλικού λαβύρινθου και οπως λέγεται η ανεύρεση της εξόδου από τον λαβύρινθο είναι η πράξη της αναγέννησης που οπως φαίνεται η κοπελιά που για αρκετή ώρα με μικρά βήματα και πολύ υπομονή και επιμονή, κατάφερε να εξέλθει από τον λαβύρινθο, μάλλον την βρήκε!!!!



Ανεβάστε τα μάτια σας ψηλά στο πρεσβυτέριο και θαυμάστε το ψηφιδωτό του θόλου το περίφημο Agnus Dei! Ο σταυρωτός θόλος είναι πλούσια διακοσμημένος με ψηφιδωτές γιρλάντες από φύλλα, φρούτα και λουλούδια, που συγκλίνουν σε μια στεφάνη που περιβάλλει τον Αμνό του Θεού. Το στέμμα υποστηρίζεται από τέσσερις αγγέλους και κάθε επιφάνεια καλύπτεται από άφθονα λουλούδια, αστέρια, πουλιά, ψάρια και ζώα, συμπεριλαμβανομένων πολλών παγωνιών, σύμβολο της ζωής και της ανάστασης.


Via San Vitale, 17 ‒ 48121 Ravenna


4.MAUSOLEO DI GALLΑ PLACIDIA


Το Μαυσωλείο κτίστηκε μεταξύ 425 και 450, πήρε το όνομα του από την αυτοκράτειρα GALLΑ PLACIDIA, κόρης του Ρωμαίου αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α΄ και αδερφή του αυτοκράτορα Ονόριου.

Στο κτήριο βρίσκονται οι σαρκοφάγοι του συζύγου της και του γιου του αδελφού της αλλά όχι της ιδίας όπως θα περίμενε κανείς, γιατί τάφηκε στην Ρώμη.



Μερικά από τα πιο παλαιά, καλοδιατηρημένα και ιδιαίτερα ψηφιδωτά θα τα δείτε εδώ να καλύπτουν τον χώρο εξ ολοκλήρου από τους τείχους μέχρι και τον εντυπωσιακότατο θόλο. Μπλε ουρανός με χρυσά αστέρια στο θόλο του μαυσωλείου, διάφορες παραστάσεις των Χριστιανικών χρόνων με ζώα, φυτά, γεωμετρικά σχήματα τριγύρω θα σας συναρπάσουν στην κυριολεξία καθώς και σκηνές οπως αυτή του San Lorenzo που αντιμετωπίζει τις φλόγες, ενέπνευσαν τον Δάντη να δημιουργήσει την ΄΄κόλαση του Δάντη΄΄ .
Πάνω από την είσοδο, το πιο ενδιαφέρον μωσαϊκό, ο Χριστός ως ο καλός Ποιμένας ανάμεσα στα πρόβατά του.



Θα το βρείτε ακριβώς πίσω από τη Βασιλική του San Vitale .
Via San Vitale, 17, 48121 Ravenna RA, Ιταλία

5.Cappella di Sant'Andrea e Museo Arcivescovile


Tο ενιαίο εισιτήριο 5 σε 1 περιλαμβάνει και την επίσκεψη στο Αρχιεπισκοπικό Μουσείο όπου θα έχετε την τύχη να επισκεφτείτε το μικρό παρεκκλήσι του Sant'Andrea, το μοναδικό ορθόδοξο λατρευτικό κτίριο που χτίστηκε κατά τον Αρειανισμό. Το Αρχιεπισκοπικό Μουσείο, που βρίσκεται σε δύο ορόφους, περιέχει έργα που αποδίδονται σε διάφορες ιστορικο - καλλιτεχνικές στιγμές της πόλης, από την αρχαιότητα έως τη «σύγχρονη» εποχή. το παρεκκλήσι του Sant'Andrea βρίσκεται στον πρώτο όροφο του μουσείου.

 Θα θαυμάσετε και εδώ υπέροχα ψηφιδωτά οπως αυτό
πάνω από την πόρτα της εισόδου στον προθάλαμο όπου ένας Χριστοπολεμιστής, ποδοπατάει το λιοντάρι και το φίδι (το Κακό, που αντιπροσωπεύεται από τον Αρειανισμό), και ντυμένος με μωβ χλαμύδα και κούρασα. ο Σωτήρας κρατά με ένα μακρύ σταυρό στον δεξιό του ώμο, ενώ με τον αριστερό κρατά τον Λόγο, ο οποίος γράφει: Ego sum via, veritas et vita. Εδώ βλέπουμε την αρχή για τους αγωνιστές της Εκκλησιάς, πιθανώς σε σχέση με την αίρεση των Αρειανών, η οποία αρνιόταν την ομοουσιότητα μεταξύ Πατέρα και Υιού.


P.za Arcivescovado, 1, 48121 Ravenna RA, Ιταλία



6.BATTISTERO DEGLI ARIANI


Το αρειανό βαπτιστήρια κτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα από τον Οστρογότθο βασιλιά Θεοδόριχο τον Μέγα όταν ο Αρειανισμός ήταν η επίσημη θρησκεία. Από όλα τα βαπτιστήρια που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 4ου και του 5ου αιώνα στον δυτικό και ανατολικό αρχαίο κόσμο (Αντιόχεια, Κωνσταντινούπολη, Έφεσος, Τρίερ, Μιλάνο, Aquileia και Ρώμη), αυτό το κτίριο ξεχωρίζει ως το καλύτερα διατηρημένο τόσο από αρχιτεκτονικής όσο και από τον πλούσιο διάκοσμό του σε ψηφιδωτά.




Το βαπτιστήριο έχει οκταγωνικό σχήμα, στο θόλο θα δείτε ένα λαμπερό ψηφιδωτό με την βάπτιση του Ιησού με τον Αγιο Ιωάννη του Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό και τους 12 αποστόλους κυκλικά χωρισμένοι σε δύο ομάδες, με επικεφαλής τον Άγιο Πέτρο και τον Άγιο Παύλο σε μπλε φόντο. Το ψηφιδωτό της βάπτισης αποτελεί ίσως ένα από τα σπουδαία παραδείγματα απεικόνισης του Ιησού ως ανθρώπινη μορφή.


Στο κέντρο του κτιρίου, δείτε μια οκταγωνική λεκάνη βάπτισης από ελληνικό μάρμαρο και πορφύριο, που ανακατασκευάστηκε το 1500.

Το μνημείο έχει ξεχωριστό εισιτήριο (2 ευρώ) από αυτόματο μηχάνημα εξωτερικά, δεν περιλαμβάνεται στο ενιαίο με τα υπόλοιπα μνημεία.

Piazzetta degli Ariani, 48121 Ravenna RA, Ιταλία

7.Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ


Ο τάφος βρίσκεται σε ένα απλό θολωτό κτήριο έξω από τη Βασιλική του Σαν Φραντσέσκο. Μπροστά, υπάρχει ένας μικρός κήπος με ένα πέτρινο μνημείο που περιγράφει τη ζωή του Δάντη. Ο Δάντης Αλιγκέρι (Dante Alighieri, 22 Μαΐου ή 13 Ιουνίου 1265 – 14 Σεπτεμβρίου 1321) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές. Το περίφημο έργο του, η Θεία Κωμωδία, εκτιμάται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


Η είσοδος στο προαύλιο και στον τάφο είναι δωρεάν, δωρεάν είναι και η είσοδος στην εκκλησία του Σαν Φραντσέσκο, που δεν έχει σχέση με τις εκκλησίες που προαναφέραμε αφού δεν έχει λαμπερά ψηφιδωτά όμως περιέχει μια έκπληξη στο πίσω μέρος της όπου υπάρχει μια κρύπτη με νερό που εκεί μπορείτε να δείτε ένα δάπεδο με μωσαϊκό και μερικά ψάρια να κολυμπάνε!


Via Dante Alighieri, 9 - Ραβέννα

8.PORTA ADRIANA


H Porta Adriana γνωστή και ως Porta Aurea Nova ή απλώς από τους κατοίκους της Ραβέννας ως Porta Cavour, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μεταξύ της Via Cavour και της Via Maggiore και χτίστηκε πιθανώς τον 10ο αιώνα μ.Χ., είναι η είσοδος που θα σας οδηγήσει στο ιστορικό κέντρο και τον πεζόδρομο της πόλης. Σας την παρουσιάζω ως αξιοθέατο που πρέπει να ανακαλύψετε μεταξύ άλλων εισόδων προς το ιστορικό κέντρο της πόλης γιατί είναι αυτή που κατά την έξοδο μας από το ιστορικό κέντρο, μας οδήγησε στο επόμενο hot spot που κάλυψε κάθε γαστρονομική μας αναζήτηση μετά την πολιτιστική μας περιήγηση.


9. ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

 Στα ταξίδια μου έχω σαν αρχή να ρωτώ ντόπιους που τρώνε αυτοί και όχι οι τουρίστες, 95% μέχρι σήμερα έχω μείνει ευχαριστημένη και είμαι σε θέση να προτείνω και σ εσάς ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Ραβέννα για ντόπιο καλό μαγειρεμένο φαγητό. Σας προτείνω την Trattoria Ristorante Al Rustichello που πολύ πιθανόν να την βρείτε γεμάτη από κόσμο και ίσως πρέπει να φροντίσετε να κλείσετε ένα ραντεβού πιο νωρίς ή να περιμένετε λίγη ώρα μέχρι να σας τακτοποιήσουν.


Δοκιμάστε εδώ τις ταλιατέλες, που συνήθως συνοδεύονται από σάλτσα κρέατος, προτίμησα ταλιατέλλες ραγού "Tagliatelle al ragu" . Μην περιμένετε την συνηθισμένη σάλτσα ραγού με κομμάτια κρέατος συνήθως μοσχάρι, οι Ιταλοί φτιάχνουν την σάλτσα ραγού με πολύ μικρά κομματάκια κρέατος, σαν ίνες θα έλεγα, φανταστείτε τα σαν κιμά, ίσως να σας μοιάσει με σάλτσα μπολονέζ, είναι τόση νόστιμο πιάτο που ίσως δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Επίσης υπέροχες και οι ταλιατέλλες με μανιτάρια.


Να ξέρετε ότι η pasta στην Ιταλία σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο ενώ ακολουθεί το κυρίως πιάτο από κρέας ή ψάρι για αυτό μην εκπλαγείτε αν ο σερβιτόρος περιμένει να συνεχίσετε την παραγγελία, εξηγείστε του ότι είναι αρκετό για εσάς το πρώτο πιάτο (οι μερίδες σ αυτό το μαγαζί είναι γενναίες) και επιλέξτε ένα καλό ποτήρι κρασί που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το τραπέζι και στην Ιταλία πρέπει να το κάνετε σωστά για να είναι ολοκληρωμένο το γεύμα σας. Τελειώστε με ένα τιραμισού με μια κρέμα καραμελέ, σας τα προτείνω γιατί τα δοκίμασα και ήταν τέλεια. Για 2 πιάτα pasta, 2 ποτήρια κρασί, 1 μπουκάλι νερό και 2 γλυκά πληρώσαμε 40 ευρώ, μια πολύ καλή τιμή για την ποιότητα και την ποσότητα που απολαύσαμε).



Τον καφέ (ένα espreso στα γρήγορα) προτιμήσαμε να τον απολαύσουμε σε ένα από τα υπέροχα καφέ του ιστορικού κέντρου κρυμμένο σε μια υπέροχη στοά, για αλλαγή παρατάσεων και για να γνωρίσουμε και αλλά μαγαζιά αφού πρώτα μπήκαμε σε ένα κομμωτήριο νομίζοντας ότι είναι καφέ χαχαχα.



Σας δίνω διεύθυνση για καλό φαγητό, αν πάτε περιμένω τις εντυπώσεις σας
Trattoria Ristorante Al Rustichello
Via Maggiore, 21
48121 Ravenna RA
Ιταλία


10. STREET ART

Η street art πρωταγωνιστεί σε πολλές περιοχές της πόλης. έμαθα ότι η Ραβέννα έχει τουλάχιστον ογδόντα έργα διάσπαρτα σε όλη την πόλη και θεωρείται μια μικρή πρωτεύουσα της τέχνης του δρόμου, σε εθνικό επίπεδο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα τείχη της Ραβέννα αλλάξαν, από το Darsena έως την Porta Adriana , από το Στάδιο μέχρι το Rocca Brancaleone , η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο, με έργα Ιταλών και διεθνών καλλιτεχνών.


Δεν είχα χρόνο οπως καταλαβαίνεται σε μια ημέρα να περιπλανηθώ στην πόλη και στα διαφορετικά σημεία για να αποτυπώσω τα υπέροχα graffiti όμως πήρα μια δυνατή γεύση από το υπόγειο πέρασμα που με οδήγησε στο πάρκινγκ όπου μας περίμενε το αυτοκίνητο για να συνεχίσουμε για μια απογευματινή βόλτα στην γειτονική Μπολόνια όπου θα διανυκτερεύαμε (78,8 χλμ. περίπου μια ώρα μέσω A14dir και E45).

 

Η μια "σχεδόν" ημέρα στην Ραβέννα (από τις 9 το πρωί που φθάσαμε φύγαμε 5 το απόγευμα) οπως αποδείχτηκε τελικά δεν ήταν αρκετή γιατί αυτή η πόλη δεν είναι μόνο η πόλη της βυζαντινής τέχνης, των ψηφιδωτών, των περίτεχνων εκκλησιών, της ιστορίας αλλά εδώ μπορείτε να θαυμάσετε εκπληκτικά δείγματα αστικής τέχνης, να ζήσετε στους ρυθμούς μια σύγχρονης πόλης, να απολαύσετε υπέροχες γαστρονομικής εμπειρίες της Εmilia Romagna, να κάνετε βόλτες κατά μήκος των καναλιών, να κάνετε εκδρομές στα παραθαλάσσια χωριά της, να δείτε αξιοθέατα εκτός πόλης και πολλά πολλά ακόμη που δεν πρόλαβα...

#myRavenna


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΠΟΛΟΝΙΑ


Σε μια ώρα φθάσαμε στην Μπολόνια, μια πόλη που επισκέφτηκα αρκετές φορές στο παρελθόν, έμεινα αρκετές ημέρες στο κέντρο της ή περιφερειακά, την έζησα περισσότερο απογευματινές και βραδινές ώρες κυρίως για φαγητό και ποτό, χωρίς να μπορέσω ποτέ να γνωρίσω τα αξιοθέατα της, επειδή τις πρωινές ώρες το φέρνε έτσι η ζωή να βρίσκομαι ατέλειωτες ώρες πάνω στα τακούνια μου ή να τρέχω με τα αθλητικά μου, μέσα στο εκθεσιακό κέντρο της για τις ανάγκες δουλειάς.




Λόγω του ότι φθάσαμε αργά ήμουν και πάλι σίγουρη ότι θα την έβλεπα επιφανειακά γιατί τα περισσότερα μουσεία ήδη έκλεισαν ενώ την επόμενη το πρωί θα ξεκινούσαμε πολύ νωρίς για να φθάσουμε στον επόμενο προορισμό μας την Φλωρεντία. Η Μπολόνια είναι ένας υπέροχος προορισμός για ταξιδιώτες γιατί διαθέτει το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κέντρο της Ευρώπης μετά από αυτό της Βενετίας, είναι γνωστή για τις στοές της, τις portici, που φθάνουν τα 38 χλμ στο ιστορικό της κέντρο που είναι πεζοδρομημένο,απαγρευονται τα αυτοκίνητα, είναι γνωστή για την κεντρική πλατεία Πιάτσα Ματζιόρε (Piazza Maggiore) με  το Παλάτσο Κομουνάλε (ή Παλάτσο ντ'Ακκούρσιο), χτισμένο τον 13ο-15ο αιώνα και το Παλάτσο ντελ Ποντεστά (Palazzo del Podestà), ανακαινισμένο το 1485, για το παλάτι του βασιλιά Έντσο (Palazzo Re Enzo) το οποίο χρονολογείται από το 1244, το ναός του San Petronio, το δημαρχείο της πόλης-μουσείο, τη βιβλιοθήκη, το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, είναι γνωστή για τους πύργους και τις βίλες της αλλά και για τα μουσεία ιστορίας, όπως La Macchina del Tempo, Museum of the History of Bologna και Museo Civico Archeologico αλλά και την υπέροχη αγορά της που στο παρελθόν την τίμησα ενώ τώρα την βρήκα υπερτιμημένη ή και κακόγουστη με αρκετά μαγαζιά κακής ποιότητας. Η Μπολόνια είναι η αρχαιότερη πανεπιστημιούπολη, το παλιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης χρονολογείται εδώ από το 1088, ενώ ακόμη και σήμερα φιλοξενεί πολλούς φοιτητές από όλο τον κόσμο και σφύζει από ζωή. Αυτή την φορά την βρήκα ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, πολύχρωμη και πολύβουη, ίσως και με πολύ φασαρία χωρίς νόημα από τις τόσες μουσικές του δρόμου και τις αυτοσχέδιες παραστάσεις, χωρίς χρώμα Ιταλίας. Δεν ξέρω ίσως να έφταιγε η κούραση της ημέρας ίσως επειδή την είχα ζήσει σε καλύτερες εποχές θα σας εξομολογηθώ ότι δεν έβλεπα την ώρα να βρεθώ στην ησυχία του ξενοδοχείου μας. Όμως πριν δεν μπορούσα να αντισταθώ σε μια πίτσα και μια μπύρα σε κάποιο στενό σοκάκι κάτω από τις portici, λίγο πιο μακριά από την πλατεία. Τα περισσότερα μαγαζιά άνοιγαν μετά τις 7,30 για το κοινό και μάλιστα με κράτηση και έτσι αποφασίσαμε να περιμένουμε αφού βγήκαμε να καθίσουμε, να περάσει η μισή ώρα μέχρι να μας σερβίρουν αφού μας δέχτηκαν έστω και χωρίς κράτηση. Για το προσωπικό ήταν σαν να μην υπάρχουμε μέχρι τις 7,30 όμως αμέσως μετά έγιναν φιλικοί και μας εξυπηρέτησαν αμέσως σαν σωστοί επαγγελματίες.
Αφού γευτήκαμε υπέροχη ιταλική πίτσα με ζύμη φλύδας καμία σχέση με τις δικιές μας τις ψωμομένες, ήπιαμε και τις μπύρες μας πήραμε τον δρόμο για το ξενοδοχείο χωρίς να βλέπουμε την ώρα που θα πέφταμε στο κρεββάτι για βαθύ ύπνο!!!

Αύριο μας περίμενε μια εξαντλητική στην γειτονική Φλωρεντία!!!

Πιστεύω ότι μια ημέρα, είναι αρκετή για να δει κάποιος τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης αλλά οποίος είναι λεπτολόγος και έχει περισσότερο χρόνο στην διάθεση του, σίγουρα μπορεί να μείνει και παραπάνω.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

Για το ταξίδι στην Ιταλία διαβάστε επίσης 





TO DUOMO ΣΤΗΝ ΣΙΕΝΑ και OI ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ

Επίσκεψη στην μεσαιωνική πόλη  SAN GIMIGNANO με τα πυργόσπιτα 

10 σημαντικά αξιοθέατα στην Τοσκάνη που πρέπει να επισκεφτείς

ΒΕΝΕΤΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ  - ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου