Η επίσκεψη μου στο Sayyidah Ruqayyah Mosque ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία.
5-11-2022
Ίσως βρεθήκαμε μια πολύ σημαντική ημέρα στο Sayyidah Ruqayyah Mosque, όπου οι πιστοί τιμούσαν την Ruqayyah bint al-Ḥusayn με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο και δεν θα σας κρύψω ότι οι τελετές τους με καθήλωσαν και δεν ήθελα να φύγω από εκεί πριν τελειώσουν.
Βρεθήκαμε στον εσωτερικό κήπο του τεμένους, ένα αίθριο με πολύ κόσμο όπου διαπίστωσα ότι είμασταν οι μόνοι ξένοι στον χώρο. Εκεί άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί οι συγκεντρωμένοι πιστοί χτυπιούνται στο στήθος με τόσο πάθος και τι λένε, ακούγοντας έναν από αυτούς να απαγγέλει αποσπάσματα από το βιβλίο που κρατούσαν στα χέρια τους. Ολοι συμμετείχαν έντονα στην τελετή με κλάματα και βογγητά, ενώ άνδρες και γυναίκες ήταν ντυμένοι στα μαύρα.
Κανένας από την παρέα μας δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει. Η μέχρι τώρα επισκέψεις μου σε τζαμιά περιοριζότανε μόνο σε ξενάγηση του χώρου και όχι σε τελετές προσευχής.
Προφανώς κάποιος πέθανε και τον θρηνούν σκέφτηκα και στην συνέχεια ξέφυγα λίγο από τους υπόλοιπους και βρέθηκα στην κεντρική αίθουσα της προσευχής του τεμένους, όπου πλήθος κόσμου, μαυροφορέμενες γυναίκες και άνδρες καθισμένοι στο πάτωμα, μπροστά από αραδιασμένα σακουλάκια με ξηροκάρπια, γλυκά, καραμέλες και αλλά και εδέσματα.
Εκεί είδα τον μουλά ορθό να απαγγέλει από το βιβλίο, να δίνει ρυθμό και ο κόσμος να βγάζει περίεργους ήχους και να χτυπιέται ενώ αρχικά δεν μπορούσα να διακρίνω από τους ήχους αν γελάνε ή κάτι άλλο, στην συνέχεια κατάλαβα ότι κλαίνε και οδύρονται, μου θύμισε λίγο τα μοιρολόγια τα δικά μας, σε κηδείες και μνημόσυνα.
Το τζαμί χτίστηκε αργότερα το 1985, γύρω από το μαυσωλείο όπου φυλάσσεται η σωρός και είναι ένα νέο τζαμί στην Δαμασκό.
Η Μάχη της Καρμπάλα και τα γεγονότα που ακολουθήσανε στην αυλή του Yazid εξηγούνται στα βιβλία που σας ανέφερα πριν ότι κρατάνε στα χέρια τους και οι πιστοί συμμετέχουν και θρηνούν για όσα συνέβησαν τότε, κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 10ης Μουχαράμ, γνωστή και ως « Ασούρα ».
Οι πιστοί συνηθίζουν να φέρνουν μεγάλες κούκλες, που πουλιούνται στα τριγύρω καταστήματα και τις αφιερώνουν σαν τάμα στην μνήμη της Sayyidah ενώ μέσα στο περίτεχνο μαυσωλείο ρίχνουν και χρήματα.
Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες ενημερώθηκα ότι βρισκόμουν σε ένα ένα σιιτικό τζαμί το οποίο πριν μερικά χρόνια αποτέλεσε μεγάλο στόχο για τους σουνίτες ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας. Ο εξονυχιστικός έλεγχος που περάσαμε όμως στην είσοδο του για να περάσουμε στο εσωτερικό του, καθησύχασε τις προς στιγμή ανησυχίες μου. Αλλωστε τα πράγματα στην Δαμασκό είναι ήσυχα το τελευταίο καιρό.
Και σ αυτό το τζαμί υπάρχει χωριστή είσοδος για τις άνδρες και τις γυναίκες. Φυσικά και εδώ θα αφήσεις τα παπούτσια σου στην είσοδο μετά τον έλεγχο ενώ υποχρεωτικά θα πρέπει οι γυναίκες να φορέσουν τη σκούρα μακριά ρόμπα με την κουκούλα στο κεφάλι. Οι ντόπιες γυναίκες είναι ντυμένες στα μαύρα με την γνωστή μπούργκα όπως και οι άνδρες φοράνε μαύρα για τη τελετή. Εντύπωση μου έκανε ότι έχουν τα κινητά στα χέρια και βιντεοσκοπούν τη τελετή και τον εαυτό τους, ενώ συμμετέχουν ενεργά.
Μέσα στο τέμενος δεν επιτρέπεται η φωτογραφική μηχανή αλλά μόνο η χρήση κινητού.
Εξωτερικά το τζαμί δεν σε προϊδεάζει για αυτό που θα δεις στο εσωτερικό του.
Το εσωτερικό του είναι χτισμένο με ιρανικό στυλ, με πολλούς καθρέπτες και φύλλα χρυσού στου τοίχους και την οροφή, πολυτελείς πολυέλαιοι με κρούσταλλα κρέμονται ενώ ένα πράσινο φως διαχέεται παντού. Εντυπωσιακή και η εσωτερική αυλή του.
Εξωτερικά το τζαμί δεν σε προϊδεάζει για αυτό που θα δεις στο εσωτερικό του.
Το εσωτερικό του είναι χτισμένο με ιρανικό στυλ, με πολλούς καθρέπτες και φύλλα χρυσού στου τοίχους και την οροφή, πολυτελείς πολυέλαιοι με κρούσταλλα κρέμονται ενώ ένα πράσινο φως διαχέεται παντού. Εντυπωσιακή και η εσωτερική αυλή του.
Διαβάστε επίσης για το οδοιπορικό μας, στη ΣΥΡΙΑ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME
INSTAGRAM TripsandDreamsbyMary
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου