ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ του 2022 - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΟΥ


Ένα ταξίδι στην Συρία ήταν πάντα στα ταξιδιωτικά μου πλάνα όχι όμως και τα τελευταία χρόνια λόγω του πολέμου αλλά και της δυσκολίας να την προσεγγίσει κάποιος.




Διαβάζοντας και ψάχνοντας εδώ και πολύ καιρό την κατάσταση στην χώρα και την ευρύτερη περιοχή και κατόπιν παρότρυνσης φίλων που τον τελευταίο χρόνο την είχαν βάλει στα ταξιδιωτικά τους πλάνα, αποφάσισα να πάω μαζί τους αφού ήδη είχε ανοίξει για τους ταξιδιώτες, όχι για τους μεμονωμένους αλλά μόνο για αυτούς που θα έκλειναν το ταξίδι τους μέσω ενός τοπικού ταξιδιωτικού γραφείου.

Το πρόγραμμα περιελάβανε προορισμούς που ήδη είχα στο μυαλό μου να επισκεφτώ κάποια στιγμή στην ζωή μου, Δαμασκός, Homs, Hama, Aleppo, Krak de chevaliers, Bustra και φυσικά την Παλμύρα και έτσι συμφώνησα για το πακέτο, ενώ έκλεισα αεροπορικό εισιτήριο αρκετούς μήνες πιο νωρίς, με κίνδυνο να τo ακυρώσω αν συνέβαινε κάτι, έστω και τελευταία στιγμή.

Έτσι την 28η Οκτωβρίου του 2022 το ταξίδι ξεκίνησε, σχεδόν 11 χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Συρία. Αυτό το ταξίδι τελικά περιελάβανε όσα πρέπει να δει ένας ταξιδιώτης στην Συρία, εν έτη 2022. Τουριστικά μέρη, πολύβουες και πολύχρωμες αγορές, γαστρονομικές περιηγήσεις, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αλλά για μένα το πιο σημαντικό κομμάτι του ήταν η εμπειρία και ταυτόχρονα μια γροθιά στο στομάχι από όσα είδα και άκουσα από τους ντόπιους για τα χρόνια της κρίσης, για τα χρόνια του πολέμου, για την σύγχρονη Συρία που προσπαθεί μέσα από τα ερείπια, τα συντρίμμια της, τις απώλειες της, να ορθοποδήσει.


Δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές συγκινήθηκα, ίσως και κάποια δάκρυα έτρεξαν από τα μάτια μου, ανατρίχιασα και είπα από μέσα μου αλλά και φώναξα δυνατά ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Όμως πάμε να δούμε μαζί και ειδικά οι άνθρωποι που θέλουν ένα διαφορετικό ταξίδι, όχι τόσο τουριστικό, χωρίς χλιδές και πολυτέλειες σε μια χώρα που πρόσφατα πέρασε την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων χρόνων και θέλει να ξαναγυρίσει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, πως πρέπει να κινηθούν για να το οργανώσουν.

Για να ταξιδέψεις στην Συρία χρειάζεσαι VISA και άδεια ασφαλείας.

Για να ταξιδέψει κάποιος μόνος στην Συρία, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά αδύνατον(προς το παρόν δεν γίνονται οργανωμένα ταξίδια από Ελλάδα), μπορεί όμως να απευθυνθεί σε ένα έγκριτο τοπικό τουριστικό γραφείο που θα αναλάβει το πρόγραμμα, τις ειδικές εγκρίσεις ασφαλείας, την VISA εισόδου στη χώρα και ότι άλλο απαιτείται για να έχει ο ταξιδιώτης ένα ασφαλές ταξίδι χωρίς προβλήματα και απρόβλεπτα με τη συνοδεία ενός τοπικού guide.


Από την στιγμή που θα οριστικοποιήσετε τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας, θα στείλετε συμπληρωμένη μια ειδική φόρμα και φωτοτυπία το διαβατήριο σας με τη φωτογραφία και το τοπικό γραφείο αναλαμβάνει να εκδώσει το πιστοποιητικό ασφαλείας (λειτουργεί και σαν πρόσκληση) το οποίο θα ζητηθεί στο Τελωνείο για την είσοδο σας, στην χώρα. Επειδή στο Τελωνείο δεν μιλάνε καλά Αγγλικά φροντίστε να έχετε κλείσει μεταφορικό μέσο μέσω του γραφείου για την μεταφορά σας ώστε ο οδηγός του, να διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες χωρίς να ασχοληθείτε καθόλου εσείς. Φροντίστε να κλείσετε το ταξίδι σας τουλάχιστον 15-20 ημέρες νωρίτερα και όχι τελευταία ώρα, για να εκδοθεί έγκαιρα το πιστοποιητικό ασφαλείας, το οποίο ισχύει για 3 μήνες. Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημερομηνία εισόδου σας και να έχει αρκετές κενές σελίδες για την θεώρηση και τις σφραγίδες των 2 χωρών που θα επισκεφτείτε για την είσοδο - έξοδο σας, στη Συρία.



Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε ένα έντυπο που θα σας δοθεί στο τελωνείο με τα στοιχεία σας και να πληρώσετε στη τραπεζική θυρίδα που βρίσκεται μέσα στην αίθουσα του τελωνείου, το αντίτιμο των 62 ευρώ για την Visa. Πρέπει να έχετε το ακριβές αντίτιμο των 62 ευρώ ( σε δολάρια ή ευρώ )  γιατί θα σας δώσουν ρέστα σε συριακές λίρες, σύμφωνα με την επίσημη τραπεζική ισοτιμία κάτι που πιστέψτε με, δεν σας συμφέρει καθόλου και θα σας αναλύσω τους λόγους πιο κάτω.

Αφού πληρώσετε δίνετε την απόδειξη στον αρμόδιο Τελωνειακό υπάλληλο, στα γκισέ ακριβώς απέναντι από την τραπεζική θυρίδα και αφού κάνει την σχετική ταυτοπροσωπία θα σας βάλει στο διαβατήριο την πολυπόθητη 
VISA εισόδου στη χώρα με σφραγίδα και όχι χαρτάκι. Η ταυτοπροσωπία γίνεται επί τόπου στο γκισέ και μπορεί να χρειαστεί να απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις όπως ποιος είναι ο λόγος που επισκέπτεσαι την χώρα, που θα μείνεις, πόσες μέρες, με τι ασχολείσαι κ.α.

Φυσικά το διαβατήριο σας, θα γεμίσει σφραγίδες, το δικό μου που είναι καινούργιο 10ετιας παρακαλώ, περίμενα πως και πως να το εκδώσω και έτυχε να το εγκαινιάσω με το ταξίδι μου στη Συρία, χρειάστηκαν 2 ολόκληρες σελίδες για σφραγίδες εισόδου - εξόδου (Λίβανος - Συρία). 

Για κάποιους αυτές οι σφραγίδες θα κάνουν τα επόμενα ταξίδια τους πιο δύσκολα, αφού κάποιες χώρες δεν δέχονται ταξιδιώτες έτσι απλά, αφού ταξίδεψαν στην ΣΥΡΙΑ.
Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω την Αμερική και το Ισραήλ και επίσης θα σας πω ότι και οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να πάρουν Visa για να ταξιδέψουν στην Συρία.

Σας αναφέρω ότι πρόβλημα με τη visa της Συρίας, θα έχετε για την είσοδο σας στις ΗΠΑ (δεν δέχονται την Esta αλλά πρέπει να εκδώσετε κανονική Visa στην πρεσβεία, άρα θα έχετε την χαρά για ραντεβού, συνεντεύξεις και χρονοβόρο διαδικασία για την έκδοση της ή γιατί όχι και την ακύρωση της, ακόμη και αν χρησιμοποιήσετε την Αμερική σαν ενδιάμεσο σταθμό).  Εκτός από την Συρία πρόβλημα θα έχετε στις ΗΠΑ, αν έχετε επισκεφτεί το Ιράν, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Σοκότρα, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

Επίσης πρέπει να έχετε υπόψιν ότι θα σας απαγορευτεί η είσοδος στη Συρία σε περίπτωση που έχετε ταξιδεύσει στο Ισραήλ. Ξεχάστε το, γιατί η τυχόν παράνομη είσοδος στην χώρα συνοδεύεται από ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια ή και πρόστιμο από 5 έως 10 εκατομμύρια συριακές λίρες, κατόπιν εντολών της Κυβέρνησης Μπασάρ αλ-Άσαντ, την φωτογραφία του οποίου θα, έχετε την ευκαιρία, να βλέπετε παντού!! 


Όπως καταλάβατε την διαδικασία εσόδου στην χώρα πρέπει να την αναλάβει το τοπικό γραφείο για να γίνουν τα πράγματα πιο απλά. Ενημερώνω ότι μεταξύ των συνόρων Λίβανου και Συρίας μεσολαβεί μια μεγάλη διαδρομή με το αυτοκίνητο, σαν ελεύθερη ζώνη. Επίσης συναντάς στα σύνορα πολλά check points, ενώ σε κάποια φυλάκια επαναλαμβάνεται η ταυτοπροσωπία μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς και άνοιγμα της μπαγκαζιέρας και έλεγχος κάποιων ή και όλων των αποσκευών. Όλα όμως κυλούν ομαλά χάρη στον έμπειρο οδηγό που ξέρει να λύνει τις καταστάσεις βάσει των οδηγιών του γραφείου.



Για την έξοδο σας από τη χώρα υπάρχει ένα κόστος 2.000 SYP τις οποίες καλό είναι να έχετε κρατήσει για την επιστροφή ή να συνεννοηθείτε να συμπεριληφθούν στο πακέτο σας.

Περιορισμοί για τον COVID-19

Για τον covid δεν έχω να γράψω κάτι σημαντικό. Ενώ οι οδηγίες για να μπεις στη χώρα ζητάνε πλήρη εμβολιασμό ή αρνητικό PCR 72 ώρες πριν την είσοδο, κανένας δεν ελέγχει το πιστοποιητικό, κανένας δεν φοράει μάσκα και γενικά όλοι συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ

Πριν φύγουμε για το ταξίδι ψάξαμε στην αγορά για ταξιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να καλύψει το ταξίδι μας στην Συρία, όμως επειδή θεωρείται ακόμη και σήμερα κόκκινη ζώνη, καμιά ελληνική ή διεθνής ασφαλιστική δεν κάλυπτε το ταξίδι μας ούτε ομαδικά, ούτε ατομικά. Σταθήκαμε τυχεροί γιατί στο τέλος ανακαλύψαμε μια εταιρεία (όποιος ενδιαφέρεται να ταξιδέψει στη Συρία, μου στέλνει μνμ ή e-mail). Ίσως είναι η μοναδική που παρέχει κάλυψη για το ταξίδι στη Συρία, ακόμη και επαναπατρισμό σε περίπτωση σύρραξης αλλά και πλήρη κάλυψη για covid-19, με πολύ χαμηλό κόστος.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Μπορείτε να κλείσετε μια αεροπορική πτήση μέχρι τη Βηρυτό του Λίβανου (από την Ελλάδα πετάει η Aegean και η Μiddle east airlines) η πτήση διαρκεί μιάμιση ώρα από Αθήνα και από το αεροδρόμιο θα φθάσετε μέχρι τα σύνορα Λίβανου-Συρίας οδικώς και θα συνεχίσετε πάλι οδικώς μέχρι και την Δαμασκό.

Ζητείστε από το τοπικό γραφείο να αναλάβει την μετακίνηση σας και όλες τις διαδικασίες εισόδου, από το αεροδρόμιο μέχρι και την Δαμασκό. Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να αλλάξετε 2 αυτοκίνητα για την μετακίνηση σας, μεταξύ των 2 χωρών.

Η απόσταση από την Βηρυτό μέχρι την Δαμασκό είναι 115 χλμ και κάναμε συνολικά 3 ώρες μαζί με τις διαδικασίες στα Τελωνεία. Αν κάποιος θέλει να κάνει την διαδρομή μόνος του πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν λεωφορεία που να εκτελούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο αλλά θα πρέπει να πάρει ταξί που στοιχίζει τουλάχιστον 20 δολάρια το άτομο και συμφέρει μόνο αν είσαστε 5,6 άτομα. Επίσης για να κλείσετε ταξί πρέπει να πάρετε λεωφορείο από το αεροδρόμιο και να σας κατευθύνει στην περιοχή Charle Helou Gemmazyeh στη 
Βηρυτό, όπου υπάρχουν ταξί που εκτελούν τέτοιες μεταφορές. Επίσης το θέμα των λεωφορείων στην Βηρυτό είναι μια πονεμένη ιστορία, καλέστε uber ή πάρτε κάποιο πειρατικό ταξί που θα σταματήσει μπροστά σας, μπείτε μέσα αφού πρώτα συμφωνήσετε καλά για την τιμή και πείτε του ακριβώς την διαδρομή γιατί οι περισσότεροι δεν μιλάνε αγγλικά και μπορεί να τους μπερδέψετε.


ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Οδικώς μπορείτε να περάσετε στην Συρία, από βορρά από την Τρίπολη του Λιβάνου, περίπου 65 χλμ διαδρομή. Επίσης μπορείτε να μπείτε από την Ιορδανία, από το Αμμάν περίπου 200 χλμ ταξίδι. Η επιλογή είναι δική σας, σας έγραψα την πιο σύντομη που ακολουθήσαμε εμείς και τις εναλλακτικές.

Φυσικά και δεν μπορείτε να περάσατε στη Συρία από τα σύνορα της Τουρκίας και του Ισραήλ για τους γνωστούς λόγους.

Αεροπορικώς μπορείτε να πετάξετε στο Διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού από Ντουμπάι, Ντόχα, αλλά ο πλέον συνηθισμένος τρόπος εσόδου στην χώρα είναι από το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Ωραία θα μου πείτε βρήκαμε φτηνά εισιτήρια, κανονίσαμε το κομμάτι μεταφορά για να φθάσουμε στην Δαμασκό, το σημαντικό κομμάτι εισόδου με την VISA το κανονίσαμε με το τοπικό πρακτορείο όμως

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ?


Αγαπητοί μου αναγνώστες τώρα θα σας απαντήσω όπως κλασσικά σας απαντώ για όλα τα ταξίδια μου. Προσωπικά ταξίδεψα στην Συρία χωρίς κανένα πρόβλημα, με ασφάλεια, έκανα αυτά που ήθελα, είδα ότι έπρεπε να δω, χωρίς προβλήματα και χωρίς απρόβλεπτα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να σας εγγυηθώ ότι και το δικό σας ταξίδι θα εξελιχθεί έτσι.

Πραγματικά μετά από πολύ προβληματισμό αλλά και συλλογή και εκτίμηση πληροφοριών από επίσημες πηγές και όχι παπαγαλάκια και ασχέτους που κάνουν τον ξερόλα σε τόσο ευαίσθητα θέματα για το τι συμβαίνει στην περιοχή, όταν 
κατέληξα στην απόφαση μου και ξεκίνησα το ταξίδι μου είχα την ελπίδα ότι δεν θα αντιμετωπίσω προβλήματα, ενώ ήμουν σχετικά προετοιμασμένη αν αντιμετώπιζα προβλήματα, πως πρέπει να επιλυθούν με γρήγορες διαδικασίες και να επιστρέψω πίσω σώα.

Γνώριζα ότι ο πόλεμος σχεδόν έχει τελειώσει στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με την επικράτηση και τον έλεγχο πολλών περιοχών από την Συριακή κυβέρνηση και τον στρατό της, απέκλεισα εκ των πραμάτων ότι δεν θα μπορούσα να επισκεφτώ κάποιες περιοχές λόγω της επικράτησης αντικυβερνητικών και άλλων δυνάμεων και μπορώ να πω με σιγουριά πια, ότι όλες τις ημέρες που έμεινα στη χώρα ήμουν ασφαλής.

Και θα σου εξηγήσω πολύ απλά, αυτά που κατάλαβα στο ταξίδι μου γιατί το πρόβλημα της Συρίας είναι περίπλοκο, ειδικά για μένα που δεν ασχολούμαι με την πολιτική και με τις γεωπολιτικούς χάρτες των χωρών.

Το βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, που συνορεύει με την Τουρκία βρίσκεται υπό των έλεγχο των Τούρκων και είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.
Το Βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, που συνορεύει με την Τουρκία αλλά και το Ιράκ, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των μαχητών των Κούρδων. Σ
τα BA, υπάρχει πρόβλημα με συχνές επιθέσεις των ανταρτών στην περιοχή. Φυσικά κανένας ταξιδιώτης δεν πάει βόρεια, το ξεχνάει.
Σκέψου ότι κοντά στο βορρά, βρίσκεται και το Αλέπο (Χαλέπι) απέχει ούτε 50 χλμ από εκεί από τις απαγορευμένες περιοχές. 
Το ανατολικό τμήμα της χώρας που στην ουσία είναι η έρημος της χώρας είναι υπό των έλεγχο των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» δηλαδή τους Τζιχαντιστές. Κάπου εκεί θα πρέπει να επισκεφτείς και τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας με ειδική άδεια, που ευτυχώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.
Ας πάμε Νότια τώρα, εκεί η περιοχή είναι υπό των έλεγχο των αντικυβερνητικών- Ελεύθερος Συριακός Στρατός FSA, μάλιστα έχουν και δικιά τους σημαία, εκεί θα πρέπει να επισκεφτείς την Bustra και ναι θα το κάνεις.
Επίσης το Ισραήλ έχει ανοιχτό μέτωπο με την Συρία με συχνές επιθέσεις με πύραυλους κυρίως σε στρατιωτικούς στόχους.

Για να σε καθησυχάσω, το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, το ελέγχει το καθεστώς Ασάντ δηλαδή η Κυβέρνηση, ο στρατός, η Ρωσία κλπ. Ασφαλές θεωρείται και το κόμματι της χώρας κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.
Ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, με την αραβική Άνοιξη, θεωρείται για πολλούς ότι έληξε όμως τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο και για να σας πω την αλήθεια όσα περισσότερα διαβάζω αλλά και ότι άκουσα και είδα εκεί με μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. Τρομοκρατία, απαγωγές, επιθέσεις σε χωριά, πόλεις, σε στρατιωτικές βάσεις, ακόμη και στους δρόμους όπου διεξάγεται η δημόσια συγκοινωνία συνέβησαν πολλές φορές  τα προηγούμενα χρόνια παρά τις συμφωνίες της Κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός.
Τελικά στην περιοχή δραστηριοποιούνται Ρώσοι, Αμερικάνοι, Ιρακινοί, Ιρανοί, Σαουδάραβες, Λιβανέζοι, Ισραηλινοί και άλλοι καθιστώντας την περιοχή εύφλεκτη και τις καταστάσεις απρόβλεπτες ανά πάσα στιγμή, παρά την ηρεμία που αντιλαμβάνεσαι όταν είσαι εκεί.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν είναι δύσκολο για κάποιον έστω και έμπειρο ταξιδευτή να ταξιδέψει μόνος του στην Συρία χωρίς την συνοδεία κάποιου τουριστικού πράκτορα που γνωρίζει την περιοχή και έχει άμεση πρόσβαση στις εξελίξεις. Μάλιστα απαγορεύεται και από το συριακό κράτος η αυτόνομη επίσκεψη της χώρας χωρίς τοπική συνοδεία, λόγω κάποιων περιστατικών που συνέβησαν όταν άνοιξε η χώρα πριν το 2020, με συλλήψεις, απώλειες ζωών ακόμη και με εμπλοκή κρατών για την επίλυση των θεμάτων, που δημιουργήθηκαν. Τώρα έχουν ησυχάσει τα πράγματα μετά από συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των αντιπάλων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλη τη χώρα αλλά και αλλά μέσα στις πόλεις υπάρχουν τόσα πολλά check points με στρατιώτες, που δεν έχω συναντήσει σε κανένα άλλο ταξίδι μου, κάνουν τακτικούς ελέγχους σε πρόσωπα, αποσκευές, μεταφορικά μέσα, συστάσεις πως να κινηθεί κάποιος ακόμη και απαγόρευση εσόδου σε κάποιες περιοχής και απαγόρευση φωτογραφιών και videos σε στρατιώτες, σημεία ελέγχου και όπου κρίνουν αυτοί και εκείνη την ώρα, απαραίτητο.


Εάν θέλετε να επισκεφθείτε τη Συρία για να την γνωρίσετε όπως είναι σήμερα καθώς και να περιηγηθείτε στα ιστορικά της αξιοθέατα με ασφάλεια, πρέπει να έχετε έναν τοπικό guide και ένα τοπικό τουριστικό γραφείο δίπλα σας.

Ένας αξιόπιστος οδηγός είναι ο Ayoub από το Marrota με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε εκ μέρους μου, για να κανονίσει τα πάντα και για το δικό σας ταξίδι ώστε να είναι πλήρες και ασφαλέστατο.

Πείτε του να σας κάνει το δικό μας 8ημερο πρόγραμμα το οποίο ήταν πλήρες και περιείχε ότι πρέπει να δει και να ζήσει ο ταξιδιώτης στην σημερινή Συρία. Αν θέλετε επιπλέον πληροφορίες για το ταξίδι μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο e-mail.

Θα σας δώσω χαρακτηριστικά δυο περιστατικά που δεν είχαν κίνδυνο αλλά ούτε ιδιαίτερο λόγο να συμβούν και που με την άμεση διαμεσολάβηση του συνοδού μας λύθηκαν επί τόπου, στην παλαιά πόλη της Δαμασκού μας απέτρεψαν ευγενικά να μην περιηγηθούμε σε κάποια σοκάκια ούτε να τραβήξουμε φωτογραφίες, μετά από έλεγχο σε check point.

Το ίδιο συνέβη και στην πόλη του Χαλεπίου, μας απαγόρευσε ο ίδιος στρατιώτης που πέσαμε πάνω του δυο φορές να τραβήξουμε φωτογραφίες και βίντεο έξω από φούρνο που περίμενε πρωί πρωί ο κόσμος να πάρει το ψωμί της ημέρας αλλά και αργότερα από κατεστραμμένες  περιοχές όπου δούλευαν συνεργεία και την  ανακατασκεύζαν.

Ποτέ δεν καταλάβαμε τον λόγο! καταλάβαμε μόνο την δύναμη της εξουσίας !!!




Φυσικά διαπίστωσα ότι στις πόλεις η ζωή κυλάει ομαλά, όπως και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι κάτοικοι περιφέρονται κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, τα παιδιά συνεχίζουν την καθημερινότητα τους, πηγαίνουν σχολείο, παίζουν στις γειτονιές, οι νέοι πάνε στα πανεπιστήμια και τις δουλειές τους, οι έμποροι ανοίγουν τα καταστήματα τους, οι κάτοικοι εργάζονται σε επιχειρήσεις και τα δικά τους εργαστήρια, οδηγούν τα αυτοκίνητα τους, χρησιμοποιούν μέσα μαζικής συγκοινωνίας, τρώνε στα εστιατόρια οικογενειακώς, πίνουν τον καφέ και το τσάι τους με παρέες τους, καπνίζουν τον ναργιλέ τους, ενώ οι περισσότεροι μας πλησίαζαν για να μιλήσουν μαζί μας, να μάθουν από που είμαστε, τα ονόματα μας και να μας ευχαριστήσουν που πήγαμε στη χώρα τους

WELL COME TO SYRIA

To ακούσαμε πολλές φορές και εισπράξαμε ευγένεια, σεβασμό, ζεστές αγκαλιές, φιλιά, φιλοξενία ειδικά όταν τους λέγαμε ότι είμαστε από την Ελλάδα η χαρά τους ήταν ολοφάνερη. Δάκρυσαν και δακρύσαμε μαζί τους μέσα από κουβέντες και ιστορίες που μας είπαν. Αυτή η επαφή με τους ντόπιους είναι ίσως και το πιο σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού για εμένα.


ΠΟΣΟ ΗΘΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Πολλοί από εσάς γνωρίζω ότι εξ αρχής δεν συμφωνήσατε με την επιλογή μου να επισκεφτώ την Συρία, μια χώρα που έζησε μια από τις πιο μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών, μια χώρα που 500χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν πολεμώντας για τα ιδανικά τους, σε οποία μεριά και αν ανήκαν, μια χώρα που η καταστροφή της είναι ολοφάνερη με πόλεις και χωριά που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μεγάλα τμήματα τους, μια χώρα που πέντε εκατομμύρια άνθρωποι την εγκατέλειψαν για να σωθούν.

Πολλοί μου είπατε "Τι θα πας να κάνεις στη Συρία, έχουν ακόμη πόλεμο εκεί, δεν είσαι καλά", " πας καλά? έχεις τάσεις αυτοκτονίας? τι ταξίδι είναι αυτό" " Αυτοί έρχονται εδώ και ΕΣΥ θα πας εκεί" " Η καταστροφή, ο πόνος, η προσφυγιά, ο θάνατος και τα συντρίμμια δεν είναι τουρισμός ούτε φόντο για φωτογραφίες. Λυπάμαι. Ένα μεγάλο άκυρο από μένα" και άλλα πολλά τέτοια.

Σήμερα και αφού επέστρεψα μπορώ να δηλώσω κάτι που ήξερα από την αρχή όταν αποφάσισα το ταξίδι μου, δεν πήγα χωρίς να ξέρω που πάω, απλά ήθελα να ζήσω την πραγματικότητα και το σήμερα στο ταξίδι μου. Σ αυτό το ταξίδι πήγα για να δω με τα δικά μου μάτια τι συμβαίνει σήμερα σ΄ αυτή χώρα και αν υπάρχει μέλλον, πήγα για να γνωρίσω και να μιλήσω με τους ντόπιους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά σε αυτή την πονεμένη χώρα, να καταλάβω τι είναι αλήθεια και τι ψέματα και να σας τα μεταφέρω με τα δικιά μου ματιά. 

Μπορώ πια να πω ότι δεν μετάνιωσα στιγμή που επισκέφτηκα την Συρία, ότι η αλήθεια σε τέτοιες εμφύλιες συρράξεις, είναι πάντα κάπου στη μέση, όμως μπορώ να σας πω με σιγουριά, αφού και εσείς εκτιμήσετε την κατάσταση και τι απατήσεις έχετε από ένα ταξίδι και σε περίπτωση που θα σας αρέσει να είναι λίγο διαφορετικό, χωρίς όμως κινδύνους, ε ναι να αποφασίσετε και να πάτε τώρα και όχι όταν θα πέσουν οι κατασκευαστικοί κολοσσοί και οι μεγάλες επενδύσεις και θα είναι όλα διαφορετικά. Πάτε να γνωρίσετε την αληθινή ζωή μετά από μια κρίση και τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο και τις καταστροφές. Γιατί στη ζωή υπάρχει μόνο το σήμερα και το αύριο δεν το ξέρουμε.


Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς, γνωρίσατε την Συρία πριν τον πόλεμο, θεωρείτε ότι την είδατε διαφορετικά από ότι την είδα στο πρόσφατο ταξίδι μου, όμως δεν αλλάξαν και πολλά πράγματα, να είσαστε σίγουροι. Το κέντρο της Δαμασκού είναι ανέγγιχτο, χωρίς να να έχει θιγεί από τον πόλεμο έχει τα ίδια ταλαιπωρημένα κτήρια αφού πρόκειται για μια από τις παλιές πόλεις του κόσμου, η Χάμα το ίδιο είναι πανέμορφη και σφίζει από ζωντάνια, στις μεγάλες πόλεις οι πολεμικές συγκρούσεις έγιναν περιφερειακά που ούτως ή άλλως δεν πήγαινε κανένας τουρίστας, ενώ σε κάποια κτήρια που υπέστησαν όχι σοβαρές βλάβες άρχισε να γίνεται αποκατάσταση. 

Η παλιά πόλη και η γνωστή αγορά του Χαλεπίου υπέστη μεγάλες καταστροφές αλλά βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης. Κάποιες πόλεις και χωριά στο βορεινό τμήμα έχουν μεγάλες καταστροφές 
και θεωρώ ότι θα αργήσουν να αποκατασταθούν.

Η Παλμύρα παρά τις καταστροφές της στέκει εκεί περήφανη και πανέμορφη για να την θαυμάσει ο επισκέπτης της, οι αρχαιολογικοί χώροι της Απάμια, της Bustra είναι ακόμη εντυπωσιακοί και σας περιμένουν. 

Στα χωριά με τα χριστιανικά μοναστήρια και τις εκκλησίες έγιναν γρήγορα έργα αποκατάστασης και ο ταξιδιώτης αν δεν δει τα χαλάσματα δίπλα τους δεν θα καταλάβει τι συνέβη λίγα χρόνια πριν. 

 Για το Krak de chevaliers δεν έχω να πω κάτι γιατί δεν είμαι fun των κάστρων, τα βαριέμαι αφόρητα, όμως άξιζε τον κόπο η διαδρομή μέσα από τα ερημωμένα και κατεστραμμένα χωριά, όπου ακούσαμε και 2 πυροβολισμούς, προφανώς επρόκειτο για ασκήσεις στρατιωτών και όχι για το λάστιχο του αυτοκίνητου μας όπως μας καθησύχασαν οδηγός και guide, και αναπτύσσοντας ταχύτητα την κάναμε.

Μοναδικό σημείο ζωής, στα χωριά τα οποία απείχαν μόλις λίγα χλμ. από τις εμπόλεμες ζώνες, ήταν τα check points και κάποιοι στρατιώτες με τις οικογένειες τους, που έχουν εγκατασταθεί και μένουν ανάμεσα στα χαλάσματα, για την προστασία της περιοχής.

Βρεθήκαμε στα 5 χλμ απόσταση από περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση και δεν είδαμε κάτι ανησυχητικό. Φυσικά δεν κάναμε καμία στάση πουθενά, στις οδικές μας διαδρομές εκτός των πόλεων ούτε για έκτακτη φυσική ανάγκη παρά μόνο σε ασφαλή σημεία.

Πιστεύω και εύχομαι ολόψυχα ότι σε λίγα χρόνια οι ζημιές στη χώρα θα αποκατασταθούν, οι πληγές θα κλείσουν και όλα θα είναι ένα άσχημο όνειρο που πέρασε.

Για εμένα αυτό το ταξίδι ήταν επαναπροσδιορισμός του τρόπου σκέψης μου για την ζωή, τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες και όσα συμβαίνουν γύρω μου. Ήταν μια εμπειρία ζωής και ας μαύρισε η ψυχή μου κάποιες στιγμές, το χαμόγελο όμως και η δύναμη αυτών των ανθρώπων για ζωή με έκανε να αισθανθώ ότι πάντα θα υπάρχει ελπίδα για καλύτερες ημέρες.


Και επειδή ξέρω ότι και σε εσάς αρέσουν όπως και σε εμένα, τα αξιοθέατα, οι αρχαιολογικοί τόποι, υπόσχομαι ότι θα σας τα γράψω για αυτά σε επόμενα άρθρα και μην νομίζετε δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τότε που πήγατε και εσείς, πριν 10 και 15 χρόνια πριν. Φροντίζουν να τα ανακατασκευάζουν γιατί θέλουν η χώρα να ανοίξει πάλι τουριστικά αφού και παλιά ο τουρισμός αποτελούσε βασική πηγή εσόδων της και έχει τόσα να δείξει. Φυσικά δεν θα παραλείψω να αναφέρω τα ντόπια φαγητά που με τις γεύσεις και τα αρώματα τους, κάνουν τα ταξίδια μας αξέχαστα.

Έτσι λοιπόν για να κλείσω το θέμα ασφάλεια και τι είναι ηθικό στο μυαλό μου, θεωρώ ότι είναι ασφαλές και ηθικό να επισκεφτεί κάποιος την Συρία, για τους λόγους που αναφέρω σε διάφορα σημεία του άρθρου για να στηρίξει έναν λαό που είναι ευγενικός φιλόξενος, έχει ιστορία, κουλτούρα παρόν και θέλει να έχει μέλλον.


Αν χρειαστείτε βοήθεια ζητήστε τη στήριξη της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στη ΔΑΜΑΣΚΟ

11, Mazzeh-Est, Rue Farabi Garden, Bldg. Pharaon, Damascus (P.O.Box 30319)

Τηλέφωνα / Fax.: Τηλ.: 00963116115009, 00963116113035Fax: 00963116114920
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: +00963996103030
Email / Website: Email.: gremb.dam@mfa.gr
Διαφορά Ώρας / Ωράριο: Διαφ. Ώρας: X: 0, Θ: 0Ωράριο: X: 09:00-16:00, Θ: 09:00-16:00


ΝΟΜΙΣΜΑ-ΚΑΡΤΕΣ

Η λίρα Συρίας SYP είναι το επίσημο νόμισμα της Συρίας και εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα της Συρίας. 
Προσοχή!! Η επίσημη ισοτιμία της λίρας Συρίας είναι σήμερα 1 EYRO 2640,50 (7-12-22) εμείς τον Οκτώβρη την πετύχαμε κάτω από 2.500
Η Συρία βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση και πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην χώρα μέχρι και σήμερα. O πληθωρισμός στην χώρα είναι μεγάλος. Φροντίστε λοιπόν να βρείτε εναλλακτικές για να ανταλλάξετε το νόμισμα σας, όχι σε τράπεζες με την νόμιμη ισοτιμία, δεν σας συμφέρει αλλά ρίξτε μια ματιά στα ανταλλακτήρια και γιατί όχι στη μαύρη αγορά όπου μπορείτε να πετύχετε καλύτερη τιμή. Αυτό βέβαια καταλαβαίνεται ότι είναι παράνομο.
Ανταλλάξαμε δολάρια και ευρώ, από έμπιστο άνθρωπο, που λειτουργούσε σαν φορητή τράπεζα φορτωμένος με σακίδιο γεμάτο με χρήμα, σε πολύ καλύτερη ισοτιμία, ίσως και 2 φορές μεγαλύτερη. Η αξία της λίρας Συρίας μειώθηκε ραγδαία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Γιαυτό σας προτείνω να έχετε μαζί σας δολάρια και όχι ευρώ, γιατί έτσι θα πετύχετε καλύτερη τιμή ενώ όλοι για τις υπηρεσίες τους προτιμούν να πληρώνονται σε δολάρια. Μην εκπλαγείτε από την ποσότητα των χαρτονομισμάτων αν αλλάξετε 50 ευρώ, θα 'ρθει στα χέρια σας ένα βουνό από συριακά χαρτονομίσματα. Μην αλλάξετε πολλά από την πρώτη ήμερα που θα φθάσετε για τις προσωπικές σας ανάγκες γιατί δεν θα ξέρετε που να τα αποθηκεύσετε. Θεωρώ ότι κατά την διάρκεια ενός 8ημερου ταξιδιού εκτός από τα χρήματα που πρέπει να δώσετε σε δολάρια στο τουριστικό γραφείο και τα έξοδα της visa ένα 100αρικο ίσως είναι υπεραρκετό για να ψωνίσετε, να φάτε, να διασκεδάσετε και να καλύψετε και τα φιλοδωρήματα που συνηθίζονται και εδώ.

Στην Συρία δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πουθενά πιστωτικές κάρτες, ούτε να κάνετε αναλήψεις από ATM τραπεζών λόγω των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

ΓΛΩΣΣΑ

Η επίσημη γλώσσα της Συρίας είναι τα Αραβικά. Θα δυσκολευτείτε να συνεννοηθείτε στα Αγγλικά γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Την Συρία την επισκεφθήκαμε τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη. Κυκλοφορούσαμε κατά την διάρκεια της ημέρας με καλοκαιρινά ρούχα και χρειασθήκαμε τις πρώτες πρωινές και τις βραδινές ώρες ένα ελαφρύ μπουφάν. Το κλίμα είναι μεσογειακό και μεσανατολικό και έτσι η θερμοκρασία τον χειμώνα δεν πέφτει πολύ χαμηλά και το καλοκαίρι δεν ανεβαίνει πάρα πολύ. Κατά την γνώμη μου οι καλύτερες εποχές για να επισκεφτείτε την Συρία είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. 

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΥΘΩ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Δεν υπάρχει περιορισμός στον τρόπο που θα ντυθείτε, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της μαντήλας για τις γυναίκες όπως σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Όμως είναι η υποχρεωτική η χρήση της στους ιερούς χώρους των μουσουλμάνων που θα επισκεφτείτε και πρέπει επιπλέον να φορέσετε μια  μακριά ρόμπα που θα σας δώσουν στην είσοδο.

Η Συρία είναι μια χώρα πολλών θρησκειών. Μαζί με τον πλειοψηφικό σουνιτικό πληθυσμό, υπάρχουν μεγάλες κοινότητες Σιιτών, Χριστιανών, Δρούζων και Αλαουιτών, καθώς και άλλες μικρότερες αιρέσεις και θρησκείες.


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Στην Συρία οδηγούν στα δεξιά, tip άχρηστο αφού όλες τις μεταφορές σας θα τις έχουν κανονίσει για μεγαλύτερη ασφάλεια οι άνθρωποι του τουριστικού γραφείου. Γενικά οδηγούν λίγο άναρχα όπως και σε όλες τις Αραβικές χώρες, φυσικά με πολύ θόρυβο από τις κόρνες και καυσαέρια. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς αν πάτε, δεν υπάρχουν πρατήρια για τον ανεφοδιασμό καυσίμων αλλά γίνεται με απλές διαδικασίες με γέμισμα πετονιών που αγοράζουν οι οδηγοί από υπαίθρια καταστήματα.


Κωδικός κλήσης +963. Ο κωδικός κλήσης για την Συρία είναι +963 (00963)
Η χρήση του κινητού σας με το πρόγραμμα σας γίνεται με πολύ μεγάλη χρέωση από τις τηλεφωνικές εταιρίες, όμως μπορείτε να αγοράσετε μια τοπική κάρτα sim. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα (για αγορά 3 καρτών κάναμε περισσότερο από 1 ώρα) αφού πρέπει να καταγραφούν τα στοιχεία σας με την επίδειξη του διαβατήριου σας αλλά το κόστος είναι πολύ μικρό για την απόκτηση της, για 10 GB, πληρώσαμε ούτε 2 ευρώ. δείτε εδώ τα προγράμματα https://mtnsyr.com/dealers-description


ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ


Η χαρά του καλοφαγά είναι και αυτή η χώρα όπως και η περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής. Καλομαγειρεμένα κρεατικά κυρίως αρνί και μοσχάρι, κοτόπουλο αλλά και η χαρά του χορτοφάγου καθώς λαχανικά και όσπρια τα μαγειρεύουν και τα χρησιμοποιούν σε όλες τις συνταγές τους. Μπαχαρικά, καρυκεύματα, μυρωδικά βασικά συστατικά των φαγητών τους. Μπορείτε να βρείτε και να πιείτε τα πάντα, ένα ποτήρι καλό κρασί αφού η περιοχή λόγω του κλίματος έχει καλούς αμπελώνες, τοπικές μπίρες, αναψυκτικά και χυμούς. Δεν θα βρείτε κόκα κόλα αλλά πιστέψτε με, θα αντέξετε και χωρίς αυτή.


Ένας αξιόπιστος οδηγός είναι ο Ayoub από το Marrota με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε εκ μέρους μου για να κανονίσει τα πάντα και για το δικό σας ταξίδι Travel. ayoub@marrota.com +963954840021 WhatsApp.


ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ

صباح الخير
ṣabāha l-ḫair
Καλημέρα!

مرحباΓειά σου!

صباح الخيرΚαλημέρα!

السلام عليكمΚαλημέρα!

مسا الخيرΚαλησπέρα!

تصبح على خيرΚαληνύχτα!

بايΓειά!

سلامΣτο επανειδήν!

Διαβάστε επίσης για το οδοιπορικό μας, στη ΣΥΡΙΑ





TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου