PALMYRA - η αρχαία πόλη στην συριακή έρημο

Ένας από τους λόγους που αποφάσισα αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι την Συρία, ήταν εκτός των άλλων, που έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μου, να επισκεφτώ την αρχαία πόλη της Παλμύρας. Ήταν ένα όνειρο ζωής που είχα από μικρό μικρό παιδί, τότε που ξεφύλλιζα ταξιδιωτικά προγράμματα γραφείων και ονειρευόμουνα ότι κάποια ημέρα θα βρεθώ και εγώ εκεί.

Πάντα με μάγευε η έρημος και ήθελα να επισκεφτώ τον αρχαιολογικό χώρο της PALMYRA, που κτίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια καταμεσής της ερήμου μέσα σε μια όαση με φοίνικες.

Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν την έρημο, στο δρόμο του μεταξιού και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου». Εμποροι με τα καραβάνια τους έφταναν μέχρι εδώ για μια στάση και ξεκούραση, ενώ ντόπιοι βεδουίνοι τριγυρνούσαν και προσέφεραν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους για την την περιοχή.

Γνωστή η Παλμύρα από τους περιηγητές του 17ου και 18ου αιώνα, που μετά από μέρες ταξιδιού πάνω στις καμήλες έφταναν στην πόλη της ερήμου με τους φοίνικες και τους αρχαίους ναούς ενώ έγραφαν και διέδιδαν την φήμη για την ομορφιά της σ΄ όλο τον κόσμο.

Το ελληνικό όνομα «Παλμύρα» αποτελεί μετάφραση του αρχικού αραμαϊκού ονόματος Tadmor, που σημαίνει «φοινίκια πόλη»


Έτσι σήμερα και εμείς σαν σύγχρονοι ταξιδιώτες, διασχίζοντας την συριακή έρημο με αυτοκίνητο, περνώντας από πολλά check points με στρατιώτες να μας ελέγχουν βρεθήκαμε αρχικά στη κωμόπολη Τadmor για να επισκεφτούμε στην συνέχεια, τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρα που τόσα είχαμε διαβάσει και ακούσει ειδικά τα τελευταία χρόνια.



Η Παλμύρα βρίσκεται στη συριακή έρημο, 253 χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού περίπου 3 ώρες και ένα τέταρτο απόσταση. Εμείς την προσεγγίσαμε από την Almishtaya όπου διανυκτερεύσαμε το προηγούμενο βράδυ (διαβάστε το σχετικό άρθρο 👇) μέσω της Homs. Διανύσαμε μια απόσταση 220 χλμ σε ένα 3 τρίωρο περίπου. Ο δρόμος είχε κίνηση στο μεγαλύτερο μέρος του με μεγάλα βαρέα οχήματα, πολλά από αυτά είχαν προορισμό ή έρχονταν από άλλες αραβικές χώρες φορτωμένα με καύσιμα και άλλα προϊόντα.


Μια τεράστια πινακίδα που είδαμε καθοδόν, ήταν η πρώτη στάση μας για μια φωτογραφία, μας έδειχνε ότι μπορούσαμε να επιλέξουμε τον προορισμό μας που φυσικά δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από την Παλμύρα αφού για εκεί, πήραμε ειδική άδεια για την ημερήσια επίσκεψη μας. Και λέω ημερήσια διότι κάποιοι από εσάς που την επισκεφθήκατε πριν τον πόλεμο είχατε την ευκαιρία να διανυκτερεύσετε εκεί κάτι που δεν μπορεί να γίνει στις ημέρες μας λόγω των συνθηκών. Η περιοχή έχει ανακαταληφθεί από τον κυβερνητικό στρατό τον Μάρτιο του 2017 και την εποπτεία και την ασφάλεια έχει αναλάβει ο Ρωσικός στρατός, αφού ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ανακατέλαβε την πόλη της Παλμύρας, που ήταν στα χέρια των τζιχαντιστών από το 2015. Μετά την απομάκρυνσή του ISIS στα βουνά του Ιράκ και της Συρίας, φρόντισαν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν εκρηκτικούς μηχανισμούς και νάρκες από το χώρο ενώ κατά την διαδρομή διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά check points, συνεχόμενοι έλεγχοι, ταυτοπροσωπίες και πολλά οχυρωματικά έργα στη έρημο για να αντιμετωπίσουν τυχόν επιδρομές του Isis ακόμη και σήμερα. Οι Ρώσοι εγκατέστησαν το στρατηγείο τους στην Ακρόπολη της Παλμύρας, ψηλά στο λόφο για να εποπτεύουν όλη την περιοχή στην έρημο. Φυσικά σήμερα η ακρόπολη των Μαμελούκων, του 13ου αιώνα, που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο δεν είναι επισκέψιμη.



Για να επισκεφτεί κάποιος το 2022 την Παλμύρα χρειάζεται ειδική άδεια, η οποία μπορεί να κανονιστεί από το τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο. Η άδεια αυτή δεν έχει σχέση με την visa η οποία είναι απαραίτητη για την είσοδο σας στην χώρα αλλά είναι ειδική άδεια που πρέπει να εγκριθεί από ανώτατους αξιωματούχους του στρατού. Μάλιστα μας την παρέδωσε ο ίδιος ο αξιωματούχος στο αυτοκίνητο, στον guide μας, συνοδευμένος και από άλλους στρατιώτες, μας καλωσόρισε που επισκεφθήκαμε την χώρα του, μας χαιρέτησε τον καθένα προσωπικά ενώ ο στρατιώτης μας κέρασε φρέσκο ζεστό αραβικό καφέ με κάρδαμο, φωτογραφήθηκαν μαζί μας και μας ευχήθηκαν καλό ταξίδι.


Η επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στην Τadmor, ήταν μια πλήρης απογοήτευση από τις εκτεταμένες καταστροφές του και μόνο συγκίνηση και οργή μπορεί να προκαλέσει στον επισκέπτη, αυτή η κατάσταση.
Το μουσείο το οποίο έχει υποστεί πολλές ζημιές στο κτήρια αλλά και στα αρχεία του και στα εκθέματα του, κυρίως στα μεγαλύτερα και πιο βαριά που δεν πρόλαβαν να τα μεταφέρουν. Αρκετά πιο μικρά σε μέγεθος τα μεταφέραν στην Δαμασκό για φύλαξη πριν τις επιθέσεις. Κάποια άλλα, που γλίτωσαν ή τα μάζεψαν κομμάτι κομμάτι, από την καταστροφή και την λεηλασία, μετά την λήξη του πολέμου τα 'στειλαν για αποκατάσταση στα εργαστήρια της Δαμασκού ελπίζοντας κάποια μέρα να τα επιστρέψουν στην βάση τους.




Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται δίπλα στην πόλη και θα μετακινηθείτε με αυτοκίνητο μέχρι εκεί με συνοδεία για ασφάλεια είναι ένα μοναδικό παράδειγμα συγχώνευσης μεταξύ ελληνορωμαϊκής και ανατολίτικης αρχιτεκτονικής, μιας πόλης που κτίστηκε το 200 μ.χ. την καθιστούν ακόμη και σήμερα μετά τις εκτεταμένες καταστροφές σε ένα από σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου.




Η PALMYRA έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO  το 1980 και πραγματικά δεν με απογοήτευσε η επίσκεψη μου εκεί καθόλου γιατί ναι μεν έχουν καταστραφεί πολλά και σημαντικά μνημεία του χώρου όμως παρά το μέγεθος της καταστροφής μπορείς να τριγυρίζεις ώρες και να ανακαλύπτεις τις ομορφιές μιας από τις πιο όμορφες αρχαίες πόλεις του κόσμου. Το καλύτερο ήταν ότι καταφέραμε να την δούμε χωρίς πλήθη τουριστών και ενοχλητικών μικροπωλητών για να μας πουλήσουν σουβενίρ και μικροαντικείμενα.


 


Ο Ιsis κατάφερε να καταστρέψει ότι άφησε ορθό ο χρόνος έτσι στα κατεστραμμένα μνημεία συγκαταλέγεται η σπουδαία και πολύ φωτογραφημέ αψίδα της Παλμύρας, το Τετράπυλον, η πρόσοψη του αρχαίου Ρωμαϊκού θεάτρου που ευτυχώς ανακατασκευάστηκε και ο Ναός του Bel. O ISIS τον Αύγουστο του 2015 ανατίναξε το κτήριο με τα 2 ιερά που βρίσκονταν στο εσωτερικό του αφιερωμένα στον θεό του ήλιου Yarhibol και στο θεό της Σελήνης Aglibol.






Παρόλα αυτά η μεγάλη κιονοστοιχία που διασχίζει την πόλη για 1100 μέτρα από όπου περνούσαν τα καραβάνια και έφταναν από την έρημο στην πόλη, τα λουτρά της Ζηνοβίας, ερείπια από οικίες, καταστήματα, αποθήκες, τάφοι και τόσα ακόμη μνημεία σε κάνουν να έχεις ανάμεικτα συναισθήματα από την μια θαυμασμό για όσα έχεις την τύχη να βλέπεις και συγκίνηση που κατάφερες να φθάσεις μέχρι εδώ και από την άλλη οργή και απογοήτευση για το μέγεθος των καταστροφών που οι ισλαμιστές έχουν προκαλέσει στα αρχαία μνημεία, ηλικίας περίπου 2.000 ετών, όταν μάλιστα επικαλούνται ότι τις κάναν στο όνομα της θρησκείας και της ελευθερίας.


Το ταξίδι μας μέχρι την Παλμύρα και η περιήγηση μας στον χώρο, έγινε με ασφάλεια χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις χάρη στην καλή οργάνωση του τοπικού γραφείου, του guide μας και του προσεκτικού σ όλη την διαδρομή οδηγού μας.


Διαβάστε τα άρθρα για το ταξίδι μου στην Συρία, επικοινωνήστε μαζί μου αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για να επισκεφτείτε την Συρία και θα σας φέρω σε επαφή με το γραφείο.

ΣΥΡΙΑ 3-11-2022

Διαβάστε επίσης για το οδοιπορικό μας, στη ΣΥΡΙΑ




Ταξίδι στη Συρία - Γνωρίζοντας  την Απάμεια, την Χάμα και το Krak de Chevaliers (ΑΡΑΜΕΑ-ΗΑΜΑ-KRAK DE CHEVALIERS-AL MISHTAYA)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary











TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου