BARON HOTEL - ALEPPO μια επίσκεψη σε ένα ξενοδοχείο, πραγματικό μουσείο

Γνώριζα ότι το το πιο διάσημο ξενοδοχείο στη Συρία ήταν το Baron Hotel στο Aleppo (Χαλέπι όπως το γνωρίζουμε) έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνουμε ένα πέρασμα για να το επισκεφτούμε αφού σήμερα είναι αδύνατη η διαμονή του σ αυτό λόγω των καταστροφών που υπέστη από την κρίση των προηγουμένων ετών.




Το Baron Hotel είναι το παλαιότερο ξενοδοχείο στην Συρία, ιδρύθηκε το 1909 από τους Αδελφούς Μαζλουμιάν, σε γαλλικό στιλ, με άνετα δωμάτια, μπαρ, εστιατόριο και σύγχρονες για την εποχή ανέσεις για να φιλοξενήσει κυρίως Ευρωπαίους ταξιδιώτες και εμπόρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μείνουν στα γνωστά καραβάν σαράι της εποχής, γιατί δεν τους παρείχαν όσα ήθελαν.





Στο πέρασμα των χρόνων το ξενοδοχείο έμελλε να γίνει διάσημο φιλοξενώντας μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και τις τεχνών, πολιτικούς, ανθρώπους του εμπορίου και άλλους διάσημους και σημαντικούς ανθρώπους. Από εδώ πέρασαν Ο Λόρενς της Αραβίας το 1914, έμεινε στο δωμάτιο 202, ο βασιλιάς Φεϋζάλ που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Συρίας από το μπαλκόνι του δωματίου 215, η Αγκάθα Κρίστι, εδώ έγραψε το πρώτο μέρος του μυθιστορήματός της «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» στο δωμάτιο 203, τα οποία είναι επισκέψιμα σήμερα και θα τα βρείτε στον 2ο όροφο του ξενοδοχείου.





Το Χαλέπι κατά την εποχή της κρίσης, ήταν η πόλη η οποία επλήγη σοβαρά με σημαντικές καταστροφές από τις μάχες που έλαβαν χώρα εδώ μεταξύ κυβερνητικών και ανταρτών αλλά και από ισλαμικό κράτος. Το Baron Hotel δεν αποτέλεσε εξαίρεση και το 2014 έκλεισε αφού δέχτηκε καταστροφικά πυρά στην οροφή του και δεν μπορούσε να λειτουργήσει πιά. Στην συνέχεια φιλοξένησε πρόσφυγες ενώ αργότερα κάτοικοι της περιοχής ανέλαβαν να το καθαρίζουν και να το συντηρούν. Σήμερα η παρακμή και οι φθορές παρά τις διορθώσεις που έγιναν είναι εμφανείς ενώ οι ιδιοκτήτες του οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό είναι άγνωστο τι σκέφτονται να το κάνουν στο μέλλον.







Σας προτείνω μια επίσκεψη στο ξενοδοχείο το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Συριακής νεότερης ιστορίας ενώ θα έχετε την ευκαιρία παρά την παρακμή του, να πιείτε ένα καφέ στον υπέροχο χώρο του μπαρ, να επισκεφτείτε τα δωμάτια του δευτέρου ορόφου, να εξερευνήσετε τους χώρους και τα αντικείμενα, να θαμάσετε το μεγαλείο μια άλλης εποχής και να απολαύσετε την φιλοξενία του ανθρώπου που συνεχίζει να ζει εκεί και να το στηρίζει.

 
Το Baron Hotel θα το βρείτε στην Baron St, Aleppo, Συρία



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου