Visiting Busra - Syria

Σήμερα ταξιδεύουμε στη Νότια Συρία, στην περιοχή της Daraa, για να επισκεφτούμε την πόλη BUSRA γνωστή για τον αρχαιολογικό χώρο της, με πιο γνωστό μνημείο την ακρόπολη και το καλά διατηρημένο ρωμαϊκό θέατρο της. 


Η διαδρομή από την Δαμασκό μέχρι την BUSRA είναι 153 χλμ και κάναμε περίπου 2 ώρες σε μια διαδρομή με πολλά check points και ελέγχους. Από την BUSRA μέχρι το Αμμαν της Ιορδανίας είναι 126 χλμ περίπου 2 ώρες διαδρομή.
Μέχρι τα σύνορα της Ιορδανίας η απόσταση δεν είναι ούτε 40 χλμ δεν θα κάνετε ούτε 1 ώρα να φθάσετε. 


Οι κάτοικοι της Μπόσρα είναι κατά κύριο λόγο Σουνίτες Μουσουλμάνοι και μια μικρή σιιτική μουσουλμανική κοινότητα, περίπου 50 οικογενειών. Γνωστή σε πολλούς από την αρχαιότητα τότε που ήταν εμπορική πρωτεύουσα των Ναβαταίων. Ήταν η πιο σημαντική πόλη μετά την Παλμύρα στην περιοχή, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο πέρασμα των αιώνων Βυζαντινοί, Αραβες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι έβαλαν το λιθαράκι τους μέχρι που με τις συγκρούσεις τους την έριξαν στην αφάνεια μέχρι η Βusra να γίνει πάλι γνωστή κατά την διάρκεια της κρίσης του συριακού εμφύλιου πόλεμου.



ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ


Οι πληροφορίες μας λένε ότι Busra σημαίνει «οχυρωμένη πόλη».


Η ακρόπολη Busra χτίστηκε την περίοδο των 
Ayyūbid, τότε που η περιοχή γνώρισε μεγάλη ακμή σ όλους τους τομείς και θεωρείται το σημαντικότερο και πιο σπουδαίο κτήριο της πόλης. Οι Αγιουβίδες αναγνώρισαν τη στρατηγική αξία της τοποθεσίας της πόλης Busra καθώς βρίσκεται στη διασταύρωση των διαδρομών μεταξύ του Αλ-Σαμς, της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου και της Αραβικής χερσονήσου. Η Busra ήταν το επίκεντρο της προσοχής των σταυροφόρων, η οποίοι πολλές φορές επιχείρησαν να την κατακτήσουν αλλά λόγω της καλής οχυρωμένης ακρόπολης δεν τα κατάφεραν.

Η Busra ήταν κύριο κέντρο στο προσκυνηματικό δρομολόγιο προς την Μέκκα.


Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι το ρωμαϊκό θέατρο που βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό της ακρόπολης των Ayyūbid.


Το αμφιθέατρο χτίστηκε τον 2 αιώνα μ.Χ, επί εποχής Τραϊανού, με μαύρο βασάλτη, είναι πολύ καλά διατηρημένο μέχρι τις ημέρες μας, χωράει έως και 15.000 ανθρώπους έχει τέλεια ακουστική και η σκηνή του έχει μήκος 45 μέτρα και βάθος 8 μέτρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλοδιατηρημένα θέατρα του αρχαίου ρωμαϊκού πολιτισμού. Στο θέατρο στις ημέρες μας διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα εθνικό φεστιβάλ μουσικής και συναυλίες.
Προμαχώνες, τεράστια τείχη, διάδρομοι, θόλοι, σκοτεινές σήραγγες, υπόγειες στοές, σκάλες, κτήρια, αποθήκες απαρτίζουν την ακρόπολη της Busra όπου επί πολλούς αιώνες κτίζονταν, καταστρέφονταν, ξανακτίζονταν και πραγματικά σήμερα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.


Το θέατρο προστέθηκε στη λίστα της UNESCO το 2013, ενώ από τον Ιούλιο του 2018, ο αρχαιολογικός χώρος της Busra βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά που βρίσκεται σε κίνδυνο.






Εκτός της Ακρόπολης που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης, θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε βόρεια του θεάτρου, στην παλαιά πόλη, στον κεντρικό δρόμο με την κιονοστοιχία, να δείτε ερείπια κτηρίων, τα λουτρά, το παλάτι του κυβερνήτη, τις πύλες εισόδου στην πόλη με χαρακτηριστικές αυτή την "Πύλη του φαναριού-Bab al Kandil" , μια τεράστια κύρια πύλη που απλώνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης και είχε ανεγερθεί από τη φρουρά της τρίτης λεγεώνας καθώς και την την δυτική πύλη της πόλης, μια 
διώροφη καμάρα την "Πύλη των Ανέμων - Bab al Hawa", χριστιανικές εκκλησίες, τζαμιά με τετράγωνους μιναρέδες, αναζητήστε στην περιήγησή σας, τις κολώνες κορινθιακού ρυθμού που υπάρχουν εδώ.



Το τζαμί Al-Omari της Bosra, ιδρύθηκε από τον χαλίφη Ουμάρ, ο οποίος ηγήθηκε της μουσουλμανικής κατάκτησης της Συρίας το 636. Ολοκληρώθηκε στις αρχές του 8ου αιώνα από τον Χαλίφη Γιαζίντ Β' και ανακαινίστηκε τον 12ο και 13ο αιώνα από τη δυναστεία των Αγιουβιδών. Είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα τζαμιά και παρά τις καταστροφές που υπέστη κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, το 2014 μια οβίδα προκάλεσε μια τρύπα στην οροφή του, ενώ καταστράφηκαν και άλλα τμήματα του, σήμερα λειτουργεί αν και εμείς δεν καταφέραμε να μπούμε στο εσωτερικό του γιατί βρεθήκαμε εκεί, την ώρα που ο ιμάμης καλούσε τους πιστούς για την προσευχή. 

Κάποια στιγμή εκεί που παρατηρούσα τον χώρο και φωτογράφιζα, αισθάνθηκα ότι έπεσε σύρμα στη περιοχή ότι ήρθαν ξένοι και ξαφνικά δεκάδες κόσμου μέσα από τα ερείπια, πίσω από τις κολόνες, αρχίσαν να εμφανίζονται  τριγύρω μας, άλλοι καβαλώντας τα μηχανάκια τους και άλλοι με τα με τα πόδια, ενώ πολλά παιδιά μας πλησίασαν για μια κουβέντα και για μια φωτογραφία. Αυτό που απουσίαζε παντελώς από όλο το σκηνικό ήταν η παρουσία έστω και μιας γυναίκας. Είμασταν οι μοναδικές που κυκλοφορούσαμε εκεί πρωί πρωί.


Αναζητήστε, τα ερείπια του καθεδρικού ναού στην αρχαία πόλη Bosra. Είναι άγνωστο πότε ξεκίνησε η εποχή του χριστιανισμού στη Busra όμως τον 6ο αιώνα μ.Χ. ήταν κέντρο επισκοπής και στη συνέχεια κέντρο αρχιεπισκοπής. Ο καθεδρικός ναός ήταν αφιερωμένος στους αγίους Σέργιο, Λεόντιο και Βάκχο (τρεις Ρωμαίοι στρατιώτες που υπέστησαν μαρτύριο για να ομολογήσουν την πίστη τους), που χρονολογείται στα 511-12. Λέγεται ότι ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός εμπνεύστηκε από αυτόν τον καθεδρικό ναό το κτίριο της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.


Ενα ακόμη αξιοθέατο είναι τα ερείπια του μοναστηριού του Buhayra, ήταν η πρώτη στάση του Προφήτη Μωάμεθ όπου συνάντησε τον μοναχό Buheyra, σε ένα εμπορικό ταξίδι με τον θείο του Αμπού Ταλέμπ στην Συρία. Ο Buhayra ήταν ένας Νεστοριανός χριστιανός μοναχός που όταν συνάντησε τον Προφήτη Μωάμεθ σε ηλικία 12 ετών, παρατήρησε τη σφραγίδα της προφητείας και ισχυρίστηκε ότι θα είχε ένα μεγάλο μέλλον.

Θα χρειαστείτε σίγουρα ένα τρίωρο για να τριγυρίσετε την περιοχή και καλό είναι εκτός από τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα ανάλογα την εποχή που θα κάνετε την επίσκεψη, να φροντίσετε να έχετε μαζί σας αντηλιακό, καπέλο και νερό γιατί δεν υπάρχουν καταστήματα στον χώρο. Επίσης στον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες για αυτό κάντε μια στάση στο μαγαζί που υπάρχει στην πλατεία πριν την είσοδο σας στην ακρόπολη. Μα πόσα πράγματα σας αποκαλύπτω, ελπίζω να με ευχαριστήσετε για αυτό.... και μην ξεχάσετε να αγοράσετε κάτι από εκεί, ένα καφέ, ένα νερό.

Τα μόνα καταστήματα με σουβενίρ που θα βρείτε είναι κάποια γύρω στην πλατεία πριν την είσοδο σας στην Ακρόπολη, όπου νομίζω χρειάζεται και εισιτήριο για την είσοδο αλλά μην ανησυχείτε θα έχει φροντίσει ο guide σας για αυτό (το πιο ξέγνοιαστο ταξίδι που έκανα τα τελευταία χρόνια αφού άλλοι κανόνιζαν αντί για εμένα τα πάντα). Προσέξτε τους επίμονους πωλητές που θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν την πραμάτεια τους για αντίκες προσκαλώντας σας μέσα στα μικρά καταστήματα τους. Μικρά ή μεγαλύτερα αντικείμενα με κιλά σκόνης επάνω τους θα σας τα προτείνουν σαν αντίκες που είναι η μεγάλη ευκαιρία να αγοράσετε. Αν σας αρέσει να χαζεύτε και να αγοράζετε τέτοια αντικείμενα αναμφίβολης αξίας μην χάσετε την ευκαιρία, εμείς προτιμήσαμε να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής γιατί η Δαμασκός μας περίμενε και ο χρόνος είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα, βρισκόμαστε ήδη στην προτελευταία ημέρα του ταξιδιού μας στην Συρία..... 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ


Ο νότος της Συρίας είναι ένα κομμάτι που από τουριστικής άποψης ίσως να μην το βάζουν στο πρόγραμμα τους οι τουρίστες τα τελευταία χρόνια, γιατί δεν είναι ξεκάθαρη η πολιτική κατάσταση στην περιοχή.

Το 2012 ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Bosra και η πόλη υπέστη πολλές ζημίες κατά την διάρκεια των συγκρούσεων λόγω του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου. Τον Μάρτιο του 2015, οι αντάρτες κατέλαβαν τη Bosra από τη συριακή κυβέρνηση μετά από σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης. Από το 2018, μετά από συμφωνίες καλής θέλησης της κυβέρνησης και των ανταρτών έγινε ειρήνευση στην περιοχή, όμως οι αντάρτες είναι αυτοί που ελέγχουν τα check points και φροντίζουν για την ασφάλεια της. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι δεν είδαμε ούτε μια φωτογραφία ή αφίσα του προέδρου Ασαντ κρεμασμένη σε δρόμους και καταστήματα, όπως συνέβη όλες τις προηγούμενες ημέρες στα μέρη που επισκεφθήκαμε στη χώρα ενώ διαπιστώσαμε ότι εδώ οι σημαία τους αντί για 2 αστέρια είχε 3 αστέρια. Φαινομενικά δεν υπάρχει καμία ανησυχία, όλα κυλούν ήσυχα και ήρεμα, χωρίς να προβληματίζουν τον τουρίστα, οι κάτοικοι μας υποδέχτηκαν φιλικά και με χαμόγελα και από ότι μας ενημέρωσαν δεν υπάρχει ούτε από τους ντόπιους ούτε από την Κυβέρνηση καμία επιθυμία για επιθέσεις και αναταραχές.


Αν είσαστε λάτρεις των αρχαιολογικών χώρων και της ιστορίας, μην παραλείψετε να βάλετε την Busra στο πρόγραμμα σας, θα σας εντυπωσιάσει όπως και εμένα για έναν, δύο λόγους παραπάνω, είναι από τους λίγους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο που έχω συναντήσει μέχρι ΤΩΡΑ στα ταξίδια μου, κατασκευασμένος με μαύρο βαλσάτη αντί για το πιο συνηθισμένο μάρμαρο και επειδή έχω την εντύπωση χωρίς όμως να το έχω ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα, νομίζω ότι είναι μια αρχαία πόλη που μέσα στα ερείπια της κατοικείται μέχρι και σήμερα από τους κατοίκους της..
Διαβάστε τα άρθρα για το ταξίδι μου στην Συρία, επικοινωνήστε μαζί μου αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για να επισκεφτείτε την Συρία.

ΣΥΡΙΑ 4-11-2022

Διαβάστε επίσης για το οδοιπορικό μας, στη ΣΥΡΙΑ




Ταξίδι στη Συρία - Γνωρίζοντας  την Απάμεια, την Χάμα και το Krak de Chevaliers (ΑΡΑΜΕΑ-ΗΑΜΑ-KRAK DE CHEVALIERS-AL MISHTAYA)



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

 

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου