Ταξίδι στη Συρία - Γνωρίζοντας την Απάμεια, την Χάμα και το Krak de Chevaliers (ΑΡΑΜΕΑ-ΗΑΜΑ-KRAK DE CHEVALIERS-AL MISHTAYA)


Ηδη βρισκόμαστε στην 5 ημέρα του ταξιδιού μας στην Συρία και αφήνουμε το Χαλέπι για να επισκεφτούμε την Απάμεια που ιδρύθηκε το 301 π.Χ., και ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της βόρειας Συρίας στην εποχή των Σελευκιδών, την πανέμορφη Χάμα με τους υδροτροχούς, το πασίγνωστο krak Des Chevaliers, "Το πιο αξιοθαύμαστο κάστρο στον κόσμο" όπως σχολίασε ο Λόρενς της Αραβίας για να καταλήξουμε το βράδυ για διανυκτέρευση στην Αλμιστάγια.



ΑΠΑΜΕΙΑ-APAMEA

Από το Χαλέπι, η Απάμεια απέχει 130 χιλιόμετρα περίπου 2 ώρες διαδρομή μέσα από χωριά όπου μπορείτε να δείτε και εδώ το μέγεθος της καταστροφής από την πρόσφατη κρίση αλλά και την ελπίδα των λιγοστών ανθρώπων που απέμειναν στα χωριά τους για μια νέα ζωή ανάμεσα στα ερείπια. Τα χωριά κατοικούνται κυρίως από στρατιώτες της Κυβέρνησης που ελέγχουν την περιοχή και τις οικογένειες τους αφού η πόλη από τον Μάϊο του 2019 βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Συριακών Ένοπλων Δυνάμεων της κυβέρνησης Bashar al-Assad.


Η Απάμεια ήταν αρχαία πόλη της Συρίας. Σήμερα θα την βρείτε με το όνομα Qalaat al Madiq ή Afamiyya. Η σημερινή πόλη Qalaat al-Madiq βρίσκεται βορειοανατολικά της Χάμα και οι κάτοικοι της πόλης είναι κατά κύριο λόγο Σουνίτες Μουσουλμάνοι, κατοικούν μέσα και γύρω από την Ακρόπολη της πόλης. Η σημερινή ακρόπολη με τα εναπομείναντα σωζόμενα τείχη κτίστηκε κατά τη μουσουλμανική κυριαρχία τον 12ο αιώνα ενώ τα ερείπια της αρχαίας πόλης Απάμεια, βρίσκονται ανατολικά της πόλης.


H αρχαία Απάμεια χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας περσικής πόλης Φαρνάκης από τον Σέλευκο Νικάτωρ, έναν από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γύρω στο 300 π.Χ. με το όνομα Απάμεια, τιμώντας έτσι τη γυναίκα του Απάμα.

Σε εσάς που αρέσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και η ιστορία θεωρώ ότι είναι ένας τόπος ανάμεσα στο Χαλέπι και την Χάμα που αν και πρέπει να κάνετε μια μεγάλη παράκαμψη για να βρεθείτε εκεί, θα σας συμβούλευα να μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε.


Ο αρχαιολογικός χώρος της Απάμεια είναι χωρίς εισιτήριο, δεν είναι περιφραγμένος, δεν ελέγχεται από ότι καταλάβαμε και το πιο σημαντικό από ότι διασώθηκε στο πέρασμα των αιώνων είναι οι ψηλοί καλοδιατηρημένοι κίονες και μια στοά.

Πρώτη φορά είχα ακούσει για την Απάμεια, όταν επισκέφτηκα την αρχαία Έφεσο και περπάτησα στην μεγάλη λεωφόρο με τους κίονες, χαρακτηριστικό στοιχείο των αρχαίων πόλεων των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων όπως μας είπε ο ξεναγός μας τότε. Στις σπουδαιότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου με μεγάλες λεωφόρους και κίονες που είναι καλοδιατηρημένοι μέχρι τις μέρες μας, μας ανέφερε ότι βρίσκονται η Έφεσος, η Παλμύρα και η Απάμεια, μια σπουδαία πόλη του αρχαίου κόσμου ήταν επίσης και η Αντιόχεια με μια οδό μήκους περίπου 2.275 μέτρων, που δυστυχώς καταστράφηκε το 115 από ένα σεισμό 7,5 ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός κατάστρεψε και την αρχαία Απάμεια η οποία κτίστηκε ξανά και ξανά στο πέρασμα των αιώνων μέχρι την οριστική της καταστροφή από σεισμό το 1152, από τότε διασωθήκαν και κάποιες κολόνες, αυτές που βλέπουμε σήμερα.


Η λεωφόρος εκτείνονταν περίπου για 2 χιλιόμετρα, σε ευθεία γραμμή, από την βόρεια πύλη προς τη νότια πύλη. Στα 1.500 μέτρα υπήρχε διασταύρωση με κατεύθυνση από την Ανατολή προς την Δύση. Τριγύρω υπήρχαν κτίρια της πόλης τα λουτρά, η αγορά, το νυμφαίο, η βασιλική και ο ναός της Τύχης. Ο εσωτερικός δρόμος είχε πλάτος 20,79 μέτρα και ήταν πλακόστρωτος με μεγάλες πολυγωνικές πέτρες. Αργότερα ο εσωτερικός δρόμος μειώθηκε στα 12 μέτρα, προσθέτοντας ένα πεζοδρόμιο πλάτους περίπου 4 μέτρων σε κάθε πλευρά. Οι κίονες ύψους 9 μέτρων και διαμέτρου σχεδόν 1 μέτρου είχαν απόσταση μεταξύ τους 6,15 μέτρα και ήταν πάνω σε τετράγωνες βάσεις ύψους μισού μέτρου και 1,24 μέτρων σε κάθε πλευρά της λεωφόρου. Οι στοές κάτω από το περιστύλιο ήταν διακοσμημένες με μεγάλα ψηφιδωτά. Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν θυμίζει με τίποτα μια από τις μεγαλύτερες λεωφόρους, του ρωμαϊκού κόσμου στην Ανατολή παρόλα αυτά αποτελεί ένα σημαντικό αρχαιολογικό τόπο.


Ολοι οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της Συρίας έχουν πληγεί από λαθρανασκαφείς που διακινούν στη μαύρη αγορά θησαυρούς, φυσικά την ίδια τύχη είχε και η Απάμεια, θεωρείται μια από τις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο καθώς ένοπλες συμμορίες ειδικά κατά την περίοδο του εμφυλίου, αφού δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας έχουν πραγματοποιήσει συστηματικά παράνομες ανασκαφές, χρησιμοποιώντας ακόμη και μπουλντόζες αλλά και ηλεκτρονικά μηχανήματα για αναζήτηση μετάλλων, ψηφιδωτών και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Μια ακόμη σημαντική πληροφορία σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες ονόμαζαν την Απάμεια "κιβωτό", καθώς οι Χριστιανοί της πόλης πίστευαν ότι εκεί είχε αράξει η Κιβωτός.

Δεν μετανιώσω στιγμή για την επίσκεψη μου σ αυτή την περιοχή παρότι κάποιοι από την παρέα ήθελαν να την παρακάμψουμε, λόγω έλλειψης χρόνου αφού κινδυνεύαμε να βγούμε εκτός προγράμματος και να χάσουμε άλλα σημαντικά μέρη, με την επίσκεψη μας στην Απάμεια. Όμως όταν κάτι το θέλεις πολύ, όλα είναι εφικτά και στο τέλος της ημέρας διαπιστώνεις ότι δεν έχασες τίποτα, μόνο κέρδισες.




ΧΑΜΑ -ΗΑΜΑ (Waterwheels of Hama)


Η Ηama είναι μια πόλη γνωστή από την αρχαιότητα και μια όμορφη πόλη σήμερα που την διαρρέει ο ποταμός Orontes. Η πόλη είναι γνωστή για τους όμορφους κήπους της δίπλα στο ποτάμι και τους ξύλινους υδατοτροχούς - norias, (στα αραβικά nawāʿīr , ενικός nāʿūrah ) με διάμετρο μεταξύ 33 ποδιών (10 μέτρα) και 72 ποδιών (22 μέτρων). Οι πρώτοι κατασκευάστηκαν τον 14ο αιώνα για να ανεβάζουν νερό στο υδραγωγείο που το χρησιμοποιούσαν για πότισμα και για να το πίνουν. Μερικοί από τους πρώτους υδατοτροχούς - norias υπάρχουν μέχρι και σήμερα (περίπου 17) και είναι πόλος έλξης των τουριστών ενώ η κεντρική γέφυρα της πόλης αποτελεί μέρος για παιχνίδι με βουτιές στα νερά του Orontes, από τους ντόπιους ενώ οι σειρήνες της αστυνομίας, τους κάνουν να διαλυθούν και να κρυφτούν. Επίσης οι norias αποτελούν παράδειγμα στις μελλοντικές γενιές της ευρηματικότητας των προγόνων τους.


Η Χάμα είναι από τις πόλεις που έχουν πληγεί ακόμη και πριν την κρίση πριν το 2011 αφού πολλές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και μάχες με πολλά θύματα έχουν γίνει εδώ εναντίον των κυβερνήσεων Assad. Σήμερα είναι υπό την κυβερνητική κατοχή.



Μείναμε μόνο 3 ώρες στην Hama, περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού Orontes, είδαμε τμήματα του υδραγωγείου και πως δουλεύουν οι υδατοτροχοί και στο τέλος φάγαμε ένα από τα καλυτέρα shawarma που δοκίμασα στην Συρία. Θεωρώ ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος για να απολαύσουμε αυτή την όμορφη και γεμάτη ζωντάνια πόλη και ίσως έπρεπε να έχουμε και μια διανυκτέρευση εκεί.

Από την Απάμεια μέχρι την Ηama κάναμε περίπου 1 ώρα μια απόσταση 54 χιλιομέτρων. Από την Δαμασκό η Xάμα (βρίσκεται βόρεια της Δαμασκού), μέσω της Ηoms απέχει 222 χλμ. περίπου 3 ώρες και από το Χαλέπι απευθείας είναι 136 χλμ περίπου 1μιση ώρα.

Η Hama είναι μια πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στο Aleppo και τη Homs, οπότε καταλαβαίνετε ότι ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας μπορείτε να αλλάξετε την ροή του προγράμματος σας (σε σχέση με το δικό μας) σε συνεννόηση με το τοπικό γραφείο πάντα, αφού μόνοι σας δεν μπορείτε σχεδόν να πάτε πουθενά. Εμείς επειδή θέλαμε να επισκεφτούμε το Krak de Chevaliers και η διαδρομή διαρκεί περισσότερες από 4 ώρες απευθείας από Χαλέπι, σπάσαμε την διαδρομή με τις επισκέψεις στην Απάμεια και τη Χάμα ενδιάμεσα.


KRAK DE CHEVALIERS-

Συνεχίζουμε για το Krak de Chevaliers, το κάστρο των σταυροφόρων που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Η διαδρομή από την Χάμα διήρκησε περίπου 2 ώρες. Ηδη η ώρα είχε περάσει και υπήρχε η περίπτωση το κάστρο να κλείσει και να μην μπορέσουμε να επισκεφτούμε το εσωτερικό του. Επιτέλους φάνηκε από μακριά πάνω σε ένα λόφο 650 μέτρων, πέτρινο και επιβλητικό ενώ ο ήλιος είχε αρχίσει να δύει και του χάριζε υπέροχα χρώματα. Τότε χτύπησε το τηλέφωνο του guide μας που τον ενημερώνανε ότι ενώ η ώρα επίσκεψης για το κοινό πέρασε, θα μας περιμένουν, αφού είμασταν τόσο κοντά!


Αν και δεν τρελαίνομαι για τα κάστρα, πραγματικά χάρηκα που θα το προλαβαίναμε οριακά ανοιχτό. Πρώτα όμως έπρεπε να πάρουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες εξωτερικά και να αποτυπώσουμε την εικόνα του, από τον λόφο απέναντι του. Όντως είναι ένα επιβλητικό οχυρό σκεφτόμουν όσο το κοιτούσα στον απέναντι λόφο και από κάτω του, έβλεπα την πεδιάδα του Orontes, αναλογιζομένη τον αμυντικό ρόλο που έπαιξε στην διάρκεια των αιώνων αλλά και πρόσφατα και πραγματικά άξιζε τον κόπο που φθάσαμε μέχρι εδώ! Γιατί στα ταξίδια μας αυτό που μετράει είναι οι στιγμές! και πραγματικά αυτή η στιγμή που το αντίκρυσα θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μου για χρόνια.


Είναι ένα καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο, ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία μεσαιωνικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο, χτίστηκε τον 11ο αιώνα και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής, που ήρθε από τη Δυτική Ευρώπη και εφαρμόστηκε στη Μέση Ανατολή.

Η λέξη Krak προέρχεται από το Συριακό karak και σημαίνει φρούριο.

Το 1142 δόθηκε από τον Raymond II της Τρίπολης, στο τάγμα των Ιπποτών Hospitaller και παρέμεινε στην κατοχή τους έως ότου έπεσε το 1271 και εκδιωχθήκαν από τις στρατιές των Μαμελούκων.


Δεν θέλω να σταθώ στην ιστορία των Σταυροφόρων και των σταυροφοριών, για τις αξίες, την ηθική, τις αιματοχυσίες, τα καλά και τα άσχημα που κάναν από όπου πέρασαν θα σταθώ στο ότι ότι το krak είναι ογκώδες και πέτρινο με πολλαπλές οχυρώσεις, γεμάτο με αίθουσες μικρές και μεγάλες, αποθήκες, σκάλες, αυλές, σήραγγες, παρεκκλήσια που αν διαθέτεις χρόνο μπορείς να τριγυρνάς ώρες ολόκληρες. Θα σας προτείνω να έχετε ένα φακό μαζί σας γιατί σε κάποιες αίθουσες θα χρειαστεί να φωτίσετε για να δείτε που πατάτε, το έδαφος είναι ανώμαλο σε κάποια σημεία με λείες πέτρες και θέλει προσοχή. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε επάνω στα τείχη και τους πύργους από όπου θα έχετε ωραία θέα σ όλη την περιοχή αν όμως έχετε πρόβλημα υψοφοβίας, θα σας πρότεινα να συνεννοηθείτε από πριν με τον guide σας και να μην το επιχειρήσετε αφού σε κάποια σημεία δεν υπάρχουν προστατευτικά.


Το krak υπέστη ζημιές τα χρόνια του τελευταίου πολέμου, βομβαρδίστηκε καθώς είχε καταληφθεί από την Αλ Νούσρα και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το ανακατάλαβαν το 2014 οπότε αρχίσαν διορθωτικές επισκευές και άνοιξε πάλι για το κοινό.

Το Krak des Chevaliers έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO με μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

AL MISHTAYA

Με την έξοδο μας από το μεσαιωνικό φρούριο και αφού ευχαριστήσαμε τους φύλακες που μας περίμεναν υπομονετικά να τελειώσουμε καταλάβαμε ότι ήδη άρχισε να σκοτεινιάζει και με το αυτοκίνητο μας κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Al Mishtaya (8 χλμ μακριά περίπου 1 τέταρτο απόσταση) ένα χριστιανικό χωριό όπου θα διανυκτερεύαμε αυτό το βράδυ σε ένα όμορφο ξενοδοχείο το Vila Rosa Hotel

Αφού πήραμε τα κλειδιά του δωμάτιου μας διαπιστώσαμε ότι στο χωριό δεν υπήρχε πουθενά ηλεκτρικό, ούτε κάποιο μαγαζί ανοιχτό για να περάσουμε την ώρα μας, οι κάτοικοι δεν κυκλοφορούσαν στον δρόμο και έτσι αποφασίσαμε να ξεκουραστούμε και να κοιμηθούμε νωρίς γιατί την επόμενη ημέρα μας περίμενε ένα τα πιο σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία του ταξιδιού μας που από μικρό παιδί είχα όνειρο να επισκεφτώ! Ενας αρχαιολογικός χώρος στην Έρημο της Συρίας, ένα ιστορικό μνημείο που άντεξε στο πέρασμα των αιώνων και τα τελευταία χρόνια ακούσαμε τόσα άσχημα νέα για την καταστροφή των μνημείων και τις λεηλασίες. που έγιναν εκεί!!!
Ναι αύριο θα πάμε στη Παλμύρα!

Patriarchal Monastery of St. George

Κοντά στο χωριό al-Mishtaya στην "Κοιλάδα των Χριστιανών", στη βορειοδυτική Συρία, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ή Deir Mar Georges είναι ένα ιστορικό ελληνορθόδοξο μοναστήρι. Δεν το επισκεφθήκαμε αλλά είναι από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος στην περιοχή.

Η σημερνή ημέρα ήταν γεμάτη και στο τέλος της ημέρας διαπιστώσαμε ότι προλάβαμε να κάνουμε όλα όσα είχαμε στο πρόγραμμα, δεν χάσαμε τίποτα, μόνο κερδίσαμε γνώσεις και νέες εικόνες.

Καλό βράδυ!


ΣΥΡΙΑ 2-11-2022

Διαβάστε επίσης για το οδοιπορικό μας, στη ΣΥΡΙΑ





ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου