10 σημαντικά αξιοθέατα στην Τοσκάνη που πρέπει να επισκεφτείς

 

Υπέροχα μουσεία και πινακοθήκες, εκθέματα από τους καλυτέρους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, παλάτια, βίλλες και κήποι, τεράστιες πλατείες με δημόσια κτήρια και παλάτια, εκκλησίες και duomo με εξαιρετικά καμπαναριά, κάστρα και τείχη, πόλεις και χωριά σκαρφαλώμενα σε λόφους, δρόμοι με κυπαρίσσια και χωριά με πύργους που ξεχωρίζουν από μακριά, ιαματικά λουτρά, καταπράσινες πεδιάδες, αμπέλια και οινοποιεία με εξαιρετικά κρασιά, εστιατόρια για να απολαύσεις ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις, αυτά και αλλά πολλά είναι η Τοσκάνη που σου συστήνω να επισκεφτείς για να την γνωρίσεις.





Φυσικά δεν ήταν εύκολη η επιλογή μας για τα 10 καλύτερα αξιοθέατα που πρέπει να μην παραλείψεις στην Τοσκάνη, προσπαθήσαμε όμως να τα περιορίσουμε και να σας τα παρουσιάσουμε σύμφωνα με τις καλύτερες εντυπώσεις που μας αφήσαν στο πρόσφατο ταξίδι μας. Ενας προορισμός που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να έχει στην λίστα του και ίσως μια φορά δεν είναι αρκετή για επίσκεψη, είμαι σίγουρη ότι θα την επισκεφτείτε ξανά και ξανά, γιατί σίγουρα θα σας γοητεύσει όπως και εμένα .

Η Τοσκάνη βρίσκεται στην Κεντρική Ιταλία και πρωτεύουσα της περιοχής είναι η Φλωρεντία.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

1.ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ DUOMO ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

 

Ο καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας, Duomo di Firenze, γνωστός και σαν Cattedrale di Santa Maria del Fiore είναι αναμφισβήτητα από τους πιο ωραίους και επιβλητικούς ναούς της Ιταλίας. Είναι γοτθικού ρυθμού και άρχισε να κτίζεται 1296 σε σχέδια του Αρνόλφο ντι Κάμπιο, ενώ ολοκληρώθηκε το 1436. Ο ναός έχει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και μεγαλύτερους τρούλους του κόσμου, ένα θαύμα της μηχανικής σχεδιασμένο από τον Φιλίππο Μπρουνελλέσκι.

Το εξωτερικό του είναι εντυπωσιακό, φτιαγμένο εξ ολόκληρου από πράσινο, ροζ και λευκό μάρμαρο και κατά την διάρκεια της ημέρας τα χρώματα φαίνονται διαφορετικά ανάλογα με την θέση του ήλιου. Σας προτείνω να έρθετε εδώ απογευματινές ώρες, που η περιοχή ντύνεται με τα καλύτερα χρώματα της ημέρας.

Παρατηρήστε το εντυπωσιακό ψηφιδωτό πάνω από την κεντρική είσοδο του Duomo.

Το εσωτερικό του ναού είναι λιτό και δεν έχει σχέση με άλλους καθεδρικούς που θα επισκεφτεί κάποιος στην Ιταλία, όμως και εδώ υπάρχουν κάποια αξιόλογα σημεία για να δει ο επισκέπτης τοιχογραφίες, αγάλματα κ.α.

Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν, η ουρά συνήθως μεγάλη για αυτό οπλιστείτε με υπομονή, η αναμονή μπορεί να είναι και 1,5 και 2 ώρες. Θα σας πω ότι έχω έρθει πολλές φορές στην Φλωρεντία αλλά η υπομονή μου δεν μου επέτρεψε ποτέ να περιμένω για να μπω μέσα. Η είσοδος στο ναό γίνεται από τη νότια πλευρά «Porta Campanile», δίπλα στην είσοδο του του καμπαναριού.

Αν περιμένετε στην ουρά για την είσοδο σας στο ναό, σημειώστε να κατεβείτε στην κρύπτη όπου θα δείτε τα ερείπια του ναού της Σάντα Ρεπαράτα της αρχικής εκκλησίας που υπήρχε εδώ, πάνω στην οποία κτίστηκε το duomo. Εδώ θα δείτε το εντυπωσιακό δάπεδο με ψηφιδωτά (η είσοδος για την κρύπτη χρειάζεται εισιτήριο αλλά θα περιμένετε την ουρά για την είσοδο στον ναό πρώτα).



Βασικό αξιοθέατο του ναού είναι ο τρούλος του Μπρουνελέσκι οπως τον αποκαλούν, του μηχανικού που επινόησε το σύστημα στήριξής αυτού του τεράστιου τρούλου, στον οποίο μπορείτε να ανεβείτε τα 463 σκαλιά προς την κορυφή για να απολαύσετε υπέροχη θέα. Δεν υπάρχει ασανσέρ οπότε σκεφτείτε το !!! Η είσοδος γίνεται από την Porta della Mandorla στη βόρεια πλευρά του Καθεδρικού Ναού). Εδώ θα χρειαστείτε εισιτήριο, θα σας συμβούλευα να προαγοράσετε εισιτήρια για τα αξιοθέατα που θέλετε να δείτε γιατί τελευταία στιγμή δεν είναι εύκολο να βρείτε. Εχω την εκτύπωση ότι επιτρέπουν καθημερινά συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών με ραντεβού και τηρούν το ωράριο με ακρίβεια, αποκλείοντας τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής. Ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ και ΕΔΩ  για να επιλέξετε τα εισιτήρια και τις ώρες λειτουργίας, που σας ταιριάζουν.



Το συγκρότημα του Duomo βρίσκεται στην Πιάτσα ντελ Ντουόμο και συμπεριλαμβάνει εκτός από τον καθεδρικό ναό Santa Maria del Fiore, σε χωριστά κτήρια τον Πύργο του Τζίοτο και το Βαπτιστήριο του San Giovanni.

 Το καμπαναριό του Giotto-Giotto’s Bell Tower- Giotto's Campanile ξεκίνησε να χτίζεται το 1334 από τον Τζιότο και τέλειωσε το 1359. Είναι επενδυμένο με λευκό, ροζ και πράσινο μάρμαρο και βρίσκεται δίπλα στον τρούλο ενώ και από εδώ θα έχετε μια υπέροχη θέα στο συγκρότημα και την πόλη. Η ανάβαση γίνεται με τα πόδια, 414 σκαλιά μόνο! γιατί και εδώ δεν υπάρχει ασανσέρ. Τα παράθυρα και το ψηλότερο επίπεδο για λόγους ασφαλείας έχουν συρματόπλεγμα και δεν ξέρω να σας πω αν είναι καλυτέρα εδώ για φωτογραφίες ή αν πρέπει να επισκεφτείτε μόνο τον τρούλο ή και τα δυο, σκεφτείτε τις δυνάμεις σας και τα σκαλιά.

 Απέναντι από τον Duomo βρίσκεται το Battistero di San Giovanni. Η πρόσβαση γίνεται από τη Βόρεια Πόρτα, από την πλευρά της οδού Martelli. το Βαπτιστήριο κατασκευάστηκε μεταξύ 1059 και 1128 σε φλωρεντιανό ρομανικό στυλ και είναι ένα οκταγωνικό κτήριο πλάτους 25,6 μέτρων, φτιαγμένο με λευκό και πράσινο μάρμαρο.

Πρόκειται για το κτίριο που βαφτίστηκε ο Δάντης και πολλά μέλη της οικογένειας των Μεδίκων! Θαυμάστε τις 3 δίφυλλες μπρούτζινες πόρτες του Βαπτιστηρίου του San Giovanni, έργα των Αντρέα Πιζάνο (η νότια πόρτα) και του Lorenzo Ghiberti (οι βόρεια και ανατολική πόρτα) ο οποίος πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του δημιουργώντας τα 28 μπρούτζινα πάνελ που εμφανίζονται στις εντυπωσιακές πόρτες! Ο Μιχαήλ Άγγελος ονόμασε τις ανατολικές πόρτες ως τις πύλες του παραδείσου. Στο εσωτερικό του μπορείτε να δείτε πολλά ψηφιδωτά αλλά και έπιπλα και ρωμαϊκούς και μεσαιωνικούς τάφους πολλά σημαντικά έργα τέχνης που υπήρχαν εδώ μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στο Museo dell'Opera del Duomο. Νομίζω ότι αυτό τον καιρό που γράφω το άρθρο στο βαπτιστήριο γίνονται έργα συντήρησης στα ψηφιδωτά οπότε ελέγξτε το, έχω ήδη 20 ημέρες που επέστρεψα από την Ιταλία.

 Προσέξτε την ενδυμασία σας στους ιερούς χώρους, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση με γυμνά πόδια και σανδάλια αλλά και γυμνούς ώμους, βγάλτε γυαλιά ηλίου και καπέλο για να μην σας γίνει παρατήρηση.

 Τα τρία κτίρια του συγκροτήματος είναι τμήμα του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ 



2.ΤΟ ΟΥΦΙΤΣΙ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ


Η Πινακοθήκη Ουφίτσι-Galleria degli Uffiz ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, χτίστηκε σε σχέδιο του Giorgio Vasari και στέγασε αρχικά τη συλλογή του Οίκου των Μεδίκων. Σήμερα φιλοξενεί πίνακες των σημαντικότερων καλλιτεχνών της Αναγέννησης και καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και θεωρείται ένα από τα μουσεία με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Μην σας κάνει έκπληξη αν δείτε τεράστιες ουρές στην είσοδό και μεγάλο χρόνο αναμονής, φροντίστε όμως να είσαστε νωρίς το πρωί εκεί (η είσοδος είναι από την πλατεία Σινορία-
 Piazza della Signoria) και να έχετε ήδη προαγοράσει εισιτήρια έστω και με μια επιπλέον χρέωση για να έχετε πιο άμεση πρόσβαση και να μην περιμένετε στην ουρά που δημιουργείτε από αυτούς που αγοράζουν τα εισιτήρια τελευταία στιγμή. Είμασταν τυχεροί γιατί δεν περιμέναμε περισσότερο από 20 λεπτά για την είσοδο μας. Δείτε τα εισιτήρια ΕΔΩ θα σας προτείνω το ενιαίο εισιτήριο για Uffizi, Palazzo Pitti, Boboli στα 38 ευρώ.


Σήμερα η πινακοθήκη καταλαμβάνει ολόκληρο τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του τεράστιου παλατιού, όπου αφού πρώτα περάσετε από σωματικό έλεγχο και στις αποσκευές σας, στα ειδικά μηχανήματα, θα κατεβείτε και θα ανεβείτε με τα πόδια αρκετές σκάλες (υπάρχει ασανσέρ για όσους έχουν πρόβλημα) για να φθάσετε τελικά στην κεντρική αίθουσα με την υπέροχη οροφή και τις πολλές και μικρές αίθουσες γύρω στις 50, που φιλοξενούν τα πιο θαυμαστά έργα μεγάλων καλλιτεχνών της Ιταλίας και όχι μόνο. Στο χώρο θα δείτε επίσης μια συλλογή αρχαίων αγαλμάτων και προτομών της οικογένειας των Μεδίκων.

Στις αίθουσες με λίγη προσπάθεια και υπομονή (λόγω της πολυκοσμίας και των γκρουπ που στέκονται αρκετή ώρα μπροστά σε κάθε πίνακα για την ξενάγηση και τις φωτογραφίες) θα έχετε την ευκαιρία να θαμάσετε μεταξύ πολλών πινάκων και αγαλμάτων τους 10 πιο διάσημους πίνακες που είναι οι: Η γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, ο Ευαγγελισμός του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η Αγια Οικογένεια του Μιχαήλ Αγγελου, η Παναγία Ένθρονη του Τζιότο, Βάκχος Καραβάτζιο, η Άνοιξη του Μποτιτσέλι, Η Αφροδίτη του Ουρμπίνου του Τιτσάνου, ο Φεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο και Μπατίστα Σφόρτσα του Πιετο ντε λα Φραντσεσκα, η Παναγία με το μακρύ λαιμό του Παρμιτζανίνο και η Μαχη του Σαν Ρομανο του Ουτσέλο.

Φυσικά στην πινακοθήκη υπάρχουν συνολικά 1700 έργα που περιμένουν να τα δείτε και άλλα τόσα στις αποθήκες του. Για ένα γρήγορο πέρασμα από όλες τις αίθουσες θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα 3ωρο.



3.ΤΟ ΠΑΛΑΤΣΟ ΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Το Palazzo Pitti -Pitti Palace χτίστηκε στα μέσα του 1400 για έναν τραπεζίτη από τη Φλωρεντία που ονομαζόταν Luca Pitti, το οποίο στην συνέχεια, το 1550, αγοράστηκε από τον Cosimo I de'Medici και τη σύζυγό του Eleonora di Toledo για να το μετατρέψουν στη νέα κατοικία τους.

Αυτήν τη στιγμή φιλοξενεί πέντε διαφορετικά μουσεία: το Θησαυροφυλάκιο των Μεγάλων Δουκών και το Μουσείο Ρωσικών Εικόνων, με το Παρεκκλήσι του Παλατίνου στο ισόγειο, την Πινακοθήκη Palatine και τα Imperial and Royal Apartments, στον πρώτο όροφο και την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Μόδας και Κοστουμιών στον δεύτερο όροφο. Κάποια μουσεία έχουν είσοδο από του κήπους Μπόμπολι - Giardino di Boboli, οι κήποι φιλοξενούν γλυπτά και σιντριβάνια και είναι το τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε μετά από το περπάτημα τόσων ωρών.

Αν θέλετε να τα δείτε όλα υπολογίστε 3 με 4 ώρες.

Περισσότερα για την Φλωρεντία, τι άλλο μπορείτε να δείτε, να κάνετε, να φάτε θα σας γράψω σε άρθρο που θα ακολουθήσει μόλις βρω χρόνο.


4.ΤΗΝ PIAZZA DEI MIRACOLI ΣΤΗΝ PISA




Tην Pisa και όχι την Piza πρέπει να την βάλετε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα της περιήγησης σας στην Τοσκάνη για να βρεθείτε τουλάχιστον στην Piazza dei miracoli για να δείτε τον διάσημο κεκλιμένο πύργο της Πίζας.

Ένα όνειρο που οι περισσότεροι έχουμε από παιδιά, κάτι που διαπίστωσα συνομιλώντας με φίλους, ο κεκλιμένος πύργος της που τόσα διάβαζα για αυτόν χρόνια ολόκληρα, πως γέρνει, πόσα μέτρα γέρνει, θα πέσει, πότε θα πέσει, θα προλάβω να τον δω, τι μέτρα αποκατάστασης ελήφθησαν, πότε ξεκινάνε τα έργα με έκαναν κάποια στιγμή να πιστεύω ότι το όνειρο μου δεν θα πραγματοποιηθεί. Και να τώρα τον βάζω στα 10 πιο σημαντικά αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείς στην Τοσκάνη γιατί ναι!!!τα κατάφερα να φθάσω μέχρι εδώ και να είμαι μπροστά του και ενώ όλοι έβγαζαν φωτογραφίες προσπαθώντας να τον κάνουν να ισιώσει εγώ έτρεξα κοντά του με τα χέρια ανοιχτά για να τον αγκαλιάσω!!!

Περιλαμβάνεται μεταξύ των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO από το 1987, και εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι η PIAZZA DEI MIRACOLI δεν είναι μόνο ο κεκλιμένος πύργος αλλά και τέσσερα σημαντικά μνημεία ο καθεδρικός ναός της Santa Maria Assunta,το βαπτιστήριο, το κοιμητήριο και το μουσείο και αποτελούν το κέντρο της θρησκευτικής ζωής της πόλης.



Το βαπτιστήριο-Baptisterium είναι ένα κυκλικό κτήριο ύψους 54 μέτρων και αν το παρατηρήστε καλά θα δείτε ότι γέρνει λίγο και αυτό. Εχει θόλο και ιδιαίτερα σχέδια σκαλισμένα στην εξωτερική κυκλική του πρόσοψη.

Το Camposanto Monumentale είναι ένα τεράστιο νεκροταφείο και χτίστηκε το 1277. Εδώ βρίσκονται οι τάφοι πολλών διάσημων και σημαντικών ανθρώπων. Εσωτερικά έχει ωραίες τοιχογραφίες. Λέγεται ότι το χώμα που υπάρχει εδώ προήλθε από τον τόπο της σταύρωσης του Ιησού!



Ο καθεδρικός ναός της Πίζας (Santa Maria Assunta) είναι ένας υπέροχος ναός κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο, περίτεχνα σκαλισμένο με πολλούς κίονες.
Στο εσωτερικό του ξεχωρίζει ο άμβωνας σκαλισμένος από μάρμαρο, έργο του διάσημου γλύπτη Giovanni Pisano.

Τέλος ο διάσημος κεκλιμένος πύργος της Πίζας είναι στην ουσία το καμπαναριό του καθεδρικού ναού αποτελείται από 8 ορόφους, φτιαγμένος από λευκό μάρμαρο και έγινε πασίγνωστος επειδή γέρνει. Οι καμπάνες του δεν έχουν χτυπήσει εδώ 100 χρόνια. Η κατασκευή του πύργου ξεκίνησε το 1172, όμως γρήγορα ο πύργος πήρε μια κλίση πριν ακόμη αποπερατωθεί, επειδή το έδαφος δεν ήταν σταθερό. Πίζα σημαίνει ελώδη εδάφη, καταλαβαίνεται λοιπόν τον λόγο της κλήσης, φταίει το μαλακό αμμώδες έδαφος της περιοχής. Αρχίσαν να λαμβάνουν μέτρα για μην πάρει μεγαλύτερη κλίση, ο πύργος έγινε διάσημος για την κλίση του και έτσι οι επιστήμονες ασχολήθηκαν για χρόνια ώστε να αποτρέψουν την πτώση του αλλά και να αποτρέψουν την μεγαλύτερη κλίση του. Οι πληροφορίες λένε ότι οι ειδικοί κατάφεραν με ειδικές παρεμβάσεις να σταματήσουν και να μειώσουν την αρχική κλίση από 5,5 μοίρες σε 3,99 μοίρες και ότι πιστεύουν ότι θα παραμείνει σταθερός και ασφαλής για τα επόμενα 300 χρόνια.

Οι επισκέπτες το διασκεδάζουν όλο αυτό και έτσι ο πύργος έγινε διάσημος για την κλίση του και ένα ακόμη αξιοθέατο για αστείες φωτογραφίες.

Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του πύργου σκαρφαλώνοντας τα 297 σκαλοπάτια του σε μια ελικοειδή σκάλα, για να έχετε υπέροχη θέα στην πόλη. Η είσοδος στον πύργο έχει εισιτήριο που μπορείτε να βγάλετε επί τόπου η διαδικτυακά και μάλιστα είναι τσουχτερό 18 euro. Αγοράστε το εισιτήριο σας μερικές ημέρες πριν και μην ρισκάρετε την τελευταία στιγμή διότι ο επιτρεπόμενος αριθμός επισκεπτών καθημερινά είναι συγκεκριμένος.

Φυσικά για να περιηγηθείτε και στα υπόλοιπα αξιοθέατα θα πρέπει να βγάλετε εισιτήρια αν θέλετε όμως να τα δείτε μόνο εξωτερικά είναι δωρεάν.

Βέβαια η Πίζα δεν είναι μόνο η PIAZZA DEI MIRACOLI έχει πλούσια ιστορία, πολλά αξιοθέατα και καλό φαγητό. Ίσως πρέπει να της δώσετε μια ευκαιρία και περισσότερο χρόνο για να την γνωρίσετε καλύτερα, κάτι που θα κάνουμε και εμείς στο επόμενο ταξίδι μας.

5.ΤΟ DUOMO ΣΤΗΝ ΣΙΕΝΑ και OI ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ

H Σιένα είναι μια μεσαιωνική πόλη με έντονα γοτθικά στοιχεία και κτήρια στο χρώμα της ώχρας, σκαρφαλωμένη σε τρεις λόφους, με τεράστιες εκκλησίες, ψηλούς πύργους και υπέροχες πλατείες στο ιστορικό της κέντρο. 


Η Σιένα ήταν μια ισχυρή πόλη για πολλούς αιώνες χάρη στον πλούτο της, εδώ υπήρχαν οι μεγάλες τράπεζες και το χρήμα, άκμαζε το εμπόριο αλλά και οι τέχνες και η δημοκρατία. Τον 13ο αιώνα συναγωνίζονταν την Φλωρεντία ώσπου το 1348 οι κάτοικοι της αποδεκατίστηκαν από την πανούκλα και όλα σταμάτησαν ξαφνικά μέχρι και το 1555 όπου η Φλωρεντία κατέκτησε την πόλη. Η Σιένα έμεινε υπό την κυριαρχία των Μεδίκων μέχρι το 1861 όπου ενοποιήθηκε με την Ιταλία.


Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Τοσκάνης, στην Σιένα είναι το Duomo, θα το βρείτε στην Piazza del Duomo και είναι το υψηλότερο σημείο της πόλης. Ο καθεδρικός ναός της Santa Maria Assunta, γοτθικού στυλ με μπαρόκ στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε για να θαμάσετε όχι μόνο εξωτερικά αλλά να δείτε και στο εσωτερικό του έργα τέχνης από τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Πιζάνο, τον Ντονατέλο και άλλους καλλιτέχνες.


Το Duomo είναι ένα συγκρότημα κτηρίων που περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό της Σιένα, το Βαπτιστήριο, την Κρύπτη, τη Βιβλιοθήκη Piccolomini, το Μουσείο Museo dell'Opera del Duomo, τη βεράντα με θέα στο Facciatone.


Λευκό και πράσινο μάρμαρο ντύνουν τον ναό, που σε εντυπωσιάζει από τον πλούτο και την ποσότητα των ψηφιδωτών, τις νωπογραφίες και τα γλυπτά σε όλες τις επιφάνειες του αλλά και περίτεχνα πατώματα του.

Η επίσκεψη στην βιβλιοθήκη Piccolomini θα σας αφήσει άφωνους βλέποντας τις υπέροχες τοιχογραφίες έργα του Pinturicchio, που θα σας θυμίσουν την Καπέλα Σιξτίνα, στο Βατικανό.

Κάτω από τον καθεδρικό ναό βρίσκεται η Κρύπτη με υπέροχες τοιχογραφίες που απεικονίζουν βιβλικές σκηνές. Η κρύπτη ήταν "εξαφανισμένη" θα λέγαμε από τον κόσμο και ανακαλύφτηκε τυχαία κάτω από τον άμβωνα το 1999 ώστε σήμερα να μπορεί να βλέπει το κοινό, τα εκθέματα της.


Στο βαπτιστήριο θα δείτε την κολυμβήθρα έργο πολλών διάσημων γλυπτών οπως ο Donatello, ο Ghiberti και ο Jacopo della Quercia αλλά και υπέροχες τοιχογραφίες από την εποχή της Αναγέννησης.

Επισκεφθείτε το Μουσείο για να δείτε τα γλυπτά των Pisano, Donatello και Bernini.


Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο Opa Si Pass και να τα επισκεφτείτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τον χρόνο σας, γιαυτό σας δίνω λινκ για να τα ψάξετε (πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων ΕΔΩ )


Η Σιένα χωρίζεται σε 17 συνοικίες και κάθε συνοικία έχει την δική της σημαία για να ξεχωρίζει. Από την περιπλάνηση μας στους πλακόστρωτους δρόμους και τα ατελείωτα σοκάκια της μεσαιωνικής Σιένας αισθανθήκαμε σαν να γύρισε ο χρόνος πίσω. Ανακαλύψαμε γραφικά σοκάκια που το πιο πιθανό είναι να λοξοδρομήσεις και να χαθείς, σίγουρα όμως θα σε οδηγήσουν σε υπέροχα μέρη για να τα εξερευνήσεις, μοναδικά κτήρια με βαριές πόρτες και περίτεχνα πόμολα αλλά και σιδερένιοι κρίκοι στους τοίχους σε ανάμνηση όσων έρχονταν με τα ζώα τους και τα έδεναν προκειμένου να μπουν στις τράπεζες για τις συναλλαγές, στα καταστήματα για τα ψώνια τους και στα ξενοδοχεία για να περάσουν την νύχτα τους, στα σπίτια τους. Στη βόλτα σας θα ανακαλύψετε πλατείες, αγάλματα, κήπους και πολλά ακόμη που σας αφήνω να τα εξερευνήσετε και εσείς, μόνοι σας.

Παρασυρθήκαμε εκτός της πορείας μας πολλές φορές αλλά τον ξαναβρήκαμε και γυρίσαμε και στο σήμερα, βλέποντας βιτρίνες με υπέροχα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Θα σας προτείνω να ακολουθήσετε την Via Banchi de Sopra, είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός δρόμος στη Σιένα.


Aλλες φορές πάλι, το άρωμα του καφέ μας προσκάλεσε για ένα espresso στο πόδι ή για να δοκιμάσουμε ένα γλυκάκι που μας έκλεισε το μάτι από την βιτρίνα των όμορφων ζαχαροπλαστείων, για να το δοκιμάσουμε ή ένα gelato μας ξετρέλανε με την γεύση του αλλά και το χρώμα του και γιατί όχι δοκιμάσαμε και μια focaccia στο χέρι έτσι για να σπάσει η πείνα μας.


Στις βόλτες μας διακρίναμε την Βασιλική του του 13ου αιώνα, αφιερωμένη στον San Domenico που θα βρείτε στην Piazza San Domenico, ξεχωρίζει από το κόκκινο τούβλο που είναι κατασκευασμένη, την πλατεία Piazza Salimbeni, η οποία ανακαινίστηκε τον 19ο αιώνα από τον Giuseppe Martini, στην μέση της πλατείας παρατηρήσαμε το άγαλμα του Sallustio Bandini, ενός διακεκριμένου οικονομολόγου του 18ου αιώνα και γύρω από την πλατεία τα κτήρια της παλιότερης τράπεζας του κόσμου, της Monte dei Paschi di Siena που ιδρύθηκε την 27 Φεβρουαρίου 1472 και σήμερα απλά έχει τον τίτλο της τράπεζας με τα περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη.


6. TO ΙL CAMPO & PALAZZO PUBBLICO ΣΤΗ ΣΙΕΝΑ


Η Piazza del Campo (λέγεται και Il Campo) είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης. ξεχωρίζει για το σχήμα της, είναι επικλινής για να απομακρύνει τα νερά της βροχής και μοιάζει με κοχύλι θα έλεγα καλύτερα σαν χτένι και η πλακόστρωση της χωρίζεται σε 9 τμήματα, ο αριθμός 9 συμβολίζει την Κυβέρνηση των εννέα.


Τριγύρω περιβάλλεται από δημόσια κτήρια, με βασικότερο το Palazzo Pubblico - Παλάτσο Πούμπλικο, σήμερα λειτουργεί σαν Δημαρχείο ενώ ο αρχικός σκοπός του κτιρίου όταν ξεκίνησε να χτίζεται το 1297 ήταν να στεγάσει την κυβέρνηση γι΄ αυτό περιέχει τις μοναδικές μη θρησκευτικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Το Παλάτσο φιλοξενεί το Civic Museum Siena, το οποίο αφηγείται την ιστορία της Σιένα και της γύρω περιοχής μέσα από αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, τοιχογραφίες και διάφορα αντικείμενα.



Εδώ θα δείτε τον πύργο - Torre del Mangia και αν έχετε κουράγιο να ανεβείτε τα 400 σκαλιά του θα έχετε την ωραιότερη πανοραμική θέα στην πόλη. Το ασανσέρ να το ξεχάσετε γιατί απλά δεν υπάρχει!!Στη βάση του πύργου βρίσκεται ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία η οποία τους απελευθέρωσε από την επιδημία της πανούκλας.

Απέναντι από το παλάτι, θα δείτε την κρήνη, Fonte Gaia. Σήμα κατατεθέν της πόλης το μαρμάρινο σιντριβάνι κατασκευάστηκε το 1419 από τον γλύπτη Jacopo della Quercia, αυτό που θα δείτε είναι το αντίγραφό του, ενώ το πρωτότυπο έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό του παλατιού.

Γύρω στην Piazza del Campo υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια όπου μπορείτε να καθίσετε και να πάρετε μια γεύση από τους ρυθμούς της πόλης και τους ανθρώπους που κάθονται, βολτάρουν ή βαδίζουν βιαστικά για να πάνε στις δουλειές τους. Πλήθη τουριστών, φοιτητών και ντόπιων κάθονται στα καταστήματα ή χάμω στην πλατεία απολαμβάνοντας την ομορφιά της.


Αν και δεν πολυσυμπαθώ τα πολύ τουριστικά μέρη για να κάθομαι, εδώ έκανα μια εξαίρεση, καθίσαμε για ένα ποτήρι κρασί με θέα την πλατεία και το παλάτσο πριν πάρουμε τον δρόμο για την αναζήτηση ενός πιο παραδοσιακού ρεστοράν, για να δοκιμάσουμε ντόπιες σπεσιαλιτέ της Σιένας. Προσοχή στις τιμές στα μαγαζιά γύρω από την πλατεία, είναι λίγο ακριβές!

Θα σας προτείνω για φαγητό το παραδοσιακό εστιατόριο Osteria Boccon del Prete-Via S. Pietro, 17, 53100 Siena SI, έχει ωραίο περιβάλλον, καλό φαγητό και λογικές τιμές και δεν είναι μακριά από το Il Campo, μόνο προσέξτε ανοίγει μετά τις 7 το απόγευμα!


Ηomemade pasta ( tagliatelle ) with maremma wild boar, η σάλτσα με αγριογούρουνο είναι τοπ πιάτο στην Σιένα και στη Τοσκάνη γενικότερα.

Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε και pici τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Σιένας, που μοιάζουν με χονδρά μακαρόνια και η ζύμη συνήθως γίνεται μόνο από αλεύρι και νερό. Τα δοκιμάσαμε με chesse and peper (18 months seasoning) αλλά για να πω την αλήθεια δεν με ενθουσίασαν και προτίμησα τις ταλιατέλες με τη σάλτσα και τα κομματάκια κρέατος, από αγριογούρουνο.


Θα σας προτείνω να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό γλυκό της Σιένας το Ricciarelli, πρόκειται για ιταλικά μπισκότα επικαλυμμένα με ζάχαρη άχνη, που τα βρίσκουμε στην Σιένα από τον 14 αιώνα και μετά. Τα δοκιμάσαμε στο Dolci Nannini Siena srl στην Strada delle Frigge, 5. Ενα ζαχαροπλαστείο με ιστορία 100 χρόνων στην πόλη, διάσημο σ όλη την Ιταλία αλλά και το εξωτερικό για τα υπέροχα γλυκά του αλλά και για τον καφέ του στο bar-caffe που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Eδώ θα σας προτείνω να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό κέικ φρούτων το panforte di Siena. Τα παραδοσιακά γλυκά για να μην ψάχνετε θα τα βρείτε στην ειδική γωνιά, στο πίσω μέρος του καταστήματος.


Η Σιένα απέχει μιάμιση ώρα από τη Φλωρεντία, είναι εύκολο να φτάσετε με τρένο ή λεωφορείο. Αν πάτε με δικό σας αυτοκίνητο επειδή το ιστορικό κέντρο είναι πεζοδρομημένο πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο σας, σε κάποιο χώρο στάθμευσης γύρω από την πόλη ή στο ξενοδοχείο που έχετε επιλέξει εκτός πόλης, πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο να κουβαλήσετε τα μπαγκάζια σας στα πλακόστρωτα σοκάκια του κέντρου, βέβαια αν μείνετε στο κέντρο θα τα έχετε όλα στα πόδια σας, όχι όμως το αυτοκίνητο σας..


Θα σας προτείνω λίγο έξω από το κέντρο, 2,8 χλμ μακριά, μισή ώρα περπάτημα με τα πόδια, χτισμένο πάνω σ ένα λόφο το Garden Hotel, 4 αστέρων που περιβάλλεται από ένα μεγαλοπρεπές πάρκο του 18ου αιώνα με κήπους με τριαντάφυλλα, πολύ πράσινο και ψηλά κυπαρίσσια και πολλά αγάλματα. Τα περισσότερα δωμάτια προσφέρουν υπέροχη θέα προς την πόλη. Είτε μείνετε στο κεντρικό κτήριο, μια παλιά βίλλα, είτε στα νεότερα συγκροτήματα θα απολαύσετε την ηρεμία του τοπίου, την άνεση και την καθαριότητα των δωμάτιων αρκεί να μην σας τύχει σχολείο με μαθητές που θα κάνουν τον ύπνο σας ανήσυχο, από τις φωνές και τα γέλια. Το πρωινό είναι πολύ καλό. Το ξενοδοχείο απέχει μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σιένα, είναι κοντά στη στάση του λεωφορείου που κατευθύνεται προς το κέντρο της πόλης ή το San Giminiano και τη Φλωρεντία. 


7. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ SAN GIMIGNANO ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΑ


Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1990, το SAN GIMIGNANO είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Τοσκάνης. Βρίσκεται στην κορυφή λόφου σε υψόμετρο 324 μέτρων και ξεχωρίζει για τους ψηλούς του πύργους, μάλιστα πολλοί το αποκαλούν «το Μανχάταν του Μεσαίωνα» (La Manhattan del Medio Evo!)! Συνδυάστε την επίσκεψη στο SAN GIMIGNANO με την επίσκεψη σας στην ΣΙΕΝΑ.

Η πόλη είχε 72 πυργόσπιτα, μερικά έφταναν και πάνω από 50 μέτρα ύψος, κτίστηκαν γύρω στο 1300 και σήμερα σώζονται περισσότερα από 10. Οι πύργοι αποτελούσαν απόδειξη εξουσίας και πλούτου των κάτοικων της πόλης, όσο μεγαλύτερο το ύψος τόσο πιο πολύ δύναμη.

Επισκεφτείτε τους πύργους όσοι είναι επισκέψιμοι, από αυτούς που απέμειναν θα σας προτείνω τον Torre Grossa, τον αρχαιότερο και ψηλότερο πύργο στην πόλη, θα ανεβείτε 218 σκαλοπάτια, στα 54 μέτρα ύψος για ωραία θέα στην περιοχή (είσοδος με εισιτήριο).


Κάντε βόλτες στις πλατείες της πόλης την Piazza della Cisterna, που πήρε το όνομα της από το το οκταγωνικό πηγάδι στο κέντρο της. Δείτε τα παλάτια και τα κτήρια που βρίσκονται τριγύρω της.

Συνεχίστε στην πλατεία Piazza del Duomo με την εκκλησία Collegiata di Santa Maria Assunta ή Duomo di San Gimignano να δεσπόζει στον χώρο. Δείτε το ενδιαφέρον εσωτερικό της εκκλησίας με τις τοιχογραφίες και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Παρεκκλήσι Santa Fina αφιερωμένο σε μια νεαρή κοπέλα, τη Σεραφίνα, γνωστή ως «Φίνα» και θεωρείται τοπικά ως αγία (είσοδος με εισιτήριο).

Στην πλατεία θα δείτε τον Torre Rognosa ύψους 51 μέτρων και τους διδύμους πύργους της οικογένειας Salvucci καθώς δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

Στις πλατείες θα βρείτε πολλά καταστήματα για να πιείτε ένα καφέ, να πάρετε ένα απεριτίφ, να φάτε κάτι ή να απολαύσετε ένα gelato, η πόλη φημίζεται για το καλύτερο παγωτό από την gelateria Dondoli, που θα τη βρείτε εύκολα λόγω της ουράς που σχηματίζεται έξω από το κατάστημα, στην Piazza della Cisterna. Οπως και οι υπόλοιπες gelateries δεν υστερούν σε γεύση και ποιότητα.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα ποτήρι κρασί "Vernaccia di San Gimignano", το γνωστό τοπικό λευκό κρασί τους.


Περιπλανηθείτε στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης για να βγάλετε όμορφες φωτογραφίες ενώ θα ανακαλύψετε μικρά διαμάντια στο διάβα σας και ανεβείτε πιο ψηλά στα τείχη της πόλης, έχει μια ανηφόρα για να φθάσετε, αλλά μην σας πτοήσει αυτό σκεφτείτε ότι το κατέβασμα θα είναι πιο εύκολο και όταν φθάσετε βγείτε εκτός των τειχών για να απολαύσετε υπέροχη θέα σε κομμάτι της πόλης αλλά και την ύπαιθρο της Τοσκάνης.

Από μουσεία θα σας προτείνω να επισκεφτείτε το Palazzo Comunale γνωστό και ως Palazzo del Popolo που στεγάζει το δημοτικό μουσείο και την πινακοθήκη - Pinacoteca, τον πύργο Torre Grossa, το TORTURE MUSEM.

Εδώ σας αφήνω το link να δείτε τιμές εισιτήριων και τις ώρες λειτουργίας για να επιλέξετε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας και τον χρόνο σας, ποια αξιοθέατα θα επισκεφτείτε https://www.sangimignano.com/en/useful-information/opening-times-and-tickets/


8.ΑREZZO ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ!!!



To Arezzo δεν είναι η πόλη που θα προτείνει κάποιος για περιήγηση στην Τοσκάνη γιατί υπάρχουν πολύ πιο δυνατά ονόματα, όμως εμένα αυτή η πόλη με γοήτευσε και φυσικά σας την προτείνω να την επισκεφτείτε γιατί έχει κάποια ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Την γνώρισα από σκηνές της ταινίας «Life is Beautiful» του Roberto Benigni και την είχα σημειώσει στο πίσω μέρος του μυαλού μου, για να την επισκεφτώ με την πρώτη ευκαιρία. Βρίσκεται στην ανατολική Τοσκάνη περίπου 80 χλμ μακριιά από την Φλωρεντία. Μπορείτε εύκολα να φθάσετε στο Arezzo και με τρένο. Οι κάτοικοι της αποκαλούνται "Αρετίνοι" (Aretini).



Εχει μια ενδιαφέρουσα κεκλιμένη κεντρική πλατεία την Piazza Grande. Σε μια γωνιά της Piazza Grande θα δείτε την Santa Maria della Pieve είναι η παλαιότερη εκκλησία του Arezzo από τον 12 αιώνα. Aπό την πλατεία θα δείτε το εντυπωσιακό πίσω μέρος της εκκλησίας με τις καμάρες και τις κολώνες. Κατεβείτε από την πλατεία, το δρόμο Corso Italia και θα βρεθείτε στην είσοδο της. Εντυπωσιακή είναι η αψίδα της εισόδου. Εχει κίονες και κιονόκρανα που διαφέρουν μεταξύ τους και μάλιστα ένα αναπαριστά μια Καρυάτιδα και πολλοί που το γνωρίσουν από πριν, το έχουν σαν παιχνίδι ψάχνοντας να την ανακαλύψουν.

Στο εσωτερικό ενδιαφέρον έχει το πολύπτυχο Tarlati του Pietro Lorenzetti, "Madonna and Saints" που χρονολογείται μεταξύ 1320 - 1324 το οποίο συντηρήθηκε πρόσφατα το 2020, έτσι τα φύλλα χρυσού και τα χρώματα του είναι καταπληκτικά. Απεικονίζει τη Madonna και το Παιδί με τον Donatus του Arezzo, τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και τον Άγιο Ματθαίο.

Στην κρύπτη υπάρχει η προτομή του San Donato.

Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν αλλά προσέξτε το ωράριο, γιατί η εκκλησία είναι κλειστή μεταξύ 12:30 - 3 μ.μ.


Εδώ υπάρχει ένα τετράγωνο κωδωνοστάσιο ύψους 59 μέτρων που αποκαλείται "το καμπαναριό με τις εκατό τρύπες" λόγω του μεγάλου αριθμού παραθύρων που έχει, κάποιος που τα μέτρησε μου είπε ότι είναι λιγότερα.

Στην Piazza Grande υπάρχει το Palazzo della Fraternita dei Laici κατασκευή του 14ου - 15ου αιώνα, ξεκίνησε να κτίζεται το 1375 από τον Bernardo Rossellino και ολοκληρώθηκε από τον Giorgio Vasari στα μέσα του 16ου αιώνα. Σήμερα λειτουργεί σαν η έδρα του Δημοτικού Δικαστηρίου, από το 2010 στεγάζει το Μουσείο και την έδρα της Αδελφότητας, με το σημαντικό ιστορικό της αρχείο. Εχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσοψη διαφορετικών στυλ (γοτθικού, αναγεννησιακού) ανάλογα την εποχή που γινόντανε οι εργασίες ανέγερσης του και ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο
πύργος του ρολογιού, με το ιδιαίτερο αστρονομικό ρολόι κατασκευασμένο το 1552 από τον κορυφαίο ωρολογοποιό Felice di Salvatore da Fossato, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα και δείχνει την ώρα, τις φάσεις της ημέρας και της σελήνης, κατασκευασμένο σύμφωνα με την Πτολεμαϊκή αντίληψη για το σύμπαν, με τη γη στο κέντρο γύρω από την οποία περιστρέφονται ο ήλιος και η σελήνη.

Στο πιο ψηλό σημείο της πλατείας δεσπόζει το Palazzo delle Logge, σχεδιασμένο από τον Giorgio Vasari το 1573, έχει μια εκπληκτική κιονοστοιχία και πολλά καταστήματα.

Duomo di Arezzo

 

 Στο πιο ψηλό σημείο της πόλης βρίσκεται το Duomo. Ξεκίνησε να χτίζεται στα τέλη του 13ου αιώνα, κατόπιν εντολής του Guglielmino degli Ubertini, επισκόπου του Arezzo και ολοκληρώθηκε 16ο αιώνα, ενώ η πρόσοψη είναι έργο του 20ου αιώνα. Το πανύψηλο καμπαναριό έγινε πύργος το 1858 και τελικά ολοκληρώθηκε το 1935. Ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δονάτο και προς τιμή του υπάρχει ένα γλυπτό από μάρμαρο του 14ου αιώνα, που φέρει το όνομά του.
Ο ναός είναι γοτθικού ρυθμού, με μεγάλο όγκο και πολύ επιβλητικός. Φιλοξενεί πολλά έργα τέχνης, όπως τα βιτρό του Guglielmo da Marcillat, την "Maddalena" του Piero della Francesca, τον τάφο του επισκόπου Guido Tarlati ενώ έχει μια υπέροχη οροφή που καλύπτεται με μια πολύχρωμη τοιχογραφία και πολλά ακόμη που θα ανακαλύψετε στην επίσκεψη σας. Στον Καθεδρικό Ναό υπάρχει η εικόνα της Madonna del Conforto, προστάτιδας της πόλης.

"La vita è bella"


Ο Roberto Benigni γεννήθηκε στην περιοχή του Αrezzo και είναι ένας πετυχημένος ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Για την ταινία του "La vita è bella" ή "La vie est belle" διάλεξε το Αrezzo για να γυρίσει σκηνές της ταινίας του, που διακρίθηκε με 3 βραβεία Όσκαρ το1999.
Θα σας προτείνω να αναζητήσετε τα μέρη που γυρίστηκαν οι σκηνές για να θυμηθείτε την ταινία, δεν είναι δύσκολο αφού ο δήμος έβαλε μεγάλες αφίσες σ αυτά, για να τα ανακαλύψετε. Δείτε το σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι αναζήτησης για να γνωρίσετε την πόλη καλύτερα.



Το Αrezzo είναι έnας εκπληκτικ;oς προορισμός με αξιόλογα αξιοθέατα που θα τα ανακαλύψετε αν την περπατήσετε. Θα σας προτείνω να βάλετε στις επισκέψεις σας το Fortezza Medicea ad Arezzo, Anfiteatro Romano ad Arezzo όπου θα βρείτε και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης , την Basilica di San Francesco ad Arezzo του 14ου αιώνα, με τις υπέροχες τοιχογραφίες και πολλά ακόμη μουσεία, πάρκα πολλά υπαίθρια έργα τέχνης αλλά και υπέροχα καταστήματα για καφέ, για φαγητό και για ψώνια.


9. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕ ΚΑΤΙΝΙ ΤΕΡΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ

 

Το ξέρετε ότι η Τοσκάνη κρύβει πολλά μυστικά στον επισκέπτη της? φαντάζομαι πως ναι, ένα από αυτά που θα σας ανακαλύψω σήμερα είναι τα ιαματικά λουτρά της!!!

Θα σας συστήσω μια επίσκεψη σε μια ιστορική λουτρόπολη της Τοσκάνης, το Μοντεκατίνι Τερμε που είναι μια πολύ τουριστική περιοχή και δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο, όλο το χρόνο χάριν στις ιαματικές ιδιότητες που έχουν τα νερά της.


Είναι γνωστή από την αρχαιότητα, από την Ρωμαϊκή εποχή για τα ιαματικά λουτρά της για αυτό θα συναντήσετε στην πόλη πολλά σιντριβάνια, βρύσες, κέντρα με ιαματικά λουτρά ακόμη και χώρους spa σε μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και ένα υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον, με πολλά πάρκα όπου μπορείτε να περπατήσετε και να αθληθείτε.

Αυτό που κάνουν όλοι οι επισκέπτες εδώ είναι να πίνουν το διάσημο ιαματικό νερό της περιοχής με τα υπέροχα αποτελέσματα του για πολλές παθήσεις.


Θα σας προτείνω να κάνετε μια επίσκεψη στο Terme Tettucio γνωστό και ως "Bagno nuovo" βρίσκεται εδώ από τον 14ο αιώνα, ένα Art Nouveau οικοδόμημα μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που αποτελείται από πάρκα με υπέροχους κήπους και αιωνόβια δένδρα. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Gaspero Maria Paoletti. Εκτός από το ιαματικό νερό που θα πιείτε εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την υπέροχη αρχιτεκτονική του κτηρίου με τα υπέροχα αγάλματα, τα κιόσκια, τις αυλές, τις αίθουσες με τις τοιχογραφίες, τα αίθρια, τα σιντριβάνια και άλλα πολλά.


H είσοδος είναι με εισιτήριο, αποφασίστε αν θέλετε να κάνετε μια απλή τουριστική επίσκεψη και δοκιμή ενός ποτηριού νερό ή αν θα μείνετε ολόκληρη ημέρα για να δοκιμάσετε πολλά και διαφορετικά νερά, σαν θεραπεία. Το πόσιμο νερό του Terme Tettuccio βοηθάει στην δυσκοιλιότητα, τον διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη, τις νεφρικές παθήσεις, στο συκώτι, το στομάχι και τα έντερα. Τα ιαματικά νερά που πίνουν οι επισκέπτες ανάλογα την πάθηση είναι τα : Tettuccio, Regina, Leopoldine και Rinfresco (ΕΔΩ θα βρείτε τις τιμές).

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ιδιωτικά και δημόσια λουτρά όπου μπορείτε να τα επισκεφτείτε να πιείτε το νεράκι σας αλλά να σας προφέρουν και άλλες υπηρεσίες περιποίησης και να περάσετε ευχάριστα την ημέρα σας.




Σας προτείνω επίσης να δοκιμάσετε το περίφημο Cialde di Montecatini από το Bargilli το must γλυκό από γκοφρέτα που φτιάχνεται με γάλα, φρέσκα αυγά, ζάχαρη και αμύγδαλα, από το 1936 από την οικογένεια Bargilli .


Το Montecatini Terme βρίσκεται ανάμεσα στην Φλωρεντία και την Πίζα και έτσι μπορείτε εύκολα να το επισκεφτείτε ακόμη και για ημερήσια εκδρομή ή να το έχετε σαν βάση για τις εξορμήσεις σας στην Τοσκάνη.

Το Montecatini Terme το 2021 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO στις μεγάλες λουτρο-ιαματικές πόλεις της Ευρώπης .



10. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΠΟΥΛΤΣΙΑΝΟ - MONTEPULCIANO ΓΙΑ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ



Το Montepulciano, είναι μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης και βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, στο Val d'Orcia.

Η θέα της πόλης, προς την ύπαιθρο της Τοσκάνης, σου κόβει την ανάσα και ταυτόχρονα σε εκπλήσσει, καθώς κοιτάς από ένα παράθυρο ή από την βεράντα, στο μαγαζί που επέλεξες για ένα κρασί ή ένα καφέ ή χώθηκες για να εξερευνήσεις τα στενά σοκάκια με άνοιγμα προς την ύπαιθρο.

Το Μοντεπουλτσιάνο είναι μια περιτειχισμένη πόλη και για να μπείτε στο κέντρο περνάτε κάτω από τη μεσαιωνική πύλη Πόρτα Πράτο. Εχει αρκετό περπάτημα για να φθάσεις στο κέντρο της πόλης αλλά και να δεις τα αξιοθέατα και κάποια σημεία είναι ανηφοριά.


Τα αξιοθέατα της είναι η Piazza Grande, η κεντρική πλατεία της πόλης, εδώ θα δείτε το duomo και το πηγάδι, κατασκευασμένο από πέτρα με δύο λιοντάρια στις κορυφές του, που κρατούν το λοφίο της οικογένειας των Μεδίκων. Αναζητήστε τον ψηλό πύργο για να δείτε το Palazzo Comunale, που φιλοξενεί κρατικά γραφεία.


Επισκεφθείτε την εκκλησία του Sant'Agostino, έργο του αρχιτέκτονα Michelozzo κατασκευασμένος από την μπεζ πέτρα που είναι φτιαγμένη όλη η πόλη και στο εσωτερικό της δείτε τον υπέροχο σταυρό, έργο του Donatello.




Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία, θα δείτε έναν πύργο ρολόι που στην κορυφή του έχει ένα άγαλμα του Pulcinella! Ο Pulcinella είναι γνωστός κυρίως στην Νάπολη, είναι ένας κλασικός χαρακτήρας που προέρχεται από την commedia dell'arte και είναι βασικός χαρακτήρας του Ναπολιτάνικου κουκλοθέατρου. Τώρα πως βρέθηκε εδώ? τον έφερε ένας επίσκοπος από την Νάπολη μέχρι εδώ και έτσι βρέθηκε στην κορυφή του πύργου να μετράει τις ώρες.


Η Τοσκάνη φημίζεται για τα κρασιά της. Εδώ θα αφιερώσεις χρόνο για μια οινογνωσία ή απλά θα καθίσεις με την παρέα σου σε ένα από τα όμορφα μαγαζιά της για να δοκιμάσεις το διάσημο Vino Nobile di Montepulciano με την συνοδεία ενός πλατό με τυριά και αλλαντικά της περιοχής. Το Vino Nobile di Montepulciano είναι ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί που παρασκευάζεται από σταφύλια Sangiovese.


Η περιοχή φημίζεται και για το καλό της λάδι. Όλα αυτά σας προτείνω να τα δοκιμάσετε στο μαγαζί του Lilo (Chiacchiera Cantina - Montepulciano SI), ο οποίος μας συστήθηκε ως οινοποιός και αγρότης, αμπελιών και ελαιόδεντρων έχει ένα συμπαθητικό μαγαζί με τοπικά προϊόντα, από όπου μπορείς να τα αγοράσεις ή να μαθήσεις να δοκιμάσεις, έχω να σας πω ότι μας περιποιήθηκε με το παραπάνω και μας κέρασε και από ένα ποτήρι από το καλύτερο κρασί Vino Nobile δικιάς του παραγωγής.



TIPS


Μπορείτε να επισκεφτείτε την Τοσκάνη φθάνοντας αεροπορικώς σε Φλωρεντία ή Πίζα ή Περούντζια, πόλεις που μπορείτε να τις έχετε και σαν βάση για τις αποδράσεις σας και τις ημερήσιες εκδρομές σας στην περιοχή.

Η άλλη επιλογή για τους Έλληνες κυρίως είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση από Πάτρα ή Ηγουμενίτσα με τα λιμάνια της Ιταλίας (Ancona, Βενετία) φέρνοντας μαζί το αυτοκίνητο σας.

Την Τοσκάνη μπορείτε να την τριγυρίσετε με την άνεση σας για να σταματάτε όπου θέλετε, με το δικό σας αυτοκίνητο ή θα νοικιάστε ένα ή με την δημόσια συγκοινωνία τηρώντας ευλαβικά όμως τις ώρες αναχώρησης.

Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο ή πάτε με το δικό σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σχεδόν σ όλες τις πόλεις θα πρέπει να το αφήνεται εκτός κέντρου, σε πάρκινγκ δημόσιο ή ιδιωτικό διότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κέντρο τους και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Δεν επιτρέπεται να παρκάρετε κόπου εσείς θέλετε. Ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίες των παρκινγκ.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι, επειδή τα παρκινγκ είναι μακριά από τα αξιοθέατα θα πρέπει για να τα φθάσετε ή να περπατήσετε με τα πόδια ή να χρησιμοποιήσετε σε κάποιες πόλεις τα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς λεωφορεία, τραμ όπως πχ στην Φλωρεντία ή το τρενάκι στην Πίζα για να φθάσετε στον πύργο. Γενικά θεωρώ ότι είναι μια ταλαιπωρία όλο αυτό αλλά σκεφτείτε τι θα γίνονταν, αν στα ιστορικά κέντρα των πόλεων υπήρχε ένας χαμός από αυτοκίνητα, μηχανάκια και ανθρώπους.

Ενδεικτικά σας δίνω τιμές βενζίνης για να πάρετε μια ιδέα αν μετακινηθείτε με δικό σας όχημα.

Τιμή βενζίνης Ιταλία 1,867 ευρώ 24-4-23
Τιμή βενζίνης Ελλάδα 1,915 ευρώ 24-4-23

Η Ιταλία έχει ένα πολύ καλό δίκτυο συγκοινωνίας. Βέβαια έχει και αρκετά διόδια τα οποία πρέπει να πληρώσετε στις διαδρομές σας. Το ποσό που θα πληρώσετε εξαρτάται από την κατηγορία του οχήματος σας και την απόσταση που διανήθηκε. Κατά μέσο όρο 9 ευρώ για κάθε 100 χλμ. Μπορείτε να βρείτε το ακριβές ποσό των διοδίων στον επίσημο ισότοπο autostrade.it . Όταν εισέρχεστε  στον αυτοκινητόδρομο παίρνετε ένα εισιτήριο το οποίο εξοφλείται όταν θα βγείτε.

Η πληρωμή γίνεται με μετρητά και κάρτα. Μια άλλη επιλογή είναι να πληρώσετε με κάρτα προπληρωμής. Μπορείτε να αγοράσετε μια Viacard με 25 €, 50 € ή 75 € σε πρατήρια καυσίμων ή κάποια τουριστικά γραφεία. Η κάρτα ισχύει μέχρι εξαντλήσεως του πληρωμένου ποσού. Επίσης υπάρχει το Telepass.

Επίσης επειδή τα πρόστιμα είναι τσουχτερά προσέξτε να πληρώνετε τα διόδια και προσέξτε και τα όριο ταχύτητας. θα σας έρθουν τα μπιλιετάκια αργότερα και θα κλαίτε!
Όριο ταχύτητας στην Ιταλία
Στην πόλη: 50 km/h
Εκτός πόλης: 90 km/h
Στον αυτοκινητόδρομο: 110 km/h (90 km/h για οδηγούς με λιγότερο από 3 χρόνια εμπειρίας)
Στον αυτοκινητόδρομο: 130 km / h (110 km / h σε βροχερό καιρό και για οδηγούς με λιγότερο από 3 χρόνια εμπειρίας)

Θα σας προτείνω να επισκεφτείτε την Τοσκάνη την Άνοιξη (Μάρτιος - Μάιος) και το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος). Θεωρώ ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα βρείτε υψηλές θερμοκρασίες ενώ η περιοχή κατακλύζεται από ορδές τουριστών.

Αν είσαστε λάτρης του καλού κρασιού επιλέξτε για την επίσκεψη σας τον Σεπτέμβριο, εποχή του τρύγου ή ψάξτε να βρείτε πότε γίνονται εκδηλώσεις στις πόλεις. κατά την περίοδο των εκδηλώσεων οι πόλεις σφύζουν από ζωή, πολλοί επισκέπτες έρχονται να τις παρακολουθήσουν θα σας προτείνω κάποιες ιδιαίτερες εκδηλώσεις: Στην Σιένα, το Palio di Siena, η μεσαιωνική ιπποδρομία,. Εκδηλώσεις που γίνονται δύο φορές το χρόνο, στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου. Η μεσαιωνική Piazza del Campo, μετατρέπεται σε μεσαιωνική πίστα αγώνων.

Αν είσαστε λάτρεις των μεσαιωνικών φεστιβάλ στο Arezzo πραγματοποιείται το Joust of the Saracens. Είναι ένα φεστιβάλ ιπποτών του μεσαίωνα που διεξάγεται στην πλατεία Piazza Grande δύο φορές το χρόνο Ιούνιο (γίνεται νύχτα, το τρίτο Σάββατο του Ιουνίου) και Σεπτέμβριο (κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου).

Επίσης σημαντικό για την πόλη είναι το φεστιβάλ αντικών. Η έκθεση ξεκίνησε πρώτη φορά το 1968 και εξακολουθεί να πραγματοποιείται κάθε πρώτο σαββατοκύριακο του μήνα. Οι δρόμοι του ιστορικού κέντρου του Arezzo γεμίζουν με εκθέτες που πουλούν έργα τέχνης, έπιπλα, κοσμήματα, μπιζού, ρολόγια, βιβλία, στάμπες αντίκες και πολλά άλλα είδη συλλεκτικών αντικειμένων και ο κόσμος αγοράζει.


΄Ολες οι πόλεις της Ιταλίας έχουν περπάτημα, πολύ περπάτημα για να τις εξερευνήσετε για αυτό φροντίστε να έχετε καλά παπούτσια για περπάτημα μαζί σας. Κάποιες πόλεις έχουν ανηφοριές και κατηφοριές και οι πλακόστρωτοι δρόμοι σε κάποια σημεία γλιστράνε. Φυσικά και βρίσκεστε στην χώρα της μόδας και των τάσεων, ξεχάστε όμως τα τακούνια σας.

Σημειώστε ότι η Τοσκάνη, με τις πόλεις και χωριά της, είναι μια από τις περιοχές της Ιταλίας που η UNESCO έχει συμπεριλάβει τα περισσότερα στην λίστα της, ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.









 

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου